Δεκάδες σεισμικές δονήσεις μετά τον μεγάλο σεισμό – Στις Μοίρες ο καθηγητής Ευ. Λέκκας

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φαιστού

Δεκάδες σεισμικές δονήσεις μέσα σε λίγες ώρες έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ στην περιοχή των Μοιρών.

Δείτε: Σεισμός 5,3 το βράδυ στην περιοχή των Μοιρών- Έντονα αισθητός στο Ηράκλειο

Πρόκειται για ασθενείς σεισμικές δονήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι επίγειες, συνεπώς είναι ιδιαίτερα αισθητές και έχουν αναστατώσει τους κατοίκους.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, είναι επιφυλακτικοί και συνιστούν ψυχραιμία στον κόσμο. Όπως λένε, με βάση τον αριθμό των ρηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, την διάταξή τους, αλλά και το γενικότερο δυναμικό της περιοχής, ο σεισμός θεωρείται ένας σεισμός μεσαίου μεγέθους και δεν αποκλείεται να δώσει είτε ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είτε κάποια σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 5,3 Ρίχτερ.

Mάλιστα ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είναι στην Μεσαρά, όπου αυτήν την ώρα συμμετέχει σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Φαιστού.

Παρόντες όπως αναφέρει το e-mesara.gr, είναι Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Δήμος Φαιστού γνωστοποιεί ότι σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα μείνουν κλειστά:

«Λόγω της συνεχούς σεισμικής δόνησης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις κοινότητες και δημοτικές ενότητες του Δήμου Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία».

Ενώ σε ανακοίνωσή του δήμου εχθές αναφερόταν:

«Μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενημερωθήκαμε για τα εξής:

Ο σεισμός έγινε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, ήταν 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ κι εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Λόγω της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι που πιθανά έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να ενημερώσουν άμεσα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού στο τηλέφωνο 6932302043.

Τουλάχιστον για την σημερινή νύχτα επίσης κι έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι που έχουν διαπιστώσει καταστροφές στα σπίτια τους παρακαλούνται να απομακρυνθούν από αυτά.

Τονίζεται ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, παραμένουν σε καθεστώς πλήρους επιφυλακής. Ο Δήμος Φαιστού και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία κι επαφή με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και παρακολουθούν από κοινού το φαινόμενο και την εξέλιξη του. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσουν πρόσθετες οδηγίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί