Εκλογές στην Τουρκία: Προς β’ γύρο η αναμέτρηση Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Χωρίς νικητή έληξε το βράδυ της Κυριακής (14/05) εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, μετά από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, επομένως, η χώρα οδεύει προς ένα δεύτερο γύρο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου.

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, έδωσαν “μάχη” για τη νίκη, αλλά κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% που απαιτείται για μια καθαρή νίκη.

Η εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ νωρίτερα, με τα αποτελέσματα να αμφισβητούνται ευθέως από το CHP. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα του Ερντογάν, με το CHP, ωστόσο, να προχωρά σε δικές του ανακοινώσεις, με τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς να αναλαμβάνουν ρόλο εκπροσώπου. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες του CHP για αδιαφανή αποτελέσματα που δίνει στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τον Soner Cagaptay, η μεγαλύτερη έκπληξη των τουρκικών εκλογών είναι ο εθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν. Η Τουρκία έχει πλέον τρεις εθνικιστικές παρατάξεις: MHP, που συμμαχεί με τον Ερντογάν, το IYI, που συμμαχεί με τον Κιλιτσντάρογλου, και τον Ογάν στη μέση.

Εκλογές στην Τουρκία
Εκλογές στην Τουρκία  AP PHOTO/EMRAH GUREL

Σύμφωνα με το Anadolu, με καταμετρημένο σχεδόν το 97% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να συγκεντρώνει το 49,42%, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88%. Ο τρίτος υποψήφιος, Σινάν Ογάν έχει λάβει το 5,26%.

Το αντιπολιτευόμενο ΑΝΚΑ, με ενσωμάτωση στο 99%, δίνει 49,2% στον Ερντογάν και 45,% στον Κιλιντσντάρογλου.

Πλέον, και με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο δεύτερος γύρος -προγραμματισμένος για τις 28 Μαΐου- φαίνεται αναπόφευκτος.

Κιλιτσντάρογλου: Φοβάστε την βούληση του έθνους

Στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αμφισβήτησε και πάλι τα αποτελέσματα και κάλεσε τους εκλογικούς αντιπροσώπους να μην αποχωρήσουν από τις κάλπες κατά την διάρκεια της νύχτας.

” Δεν μπορείτε με ενστάσεις να αποτρέψετε αυτό που θα συμβεί. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αφήστε τις ψήφους να έρθουν και τα αποτελέσματα να είναι ξεκάθαρα. Μην φοβάστε την βούληση του έθνους”, είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκλογικούς αντιπροσώπους: “Μην αφήσετε τα πόστα σας μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

Στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει ο Κιλιτσντάρογλου
Στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει ο Κιλιτσντάρογλου  AP PHOTO

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τη συμμαχία του Ερντογάν ότι απαιτεί πολλαπλές επανακαταμετρήσεις και καθυστερεί την καταγραφή των αποτελεσμάτων στα προπύργια της αντιπολίτευσης, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν 11 φορές. «Η χώρα δεν έχει καμία ανοχή στην αβεβαιότητα» είπε.

Ερντογάν: Πιθανή νίκη από τον πρώτο γύρο

Στην αντίπερα όχθη, ομιλία στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην Άγκυρα, εκφώνησε, λίγο μετά τις 2:00 της Δευτέρας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος βγήκε στο μπαλκόνι, τραγουδώντας ένα από τα προεκλογικά του τραγούδια με τίτλο “Για όσους ακούνε και για όσους δεν ακούνε”.

“Σας αγαπάμε πάρα πολύ” είπε στο πλήθος, σε μια υψηλών τόνων και με ένταση ομιλία.

“Κάποιος είναι στην κουζίνα, εμείς είμαστε στο μπαλκόνι” πρόσθεσε ο Ερντογάν, κάνοντας έμμεση αναφορά σε προεκλογικά βίντεο του αντιπάλου του υποψήφιου προέδρου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τα οποία γυρίζονταν στην κουζίνα του με σκοπό να τον παρουσιάσουν ως προσγειωμένο πολιτικό.

“Η χώρα μας απολαμβάνει μια γιορτή της δημοκρατίας με αυτές τις εκλογές. Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, βρισκόμαστε μπροστά με μεγάλη διαφορά. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα χρειαστούν χρόνο για να βγουν, αλλά φυσικά δεν είμαστε σαν εκείνους που προσπαθούν να εξαπατήσουν το έθνος, ίσως για τελευταία φορά, δημιουργώντας μια εσφαλμένη ότι προηγούνται. Ήμασταν πάντα ειλικρινείς απέναντι στο έθνος μας, γνωρίζουμε ότι είμαστε πολύ μπροστά στις εκλογές, ωστόσο αναμένουμε να έρθουν και τα ακριβή αποτελέσματα”.

“Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε πάνω από το 50% σε αυτόν τον γύρο” κατέληξε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι είναι ακόμη δυνατή η απόλυτη νίκη και όχι ο επαναληπτικός γύρος σε δύο εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί