Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου -Λίστα αντί σταυρών και ενισχυμένη αναλογική

Τι αλλάζει με τα ψηφοδέλτια και πώς λειτουργεί η ενισχυμένη αναλογική υπέρ του πρώτου κόμματος – Χωρίς σταυρό οι λίστες μέσα στον φάκελο

Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, αφού δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα προσφύγουν για μία ακόμα φορά στις κάλπες, στις 25 Ιουνίου. Αυτή τη φορά δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ δεν υπάρχει και σταυρός προτίμησης στους βουλευτές, καθώς καθορίζονται βάσει λίστας από τα κόμματα. Είθισται να μπαίνουν τα ονόματα με τις ψήφους που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή με βάση τα αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική


Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή. Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία θα ανέβει πιο ψηλά.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα των οποίων το ποσοστό αθροίζεται κοντά στο 10%, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.

Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου -Τέλος οι σταυροί


Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Ξανά στον Άρειο Πάγο τα κόμματα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου


Τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου φάκελο προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Πού ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχύει και σ’ αυτές της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 το μαθαίνουν από το gov.gr και τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα με ταυτότητα ή ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,
  • διαβατήριο,
  • δίπλωμα οδήγησης,
  • βιβλιάριο όλων των Ταμείων.


Οι Έλληνες του εξωτερικού


Και οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και άλλοι περίπου 7.000 που έκαναν αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις νέες εθνικές εκλογές.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν κάποια ένσταση, να αλλάξουν εκλογικό κέντρο ή να απεγγραφούν από τον κατάλογο του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν έως τις 26 Μαΐου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι όσοι άλλαξαν προσωρινά τα εκλογικά τους δικαιώματα μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό, όπως οι οπαδοί του Ολυμπιακού που ψήφισαν στο Κάουνας. Η προθεσμία για αλλαγή λήγει την προσεχή Παρασκευή, 26 Μαΐου. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί