ΚΚΕ για εκβιασμούς εργαζομένων στον τουρισμό: Το αποκορύφωμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας των ξενοδόχων της Κρήτης

Ο Σοφίου Βαγγέλης, ξενοδοχοϋπάλληλος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, μέλος του Δ.Σ. Του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, με αφορμή τις καταγγελίες για ποινική ρήτρα σε ξενοδοχεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Δείτε επίσης: Άρχισαν τα όργανα στην Κρήτη: Εκβιάζουν εργαζόμενους με ψεύτικες ρήτρες- Αν παραιτηθούν δίνουν στο ξενοδοχείο 5.000€!

«Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο επιβάλλουν ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ σε εργαζόμενους σε περίπτωση που παραιτηθούν.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το αποκορύφωμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας των ξενοδόχων του νησιού.

Ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν οι καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων πέφτουν βροχή για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τους εκβιασμούς που επικρατούν στην πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά ατυχήματα αποτελούν για ακόμα μια σεζόν την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους. Οι όροι της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έχει γίνει …υποχρεωτική, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων. Οι μισθοί είναι πετσοκομμένοι και στα επίπεδα του 2011, όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εξανεμίζουν το μισθό τις πρώτες 10 ημέρες.

Αέρα στα πανιά της εργοδοσίας δίνει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ το έχει «τιμή και καμάρι» ότι είναι η φωνή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των tour operators και των μεγαλοξενοδόχων. Υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις κλαδικές συμβάσεις και όρισε τον κατώτατο μισθό με υπουργικές αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει «κρυφό καμάρι», αφού νομοθέτησε ως κυβέρνηση και στήριξε ως αντιπολίτευση κρίσιμα μέτρα για τη θωράκιση των κερδών και των συμφερόντων των λίγων. Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, κατάργησε το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.

Το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα βαρέα και ανθυγιεινά ειδικότητες του κλάδου.

Όλοι μαζί στήριξαν τα μνημόνια και τη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κάθε επόμενη κυβέρνηση βάδιζε στο δρόμο της προηγούμενης.

Τόσο η λεγόμενη «προοδευτική – αριστερή» αλλά και η «δεξιά κυβέρνηση» στήριξαν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μπούκωσαν με κέρδη, διαμόρφωσαν ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Αυτή την ανάπτυξη υπηρετούν με τα προγράμματά τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που διαγωνίζονται για τον σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης και συμπολίτευσης. Αυτήν την «ανάπτυξη» ζουν εδώ και χρόνια στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο τουρισμό.

Γι’ αυτό οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 25 Ιούνη να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ την μόνη δύναμη πραγματικής αντιπολίτευσης που θα έχουν στήριγμα την επόμενη των εκλογών σε κάθε χώρο δουλειάς. Γιατί οι κομμουνιστές μέσα στη Βουλή και έξω στους δρόμους του αγώνα αντιπαλεύουμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό. Γιατί υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα «θέλω» των εργαζομένων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είναι δεσμευμένα στα «θέλω» των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Γιατί οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στα σωματεία για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στα ξενοδοχεία και τους χώρους δουλειάς. Μόνο έτσι θα δυναμώνει το αντίπαλο δέος απέναντι στη μεγάλη εργοδοσία και τις απαιτήσεις της ενάντια στους εργαζόμενους. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ… με τα κέρδη των ξενοδόχων και ΟΛΟΙ ΜΑΣ! Με το ΚΚΕ και τη δύναμη των πολλών να φέρουμε τα πάνω – κάτω!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί