«Αν θέλουμε, θα βρούμε τον τρόπο»: Το συγκινητικό περιστατικό με τον σκύλο – οδηγό της Ιωάννας – Μαρίας Γκέρτσου σε λεωφορείο

Σήμερα, συνειδητοποίησα για ακόμη μια φορά – μάλλον μέχρι να το εμπεδώσω, ότι δεν έχει σημασία η ασχήμια και τα εμπόδια γύρω. Αν θέλουμε, θα βρούμε τον τρόπο. Αν είμαστε, θα είναι και οι άλλοι μαζί μας. Που μοιράζονται ετούτη την ασχήμια, μέσα από το δικό τους μετερίζι, μα έχουν το σθένος να την μετατρέψουν σε ζέστη, σε λάμψη, σε ομορφιά…»

Ορισμένα πράγματα, ορισμένες αντιδράσεις μέσα στη δυστοπία που ζούμε, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητες. Και γι΄αυτό η συγκινητική ανάρτηση της Ιωάννας – Μαρίας Γκέρτσου, έχει ιδιαίτερη σημασία μια και καταδεικνύει ότι η αλληλεγγύη είναι, πάντα, η απάντηση.

Η ψυχολόγος, που έχασε την όρασή της όταν μόλις γεννήθηκε μπήκε σε θερμοκοιτίδα, κυκλοφορεί με τη βοήθεια του Μπάμπου, εκπαιδευμένου σκύλου-οδηγού. Χθες Πέμπτη (25/5) κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση που όπως αναφέρει στην ανάρτησή της εδώ και 18 χρόνια που κυκλοφορεί έχοντας στο πλάι της σκύλο-οδηγό δεν είχε ζαναζήσει.


Η Ιωάννα – Μαρία επιβιβάστηκε στο τρόλει μαζί με τον Μπάμπου και κάθισε σε θέση πίσω από τον οδηγό. Ξαφνικά ο σκυλάκος έκανε εμετό λερώνοντας την ίδια, μια κυρία που καθόταν απέναντι και το πάτωμα.

Η αντίδραση του οδηγού και των επιβατών προκάλεσε την ανάρτησή της. Γιατί και ενώ η ίδια προσπαθούσε να καθαρίσει τον χώρο, επιβάτες έσπευσαν να τη βοηθήσουν αντί να αρχίσουν τη μουρμούρα, να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους και να καταγγέλλουν την Ιωάννα- Μαρία και τον Μπάμπου.

Όπως η ίδια επισημαίνει στην ανάρτησή της: «Και κάπως έτσι, ένας εμετός, με έκανε χαρούμενη σήμερα. Χαρούμενη, ανακουφισμένη διότι μερικά χρόνια πριν, ένας οδηγός λεωφορείου, είχε φωνάξει την αστυνομία να με κατεβάσει από το όχημα επειδή συνοδευόμουν από σκύλο-οδηγό».

Να σημειωθεί ότι η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου μαζί με τον Μπάμπου είχαν προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν παραστεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Ιωάννας-Μαρίας Γκέρτσου

«Σήμερα, γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά, έζησα μια πρωτόγνωρη εμπειρία που 18 χρόνια με έναν σκύλο-οδηγό στον πλάι μου δεν την είχα ξαναζήσει. Ο Μπάμπου (👉🦮🤎), έκανε εμετό, ξαφνικά μέσα στο τρόλεϊ που ήταν γεμάτο κόσμο. Λίγο η ζέστη, λίγο το στρες.. δεν είναι εύκολο για εκείνον να υπάρχει για εμένα…

Καθόμασταν στις θέσεις πίσω από τον οδηγό. Ξέρασε στο πάτωμα, στις μπότες μου, στο λουρί του, στην τσάντα μου, στο σακάκι μου, στα αυτιά του και …. στην κυρία που καθόταν απέναντι διαγώνια… παρέμεινα ήρεμη. Είχα μαζί μου πολλά μαντηλάκια, σακούλες και κυρίως εμπειρία.. το σημαντικότερο όμως, είναι πως δεν αντέδρασαν και οι άλλοι Άνθρωποι…

το ταξίδι με το τρόλεϊ, είχε ξεκινήσει όμορφα. Ο οδηγός, με είδε στη στάση, καταμεσής στην Κηφισίας. Σταμάτησε το τρόλεϊ ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να ανέβουμε. Φώναξε: «μια θέση δώστε για την κοπέλα με τον σκύλο!», κάποια στιγμή, μπήκε μια γυναίκα είδε τον Μπάμπου να κοιμάται μακαρίως κι αντέδρασε. Της είπαν πως είναι σκύλος-οδηγός και κατάλαβε.. μια κυρία απέναντι χαμογελούσε. Ένας νεαρός αυτιστικός, με είχε τρελάνει στις ερωτήσεις: «και γιατί ο σκύλος το ένα, και πώς επιλέγετε τους σκύλους, και γιατί ο σκύλος το άλλο…» κάποια στιγμή, οι άλλοι του είπαν: «μάλλον ζαλίστηκε η κοπέλα..» όμως εμένα δεν πείραζε γιατί η ενσυναίσθηση, υπερβαίνει τη διαφορετικότητα….. ανθρώπων και… σκύλων!

Κι έπειτα ξέρασε ο Μπάμπου. Τον κατάλαβα μα δεν πρόλαβα να κάνω τίποτα και μάλλον χειρότερα έγιναν τα πράγματα, έτσι όπως ενστικτωδώς έβαλα τα χέρια μου.. φορούσα και το καλό μου σακάκι.. 😋

Ο Μπάμπου μετά, ξάπλωσε ακριβώς εκεί που ήταν. Δεν κουνήθηκε, ούτε χιλιοστό.. ούτε να πανικοβληθεί ούτε να ενοχλήσει…

Το αυτιστικό αγόρι, με βοήθησε να καθαριστώ και να καθαρίσω το πάτωμα. Έλεγε: «έχετε εμετό, εδώ, εκεί, δώστε μου ένα μαντηλάκι να καθαρίσω εδώ…» και κάποια στιγμή είπε: «σας πειράζει να φύγω γιατί εδώ είναι η στάση μου;» Κάποιος θα τον περίμενε να φτάσει στο σπίτι του….

η κυρία απέναντι, μου έδωσε ένα ολόκληρο πακέτο με μαντηλάκια, η άλλη κυρία που είχε αντιδράσει μπαίνοντας δεν είπε τίποτα.. η κυρία απέναντι διαγώνια που λερώθηκε,  τη ρώτησα αν θέλει να την καθαρίσω και το μόνο που είπε ήταν: «όχι παιδί μου..» όλο το τρολει δεν είπε τίποτα.

Καθάρισα το πάτωμα, τον Μπάμπου, εμένα, μα η καρδιά μου ήταν ήρεμη. Ένας εμετός ήταν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.  Έτσι με έκανε να αισθανθώ το τρόλεϊ που συνέχιζε το ταξίδι του κανονικά…

 Χαιρέτησα τον οδηγό φεύγοντας. Του ζήτησα συγνώμη εκ μέρους του Μπάμπου, μου φώναξε: «δεν πρόλαβα να το χαϊδέψω». Αναγνώρισε το έργο του και τος δυσκολίες που αντιμετωπίζει.. διότι κι εκείνος, ο οδηγός, είναι οδηγός τρόλεϊ και συμπάσχει με τον σκύλο-οδηγό τυφλών…

Και καπως έτσι, ένας εμετός, με έκανε χαρούμενη σήμερα. Χαρούμενη, ανακουφισμένη διότι μερικά χρόνια πριν, ένας οδηγός λεωφορείου, είχε φωνάξει την αστυνομία να με κατεβάσει από το όχημα επειδή συνοδευόμουν από σκύλο-οδηγό. Μα δεν ήμουν και δεν υπήρξα ποτέ, τρομοκράτισσα ενώ ο σκύλος-οδηγός τυφλών, ειναι, ήταν και παραμένει, ένας σκύλος…..

Σήμερα, συνειδητοποίησα για ακόμη μια φορά – μάλλον μέχρι να το εμπεδώσω, ότι δεν έχει σημασία η ασχήμια και τα εμπόδια γύρω. Αν θελουμε, θα βρούμε τον τρόπο. Αν είμαστε, θα είναι και οι άλλοι μαζί μας. Που μοιράζονται ετούτη την ασχήμια, μέσα από το δικό τους μετερίζι, μα έχουν το σθένος να την μετατρέψουν σε ζέστη, σε λάμψη, σε ομορφιά…»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί