ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Πώς θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται ουσιαστικά σε μόνιμη συνεδρίαση

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου απομένουν πλέον λιγότερο από 30 ημέρες και το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού που καταγράφηκε στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής. Άλλωστε, όπως εξήγησε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα κόμμα εξουσίας και όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας που θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα στις κυβερνήσεις της Δεξιάς. Η κάλπη, λοιπόν, μέχρι την ημέρα των εκλογών παραμένει άδεια και ο στόχος αφορά την ανάκτηση του χαμένου εδάφους μέσω της ανάδειξης ενός πειστικού και ελπιδοφόρου πολιτικού σχεδίου. Χθες συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διαμορφώσει σε πρώτη φάση τον οδικό χάρτη της εκλογικής στρατηγικής και τακτικής. Σε πρώτο πλάνο μπήκε το θετικό μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει σε αυτή την αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην ώρα της η αποτίμηση

Είναι κοινώς αποδεκτό στους παροικούντες την Κουμουνδούρου πως η στρατηγική που ακολούθησε η αξιωματική αντιπολίτευση στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ηττήθηκε. Έχει αναγνωριστεί και διατυπώθηκε και από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος ότι υπήρξε έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πρόταση σε σχέση με την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, ενώ δεν έλειψαν οι αρρυθμίες, κρίσιμα λάθη και αστοχίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά ζητήματα. Όλες οι πλευρές βέβαια αναγνωρίζουν ότι έλειψε επί της ουσίας το θετικό μήνυμα. Όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης, με την τελική και συνολική αποτίμηση να γίνεται μετά το πέρας της επερχόμενης μάχης.

Μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο 105.5, ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος εξέφρασε τη γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε σε μια συζήτηση σεναρίων χωρίς να συζητά επαρκώς για τα μεγάλα προβλήματα. Αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου. Παράλληλα, αποτελεί κοινή συνισταμένη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών που πλήγωσε και απογοήτευσε. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρξει μία νέα προεκλογική στρατηγική που θα έχει ως στόχευση να δημιουργήσει νέους διαύλους επικοινωνίας, με σκοπό την επαναπροσέγγιση κρίσιμων τμημάτων του εκλογικού σώματος. «Δικό μας λάθος είναι ότι δεν ακούσαμε τα σήματα που έστειλε αυτός ο κόσμος. Αν δεν το παραδεχτείς, δεν πηγαίνεις πουθενά. Αυτός ο κόσμος υπάρχει, γι’ αυτό μπορεί να υπάρξει ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον σταθμό ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Θετικό μήνυμα

Το μήνυμα που θα εκπέμψει η Κουμουνδούρου θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «τονωθεί» η θετική διάσταση της ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στο επίκεντρο θα μπει, λοιπόν, μία θετική ατζέντα γύρω από το κοινωνικό ζήτημα με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα. Μεγάλο βάρος θα πέσει στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, στα ζητήματα δημοκρατίας, στα κοινά δημόσια αγαθά, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη ρύθμιση των χρεών και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θέσεις οι οποίες ναι μεν υπάρχουν, ωστόσο το ζητούμενο είναι να αναδειχθούν με τρόπο ουσιαστικό και πειστικό. «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει θετική ψήφος». Αυτό θα είναι το βασικό μήνυμα.

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, μιλώντας παράλληλα για ένα πρόγραμμα που υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά και τη δημοκρατία, που μιλάει για τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, για την Επιθεώρηση Εργασίας, για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα αριστερό, όπως είπε, το οποίο πρέπει όμως να είναι ηγεμονικό στην κοινωνία.

Οι επόμενες κινήσεις

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος βρίσκεται ουσιαστικά σε μόνιμη συνεδρίαση, ενώ μετά την Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης έχουν ξεκινήσει ήδη συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών με την παρουσία κεντρικών στελεχών ανά την επικράτεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία, με την ηγεσία του κόμματος να ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στον προεκλογικό αγώνα όλοι και όλες είναι υποχρεωμένοι να «υπηρετούν» τη συλλογική προσπάθεια. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η νέα καμπάνια, ενώ θα συγκροτηθεί νέα εκλογική επιτροπή με τη συμμετοχή παλιών και νέων στελεχών, τα οποία πλέον έχουν αποδεσμευτεί από τη μάχη του σταυρού και μπορούν να συνεισφέρουν στον συλλογικό σκοπό χωρίς περιορισμούς. Στο τραπέζι, δε, φαίνεται πως έχει πέσει ως πρόταση μέχρι στιγμής από στελέχη της Κουμουνδούρου να υπάρξει και ένα νέο συγκεκριμένο πλάνο παρέμβασης στα media με τη δημιουργία μίας ομάδας κρούσης που θα επωμιστεί το βάρος της δημόσιας παρουσίας. Άλλωστε το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές: Τέλος στις παλινωδίες, στα λάθη και στις αστοχίες. «Το κόμμα πρέπει να εκπέμπει συνοχή και προγραμματική σαφήνεια» αναφέρουν στελέχη στην ΑΥΓΗ. Υπενθυμίζουν δε ότι κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν σε άλλες κρίσιμες περιόδους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί