Το ΜέΡΑ25 για τις κρίσιμες δεύτερες κάλπες – Στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου η Ν. Βαλαβάνη

Λίγο κάτω από το όριο του 3% (που δίνει παρουσία στη Βουλή) έμεινε το ΜέΡΑ25 στις εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε ποσοστό 2,63% και 155.085 ψήφους (αλλά καμία έδρα), ενώ στις εκλογές του 2019 είχε αγγίξει το 3,44% και τις 194.576 ψήφους (κατακτώντας 9 έδρες). 

Με το βλέμμα πλέον στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και με στόχο το ΜέΡΑ25 να ξεπεράσει το κρίσιμο 3%, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για το τι θα πρέπει να γίνει: 

«Πόρτα-πόρτα από απόψε. Γειτονιά-γειτονιά. Πλατεία-πλατεία. Για να μεταδώσουμε στους πολίτες το μήνυμα που αποδεικνύει ότι λάβαμε το δικό μας μήνυμα την 21η Μάη. Ότι δεν λέμε στους ψηφοφόρους τι να κάνουν. Ότι τους θεωρούμε ώριμους συμπολίτες μας που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους γιατί αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη Βουλή», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του κόμματος. Στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν τα ενισχυμένα ψηφοδέλτια της παράταξης και το κεντρικό σύνθημα για τη νέα εκστρατεία: «Θέλεις αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου». 

Γιατί να εισέλθει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, «για ένα κόμμα της Αριστεράς, μια παράταξη που πασχίζει για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα, η εκλογή στη Βουλή δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο περιορισμού της εξουσίας της Δεξιάς και, παράλληλα, προστασίας των απροστάτευτων».

Δίνοντας έμφαση στην καθοριστική σημασία της εισόδου του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, σημείωσε: «Εξασφαλίζοντας άλλο ένα 0,38%, ώστε να μπούμε ξανά στη Βουλή, στερούμε βουλευτές από τη “Μητσοτάκης ΑΕ”. Ποτέ ένας τόσο εφικτός στόχος δεν θα μείωνε τόσο πολύ την κοινοβουλευτική δύναμη της Δεξιάς. Πέραν του ότι θα περιορίσει την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη, η είσοδος ενός μη πατερναλιστικού κόμματος της Αριστεράς στη Βουλή, όπως απέδειξαν οι λίγοι βουλευτές του ΜέΡΑ25 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φέρνει στη Βουλή τη φωνή των αγωνιστών και, παράλληλα, εκμαιεύει πληροφορίες και υλικό που μόνο από τη Βουλή μπορούν τα κινήματα να αντλήσουν ώστε να πληροφορούνται οι αγωνιστές εκεί έξω για πράγματα που δεν θα μάθαιναν ποτέ. Επί πλέον, ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή είναι χρήσιμο ως καταλύτης της Ενότητας των Ασυμβίβαστων Αγωνιστών, της Ανιδιοτελούς Αριστεράς. Το έχουμε ήδη αποδείξει. Η απόδειξη είναι σήμερα σε αυτή την αίθουσα όπου βρισκόμαστε όλες και όλοι, ενωμένοι μετά από χρόνια χωριστών μονοπατιών, επειδή το ΜέΡΑ25 ήταν στη Βουλή». 

Όσο για τροποποιήσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος, είναι οι παρακάτω: 

⇒ Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετακινείται από την Αχαΐα και από την Β’ Πειραιά στις εξής περιφέρειες: Β3 (Νότιο Τομέα) Αθηνών, Α’ Αθήνας, και Α’ Θεσσαλονίκης. 

⇒ Η Σοφία Σακοράφα παραμένει επικεφαλής στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας..

⇒ Ο Δημήτρης Στρατούλης μετακινείται από τη Β3 στην Β’ Πειραιά.

⇒ Ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης μετακινείται από τη δεύτερη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας στη δεύτερη θέση της Β3 Αθηνών.

⇒ Τη δεύτερη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας καταλαμβάνει η Πάολα Ρεβενιώτη, μετακινούμενη από την Α’ Αθήνας.

⇒ Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μετακινείται από την τέταρτη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας στη δεύτερη θέση της Α’ Θεσσαλονίκης.

⇒ Την τέταρτη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας καταλαμβάνει ο Μιχάλης Κριθαρίδης, μετακινούμενος από την Α’ Θεσσαλονίκης.

⇒ Στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας εντάσσεται η Νένα Βενετσάνου.

Τέλος, εντάσσονται για πρώτη φορά ως υποψήφιοι σε τέσσερις μεγάλες εκλογικές περιφέρειας της επικράτειας:

  • Ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, στην Α’ Αθήνας.
  • Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης Μάκη (Θωμά) Μιχαλόπουλου, στην Α’ Θεσσαλονίκης.
  • Οι Γιάννης Κουζής, καθηγητής-Ερευνητής στο πεδίο της Εργασίας και στην προτελευταία θέση η Αλέκα Μακρή, γυναικολόγος & ακτιβίστρια στο χώρο του Φεμινισμού και της Αριστεράς, στη Β1 Περιφέρεια Αθήνας.
  • H οικονομολόγος και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Νάντια Βαλαβάνη στο Ηράκλειο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί