ΝΔ: Προεκλογικός χορός εκατομμυρίων -Αποκαλυπτικά έγγραφα

Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3, αλλά… περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ έδωσαν τα υπουργεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, το διάστημα από Δευτέρα 15 Μαΐου έως και Παρασκευή 19 Μαΐου μοιράστηκαν 6.223.669,72 ευρώ σε υπουργεία, υπηρεσίες, Γενικές Γραμματείες, υπαλλήλους κ.λπ. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: τα ποσά δεν είναι προϊόν παράνομης συναλλαγής, εξάλλου οι αποφάσεις αλιεύτηκαν από τον πλέον επίσημο φορέα της Διαύγειας. Ωστόσο, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως προεκλογικό χαρτζιλίκι, που στόχο έχει να δώσει συγκεκριμένο σήμα λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Ακριβή μου Ελλάδα 2.0

Με ημερομηνία έκδοσης στις 12 Μαΐου 2023 αλλά τελευταία τροποποίηση στις 15 Μαΐου 2023, το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, δίνει συνολικά 5.639.629,68 ευρώ στα υπουργεία για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Το πιο ευνοημένο υπουργείο είναι το Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς απορροφά περίπου το 1/6, περισσότερα από 930.000 ευρώ. Ακολουθούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Λιγότερα από 100.000 ευρώ πήραν μόνο η Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτή η κίνηση είναι ουσιαστικά η αφετηρία για να ξεκινήσει το γαϊτανάκι των εκατομμυρίων, όπως θα δούμε παρακάτω.

Την αμέσως επόμενη μέρα, Τρίτη 16 Μαΐου 2023, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναρτά στη Διαύγεια τη διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διαγωνισμού με Χρήση της Πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τις απαιτήσεις σε γνώσεις και δεξιότητες στην αγορά εργασίας αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Ψηφιακά σημεία πληροφόρησης». Ο προϋπολογισμός της παρεχόμενης υπηρεσίας ανέρχεται στο ποσό των 584.040,04 ευρώ.

Την ίδια μέρα, με ορθή επανάληψη την επόμενη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τον επιμερισμό 270.000 ευρώ, στο πλαίσιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τις 20 Μαρτίου 2023 (!) με θέμα «Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (2132 Β’)». Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης δόθηκαν 110.000 ευρώ για 88 υπαλλήλους και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δόθηκαν 160.000 ευρώ για 128 υπαλλήλους.

Στις 18 Μαΐου 2023, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έδωσε το ποσό των 50.000 ευρώ που αντιστοιχεί στους Φορείς Υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ). Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πήρε 13.730 ευρώ για 5 υπαλλήλους και η γενική διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου έλαβε 36.270 ευρώ για 22 υπαλλήλους.

Την τελευταία εργάσιμη μέρα πριν τις εκλογές, Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στον επιμερισμό των 930.221,28 ευρώ που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών σε 744 υπαλλήλους των Φορέων Υλοποίησης.

Ολα τα παραπάνω ποσά σχετίζονται με την αρχική χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για έργα του Ελλάδα 2.0. Φαίνεται ότι τα περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια ευρώ «ξεκλείδωσαν» την κατάλληλη στιγμή, ώστε μετά να μπορούν τα υπόλοιπα υπουργεία να δώσουν τα ποσά. Μόνο τα 584.040,04 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν σχετίζονται με το Ελλάδα 2.0 και αφορούν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Την κατάλληλη στιγμή

Τα παραπάνω ποσά μπορεί μεν να μην αμφισβητούνται ως προς τη νομιμότητά τους, αλλά ο χρόνος που δόθηκαν έχει τη δική του σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο πακέτο από το υπουργείο Εσωτερικών, που ουσιαστικά ξεκίνησε τον χορό εκατομμυρίων, «ξεκλείδωσε» τη Δευτέρα πριν τις εκλογές, παρότι η τελευταία απόφαση που ελήφθη υπόψη είχε ημερομηνία 2 Μαΐου. Δηλαδή θα μπορούσε να είχε δοθεί νωρίτερα και όχι στις αρχές τις τελευταίας εβδομάδας για να ακολουθήσουν αμέσως και άλλα υπουργεία (Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών), με αποκορύφωμα τον τομέα του Άδωνη Γεωργιάδη που έλαβε και έδωσε το μεγαλύτερο ποσό λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αναλωθεί στο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019 για ακατάσχετη παροχολογία και κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, σήμερα κάνει τα ίδια και χειρότερα. Το ένα pass διαδέχεται το άλλο, καθώς ακόμα και μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε το dentist pass. Παράλληλα, όπως φαίνεται παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φάνηκε ιδιαίτερα φειδωλή, με όχημα και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Είχε την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Επίσης, και άλλες μικρότερες πράξεις που αφορούν αρκετούς δήμους της χώρας ή τοποθετήσεις σε επιτροπές, αναρτήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα στη Διαύγεια. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη Νέα Δημοκρατία ενόψει της εκλογικής μάχης της 21ης Μαΐου.

Είναι σαφές ότι το επιτελικό κράτος συνέβαλε κι αυτό από τη μεριά του στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν δημιουργήθηκε τυχαία στην αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς είχε να επιτελέσει έναν πολλαπλό ρόλο. Συγκέντρωσε τις εξουσίες σε ένα πρόσωπο (με καταστροφικά αποτελέσματα για το Κράτος Δικαίου), ενώ έστρωσε το έδαφος για τη συνέχεια.

Ο χορός των εκατομμυρίων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί