Οικοδόμοι Ηρακλείου: Αναγκαίο όσο ποτέ να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ο έλεγχος όλων των κτιρίων

Ανακοίνωση με αφορμή τον σεισμό των Μοιρών εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην Κρήτη, προκαλεί όπως είναι φυσικό μεγάλη ανησυχία στο σύνολο των κατοίκων και των εργαζομένων της. Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάει δυνατά για τη χώρα μας. 

Οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές ξέρουμε πολύ καλά τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να χτίζονται κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές, για να είναι ασφαλή και προσιτά στον λαό. Το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφικές συνέπειες που δυστυχώς θα μετράμε όσο το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αφήνουν αυτό το βασικό ζήτημα της προστασίας του λαού στο «έλεος του θεού». Είναι εγκληματική η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της παντελούς έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου αντισεισμικής θωράκισης που θα περιλαμβάνει την κατασκευή, τον έλεγχο, τη θωράκιση κτιρίων και υποδομών.

Όμως όταν κριτήριο είναι το κέρδος μιας χούφτας παρασίτων και όχι η ασφάλεια των πολλών, όπως δηλαδή προβλέπεται από τους νόμους του καπιταλισμού, τότε θρηνούμε νεκρούς.  Τα λόγια παρηγοριάς, οι συνήθεις εξαγγελίες για δήθεν μέτρα μετά το “κακό”, είναι “κενά περιεχομένου” όταν διαχρονικά δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα.

Τα  προβλήματα των πληγέντων από τον σεισμό στο 17 μήνες πριν στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται και επιδεινώνονται. Οι μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές δεν έχουν ακόμη επουλωθεί, οικογένειες εξακολουθούν να διαμένουν στα κοντέινερ που κι αυτά δεν επαρκούν και εκατοντάδες οικογένειες αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν.  Ενώ για  επιδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων λεφτά με το τσουβάλι. 

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να προχωρήσουν άμεσα στο Ηράκλειο  αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτιρίων, με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας, δημόσια και δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης.

Να οργανωθεί τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικού φαινομένου (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κ.λπ.). 

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού πρέπει να είναι προτεραιότητα και όχι να αντιμετωπίζεται ως κόστος από τις κυβερνήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί