Εκλογές στην Τουρκία: Ισχνό το προβάδισμα Ερντογάν στο 50%

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Η ψηφοφορία άρχισε στις 8 π.μ. και οι κάλπες έκλεισαν στις 5 μ.μ.

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 54,8%, ο Ρετζέπ Ερντογάν συγκεντρώνει 53,68% και ακολουθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 40,42%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT.

Βάσει των αποτελεσμάτων που μεταδίδει το Anadolu, με ενσωμάτωση στο 57,88%, το ποσοστό του Ερντογάν βρίσκεται στο 51,7% και του Κιλιτσντάρογλου στο 42,5%.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για «απόπειρα δολοφονίας της εθνικής βούλησης». «Πριν ακόμη οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίζονται στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu παραποιεί τα δεδομένα», δήλωσε ο Τσελίκ.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Ακμπάς εξήγησε το ότι το ποσοστό ενσωμάτωσης από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα και τα Άδανα είναι ακόμα χαμηλό, άρα δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπή των δεδομένων.

«Είναι σημαντικό το ποσοστό που συγκεντρώνει τώρα ο Ερντογάν, αλλά θα περιμένω», είπε, υπογραμμίζοντας ότι του έκαναν εντύπωση τα ποσοστά από τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές που δίνουν ισχυρό προβάδισμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποσοστό του Σινάν Ογάν, που υπερβαίνει το 5%, «συνιστά έκπληξη και αυτό μας δείχνει ότι ενδέχεται να πάμε σε β’ γύρο».

Φόβους για νοθεία εκφράζει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Φόβους για νοθεία εξέφρασε εμμέσως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζητώντας από τους εκπροσώπους του να μην αποχωρήσουν από τα εκλογικά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την παράδοση των υπογεγραμμένων εκθέσεων της κάλπης.

Ειδικότερα, μέσω Twitter ο βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχολίασε: «Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους ήρωες της δημοκρατίας μας. Μην αποχωρήσετε από τα εκλογικά κέντρα σε καμία περίπτωση μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και ορθή εκδήλωση της βούλησης του έθνους εξαρτάται από τη δική σας αποφασιστικότητα. Θα δείτε, θα αξίζει η κούρασή σας».

Το κλίμα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Κωνσταντινούπολη ήταν έντονα διχασμένο, με τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ να δηλώνουν αποφασισμένοι να επανεκλέξουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αποκρούουν τις ανησυχίες για την οικονομία ή τον κίνδυνο να χάσει, μετέδωσε ο Guardian.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί