“Χαστούκι” Eurostat στην κυβέρνηση – Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση

Κι άλλη ευρωπαϊκή “πρωτοπορία” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Ακόμη μία αρνητική ευρωπαϊκή επίδοση καταγράφει η Ελλάδα, αναφορικά με την απασχόληση και την ίδια στιγμή καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

Δείτε επίσης:

Δείτε απίστευτο βίντεο: Ο Μητσοτάκης λέει “θα συνεχίσουμε το έργο μας, ευχαριστώ για την υποδοχή” και από κάτω τον γιουχάρουν!

Παντού τον… “αγαπούν”: Υποδοχή με έντονες αποδοκιμασίες για τον Μητσοτάκη στην Καβάλα (βίντεο)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα το 2022 βρέθηκε στον πάτο της λίστας των χωρών της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 20 – 64 ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση καθώς μόλις το 66% των ανθρώπων της εν λόγω ηλικιακής ομάδας έχει δουλειά. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Ιταλία στην οποία εργάζεται το 65%.

Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται πίσω ακόμη και από τη Ρουμανία όπου το 69% των ανθρώπων 20-64 ετών έχει δουλειά. Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι η θέση καταγράφεται τη χρονιά που το ποσοστό των εργαζομένων στην ΕΕ αξίζει το υψηλότερο σημείο από το 2009.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το 2022 είχε δουλειά στην ΕΕ το 75% των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2009. Σημειώνεται ότι το ποσοστό απασχόλησης πανευρωπαϊκά το 2020 μειώθηκε στο 72%, λόγω του κορωνοϊού, αλλά ανέκαμψε στο 73% το 2021.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, 11 είχαν ποσοστά απασχόλησης άνω του 78%, με την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Εσθονία να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά (83% και 82% οι δύο τελευταίες).

Περισσότερα προσόντα από τους άνδρες οι γυναίκες

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι γυναίκες στην ΕΕ το 2022 έχουν περισσότερα προσόντα από τους άνδρες.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος, το ποσοστό των γυναικών στην ΕΕ που είχαν παραπάνω προσόντα από τα απαιτούμενα, (over-qualified) ήταν στο 23% και στο 21% για τους άνδρες (μ.ό. 22%).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το ποσοστό των ατόμων με περισσότερα προσόντα καταγράφηκε στην Ισπανία (36%), και στη συνέχεια στην Ελλάδα και την Κύπρο με 32%. Αντίθετα, Λουξεμβούργο (7%), Σουηδία, Δανία, Ουγγαρία και Τσεχία (14%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Σε 19 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά με «υπερπροσόντα» από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα (+11 ποσοστιαίες μονάδες), την Κύπρο (+8 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιταλία και τη Σλοβακία (και οι δύο +7 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε οκτώ χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά «υπερπροσόντων», με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στις χώρες της Βαλτικής: Λιθουανία (+5 ποσοστιαίες μονάδες), Εσθονία και Λετονία (+4 ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί