Μέτρα για την εξασφάλιση κατάλληλης στέγης του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Μέτρα για την εξασφάλιση κατάλληλης στέγης του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) των Χανίων, ζητά με επερώτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, για να συζητηθεί στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο, 19-04-2023 .

Αναλυτικά η επερώτηση:

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Επανερχόμαστε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) των Χανίων, προβλήματα που τέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο με επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης και στη βουλή με  συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις  του ΚΚΕ. 

Ωστόσο, τόσα χρόνια η κατάσταση στο ΚΕΔΑΣΥ των Χανίων όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά εμφανίζονται πιο οξυμένα τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που αυτά έχουν στο έργο του. Έτσι σήμερα, το 2023, το ΚΕΔΑΣΥ συνεχίζει να στεγάζεται σε κτίριο εντελώς ακατάλληλο, χωρίς πρόσβαση για ΑμΕΑ. Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει το έργο των ίδιων των εργαζομένων, που αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Για την ακρίβεια, επειδή ακριβώς δε χωράνε, οι μισοί δουλεύουν σε πρωινή βάρδια και οι άλλοι μισοί το απόγευμα.  

Οι δύο αίθουσες που έχουν παραχωρηθεί για τη φιλοξενία του ΚΕΔΑΣΥ (στο Υγειονομικό και στα Δικαστήρια), αντικειμενικά δεν μπορούν να λύσουν το οξυμένο πρόβλημα, όταν, μάλιστα, σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζεται η  ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, αλλά και όταν η μετακίνηση των παιδιών μεταφέρεται στην «ατομική ευθύνη» των οικογενειών τους. Σε αυτή την τραγική εικόνα του κτιρίου, έρχονται πλέον να προστεθούν οι σκαλωσιές για έργα που γίνονται στον όροφο του κτιρίου, που εντείνουν το ζήτημα της ασφάλειας για εργαζόμενους και επισκέπτες.  

Σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χώρο, τους διαδρόμους, την αυλή, την κουζίνα, γεγονός που όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν δυσκολεύει ακόμα και την τήρηση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, που είναι αναγκαία για την εμπιστοσύνη και τους δεσμούς που χρειάζεται να χτίζονται με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον Υ.ΠΑΙ.Θ. – Περιφέρειας Κρήτης εξαντλείται στο ότι -κάτω από την πίεση που άσκησαν οι παρεμβάσεις των ίδιων των εργαζόμενων του ΚΕΔΑΣΥ, όπως και των εκλεγμένων του ΚΚΕ τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη Βουλή-  προκηρύχθηκε ένας ακόμα διαγωνισμός (ο τρίτος κατά σειρά) για εξεύρεση νέου κτιρίου προς ενοικίαση που να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές, ο οποίος βγήκε άγονος. Η κατάσταση αυτή συνιστά εμπαιγμό,  με δεδομένο ότι κτίριο ιδιωτικό  που να πληροί τα προδιαγραφές για να νοικιαστεί ώστε να στεγαστεί το ΚΕΔΑΣΥ είναι γνωστό πως είναι δυσεύρετο στα Χανιά, αν όχι ανύπαρκτο. 

Ταυτόχρονα, εμπαιγμό, σε σχέση με τις στεγαστικές ανάγκες, αποτελεί και η αλληλομετάθεση των ευθυνών μεταξύ κεντρικού και τοπικού κράτους, Κυβέρνησης- Περιφέρειας. Στα πλαίσια αυτά το  Υ.ΠΑΙ.Θ. όχι μόνο αποποιείται την ευθύνη, αλλά πετά το μπαλάκι στο τοπικό κράτος,  βεβαιώνοντας  ότι «δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα περί εκπόνησης κτιριολογικού προγράμματος». 

Αυτή η κατάσταση στο ΚΕΔΑΣΥ Χανίων  είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται με βάση τις στρατηγικές επιλογές ΕΕ και ΟΟΣΑ, που έχουν υπηρετήσει πιστά όλες οι αστικές κυβερνήσεις,  συνθέτοντας ένα εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες νομοθετικό πλαίσιο στη λογική «κόστους-οφέλους», που μετατρέπει και τον ευαίσθητο τομέα της ειδικής αγωγής σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Αυτή την πολιτική εξειδικεύουν περιφέρειες και δήμοι, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, με κριτήριο τι είναι πιο συμφέρον για τους ομίλους, την αστική τάξη. 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :

Γιατί δεν έχει υποβληθεί  στο Υ.ΠΑΙ.Θ. αίτημα περί εκπόνησης κτιριολογικού προγράμματος για τη στέγαση του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων; 

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή,  για:

  • Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες και να εκδοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση σύγχρονου, ασφαλούς κτιρίου για τη στέγαση του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, σε οικόπεδο προς απαλλοτρίωση ή αγορά,  χωρίς ΣΔΙΤ, ώστε να διενεργούνται απρόσκοπτα οι διεπιστημονικές αξιολογήσεις και να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες. 
  • Μέχρι την ανέγερση του νέου κτιρίου και αφού δεν υπάρχουν ιδιωτικά κτίρια προς ενοικίαση, να προχωρήσει, με κατεπείγουσες διαδικασίες, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η στέγαση του ΚΕΔΑΣΥ Χανίων σε κατάλληλο δημόσιο κτίριο (πχ παλιό Ψυχιατρείο, Ψυγείο κτλ), με την απαιτούμενη επισκευή – ανακατασκευή – συντήρηση,  ώστε να πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές. 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί