Δ. Βρύσαλης: Μόνο στο ΠΑΓΝΗ οι κενές μόνιμες οργανικές θέσεις είναι 300 νοσηλευτές – Πάνω από 20.000 ήμερες άδεια και ρεπό οφείλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό

Χαιρετισμός του προέδρου του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας:

Η Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας και του Νοσηλευτή βρίσκει όλους τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία, τα ιδρύματα Πρόνοιας, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, με απλήρωτα δεδουλευμένα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς.

Υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτριών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ οι κενές μόνιμες οργανικές θέσεις είναι 300 νοσηλευτές Πάνω από 20000 ήμερες  άδεια και ρεπό οφείλονται στο νοσηλευτικό προσωπικό   Χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι χωρίς επίδομα ανεργίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι νοσηλευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης με την λήξη των συμβάσεων τους. Χιλιάδες μόνιμοι νοσηλευτές δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες γαλέρας. Με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να απουσιάζουν. α τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, που αναγκάζεται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του, είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες, περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες, επιμηκύνει τον εργάσιμο βίο, μειώνει δραστικά το εισόδημα των νοσηλευτριών και νοσηλευτών.

 Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές της χώρας μας γνωρίζουν ότι η ΕΕ γι’ αυτούς σημαίνει περιορισμό ή και κατάργηση δικαιωμάτων, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Σημαίνει νοσοκομείο-επιχείρηση, ασθενείς-πελάτες, εντατικοποίηση της εργασίας, επέκταση της μερικής απασχόλησης, άνοιγμα του δρόμου για την κατάργηση της μονιμότητας, απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Αυτή την αντεργατική πολιτική την εξειδικεύουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, που -στο όνομα της αποκέντρωσης- έχουν συμβάλει στην είσοδο των ΜΚΟ και ιδιωτών στην ίδρυση και λειτουργία ιδρυμάτων και κινητών μονάδων χωρίς να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των προηγούμενων οι αντιλαϊκοί νόμοι που νομοθέτησε η ΝΔ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, την Ψυχική Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το φιάσκο του προσωπικού γιατρού, την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού κέντρου, την καθιέρωση των ΣΔΙΤ «ωρίμασαν» και αποτέλεσαν συνέχεια του αντιλαϊκού έργου και νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων όλων των «αποχρώσεων».

Η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί ς μισθοί οι συνεχόμενες βάρδιες και  το εργασιακό “burnout”, τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και χρωστούμενες άδειες, η τρομοκρατία από διευθύνσεις και διοικήσεις, αποτελούν το μέσο που επιδιώκει η εκάστοτε κυβέρνηση να επιβάλλει για να πελάσει  την αντιλαϊκή πολιτική της

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζει ο λαός περισσότερο και καλύτερα. Αρκεί οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, συνολικά ο λαός που παράγει τον πλούτο, με την καθημερινή πάλη για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα να στοχεύσει σε βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές για μια ανάπτυξη που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Για ένα αποκλειστικά κρατικό, σύγχρονο Σύστημα Υγείας, καθολικό και δωρεάν σε όλους.

Ο μεμονωμένος προσωπικός αγώνας που δίνει κάθε υγειονομικός να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που εξετάζονται ή περιθάλπονται στις δομές υγείας, βρίσκει τοίχο, όσο δεν ενώνεται με το συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό -τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους καπιταλιστές- όταν δεν αξιοποιεί και την ψήφο του για να πει δυνατά ότι δεν πάει άλλο.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές της χώρας μας έχουν ένα μόνον δρόμο. τον οργανωμένο αγώνα  για να βάλουμε φρένο στις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις κλινών – κλινικών και νοσοκομείων που ετοιμάζουν, στη μετατροπή των νοσοκομείων απο ΝΠΔΔ (δημοσίου δικαίου) σε ΝΠΙΔ (ιδιωτικού δικαίου).να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί