Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Στις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά από ένα 15θήμερο έντονης αντιπαράθεσης και ακραίας ρητορικής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα προ… μηνών προγνωστικά, δείχνει έτοιμος να κατακτήσει ακόμη μια εκλογική νίκη που θα του δώσει ξανά αέρα κυριαρχίας για να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Στον αντίποδα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι σύμμαχοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την ανατροπή, πήγαν σε ακόμη πιο ακραίες θέσεις, συμμάχησαν με ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα και εξόργισαν τους Κούρδους, όμως η ήττα δείχνει αναπόφευκτη.

Καταλυτικό ρόλο για την έκβαση του αποτελέσματος παίζουν οι αναποφάσιστοι, αλλά και οι ψηφοφόροι του εθνικιστή Σινάν Ογκάν, ο οποίος έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου. Ο ακροδεξιός πολιτικός, όμως έδωσε τη στήριξή του στον Ταγίπ Ερντογάν κάτι που φαίνεται να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του Τούρκου προέδρου.

Εξάλλου στον πρώτο γύρο ο Ερντογάν έλαβε 49,5% έναντι 44,8% του αντιπάλου του, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μόλις μισή μονάδα για να κερδίσει την προεδρία.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα επιτελεία και τα τουρκικά ΜΜΕ αναμένονται νωρίτερα από ότι στις 14 Μαϊου.

Οι δηλώσεις των δύο υποψήφιων

Ο απερχόμενος πρόεδρος, φαβορί του δεύτερου γύρου, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, δήλωσε ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν», τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε, αφού ψήφισε στην Άγκυρα, τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς». «Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν», δήλωσε.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να παραμείνουν κοντά στις κάλπες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων «διότι αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Έχει διατυπωθεί κάθε είδους δυσφήμηση και συκοφαντία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην κοινή λογική των πολιτών. Η δημοκρατία σίγουρα θα έρθει σε αυτήν τη χώρα, η ελευθερία θα έρθει», διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο εκλογικό τμήμα και τον χειροκρότησαν κατά την έξοδό του.

Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και παρατυπίες

Δύο βουλευτές του CHP κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα επίθεσης σε εκλογικό κέντρο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα σε Ούρφα, Κωνσταντινούπολη, Κοτσαέλι, Γιάλοβα και Μπινγκιόλ. 

Ο βουλευτής του κόμματος Κιλιτσντάρογλου, Μαχμούτ Τανάλ, ανέφερε ότι μόλις έμαθε πως ο συνάδελφός του Αλί Σεκέρ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε εκλογικό κέντρο στην Ούρφα, μετέβη στο σημείο και έγινε και ο ίδιος στόχος επίθεσης.

Με ανάρτησή του στο  Twitter ανέφερε «ο βουλευτής μας της Κωνσταντινούπολης Αλί Σεκέρ δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα στη συνοικία Σανλιούρφα επειδή αντιτάχθηκε στην παράνομη ψηφοφορία. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε στο Καρααλί. Έγινε και επίθεση εναντίον μου. Εδώ υπάρχει κρατική αδυναμία! Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατέψουμε τα σεντούκια! Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε!».

Παράλληλα, σε ορισμένα χωριά, η επιτροπές του CHP για την εγκυρότητα του αποτελέσματος δέχθηκαν επίθεση, ενώ αστυνομικοί στο Καντίκιοϊ και το Σαριγέρ στην Κωνσταντινούπολη, αποτράπηκαν από το να ψηφίσουν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το φιλοκουρδικό HDP ανέφερε επίσης παρατυπίες στα ψηφοδέλτια υπέρ του Ερντογάν. Επίσης, αναφορές κάνουν λόγο για ψήφους από άτομα που τελικά δε φάνηκαν στο εκλογικό κέντρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί