Η Κομισιόν διαψεύδει δημοσίευμα ότι έχει εγκρίνει το πρόγραμμα της ΝΔ

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευμα εφημερίδας που γράφει ότι η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα της ΝΔ δίνοντας μάλιστα το «πράσινο φως για μια σειρά αυξήσεων».

Πιο συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ» και πως «Η Κομισιόν είπε “ναι” για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και για μείωση φόρων».

Ωστόσο σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν το πρωτοσέλιδο. Όπως τονίζεται δεν έχει κατατεθεί νέο πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν θα εκδώσει συστάσεις ανά χώρα και θα αξιολογήσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών στο πλαίσιο της Εαρινής Δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις 24 Μαΐου.

Η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά μεταδίδει ότι η Κομισιόν έλαβε το τρίτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για επιχορηγήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ωστόσο εξακολουθεί να αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της λίστας των 100 ευεργετηθέντων από το Ταμείο, δηλαδή τις εταιρείες, τις οντότητες και τα πρόσωπα που έχουν λάβει δηλαδή τα μεγαλύτερα ποσά.

Και επισημαίνει ότι η λίστα ήταν να έχει δημοσιοποιηθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Αθήνα έχει καθυστερήσει. Στόχος είναι να προχωρήσει η δημοσίευση των στοιχείων των τελικών αποδεκτών στον πίνακα αποτελεσμάτων της Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά το τρίτο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό αφορά 39 ορόσημα και 3 στόχους. Καλύπτουν τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, την έναρξη έργων που αφορούν την ανακαίνιση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτίρια.

Το αίτημα πληρωμής περιλαμβάνει επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον αστικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για την ύδρευση και την αποχέτευση για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα.

Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του Ταμείου βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου την προκαταρκτική της αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί