Ιωάννης Σαρμάς: Ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ορκίστηκε ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς θα προχωρήσει στη συνέχεια στον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής, καθώς κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τετάρτη διαπιστώθηκε και τυπικά η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, μετά την κατάθεση ως άγονων των τριών διερευνητικών εντολών.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες θα ορκιστεί την Παρασκευή, ενώ την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής των νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους των έως 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρονται να έχουν ζητήσει η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη οι υπηρεσιακοί υπουργοί και να μη λάβουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ήταν η επισήμανση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έδωσε έμφαση στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί