Νεκρός εργαζόμενος που δούλευε υπερωρίες σε εργοστάσιο της EMFI

Το θύμα δούλευε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξαντλητικά ωράρια (δηλαδή, ακόμα και 12 ώρες συνεχόμενες), όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ)

Εργατικό δυστύχημα έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη (11 Απριλίου) σε εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), με έναν εργαζόμενο να σκοτώνεται μέσα στο μηχανοστάσιο εν ώρα εργασίας.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ), το θύμα δούλευε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξαντλητικά ωράρια (δηλαδή, ακόμα και 12 ώρες συνεχόμενες).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η ένταση της δουλειάς για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας έχει χτυπήσει κόκκινο στο εργοστάσιο της EMFI αναγκάζοντας αρκετούς συναδέλφους να αποχωρούν οι ίδιοι από την δουλειά τους καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς, είτε φεύγουν για να προστατέψουν την υγεία και ζωή τους. Η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης ακόμη και σε καινούρια μηχανήματα καθώς η αγορά τους επιδοτείτε αλλά η συντήρηση όχι».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. της ΠΟΕΥΓΤΠ –ύστερα από αίτημα που έκανε στην Ομοσπονδία το Σωματείο Εργαζομένων EMFI για απόφαση απεργίας στο εργοστάσιο–, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του, να εξαγγείλει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο την επιχείρησης ΕΜFI A.E από την Δευτέρα 17/4/2023 στις 22.00 μμ έως την Τρίτη 18/4/2023 στις 22.00 μμ. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα λόγω τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας».

Για «εργοδοτικό έγκλημα της εταιρείας EMFI» κάνει λόγο το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την εργοδοσία πως αγνόησε τις συνεχείς εκκλήσεις που υπήρχαν, πως κανείς δεν αντέχει τέτοιους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, η εργοδοσία «έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια» τις εκκλήσεις, προκειμένου «να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραφε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο. Δουλεύουν συνεχώς υπερωρίες, γιατι υπάρχει έλλειψη προσωπικού».

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Απόφαση 24ωρης απεργίας

Ύστερα από αίτημα που έκανε στην ομοσπονδία το Σωματείο Εργαζομένων EMFI για απόφαση απεργίας στο εργοστάσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε να εξαγγείλει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο την επιχείρησης ΕΜFI A.E από την Δευτέρα 17/4/2023 στις 22.00 μμ έως την Τρίτη 18/4/2023 στις 22.00 μμ. Η Ομοσπονδία μας εκτιμά ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα λόγω τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας.

Η ένταση της δουλειάς για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας έχει χτυπήσει κόκκινο στο εργοστάσιο της EMFI αναγκάζοντας αρκετούς συναδέλφους να αποχωρούν οι ίδιοι από την δουλειά τους καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς, είτε φεύγουν για να προστατέψουν την υγεία και ζωή τους. Η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης ακόμη και σε καινούρια μηχανήματα καθώς η αγορά τους επιδοτείτε αλλά η συντήρηση όχι.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης να μετράμε έναν νεκρό συνάδελφο εν ώρα εργασίας, ο οποίος δούλευε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξαντλητικά ωράρια (12ωρα).

Οι ζωές μας ! Τα κέρδη τους. Δεν θα γίνουμε και εμείς Τέμπη!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να στελεχώσουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα τμήματα.
 • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου που κρατούν σε ομηρία εκατοντάδες εργαζομένους εδώ και χρόνια.
 • Να υπογραφεί Επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
 • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση όλων των μηχανημάτων και να εξασφαλίζεται η ορθή τους λειτουργία.
 • Να γίνουν έλεγχοι από όλες τις υπηρεσίες του κράτους (ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εργασίας) για την καταπάτηση των ωραρίων, αδειών, κ.α.
 • Να διενεργηθούν έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς (πυροσβεστική, πολεοδομία, κλπ) για την καταλληλόλητα των εγκαταστάσεων και την στατικότητα των κτηρίων.
 • Να αναλάβει το κόστος η κυβέρνηση και η εργοδοσία να εκπαιδεύσει το προσωπικό ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού ή κάποιας απώλειας χημικών ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται στην λειτουργία των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής.
 • Να συνεδριάσει με ευθύνη της εργοδοσίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η επιτροπή των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας (Ε.Υ.Α)
 • Κέρδη βαμμένα στων εργατών το αίμα
 • Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών.
 • Όλοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Άλλος ένας συνάδελφος μας δεν θα γυρίσει στο σπίτι του, στην οικογένεια του. Βρέθηκε νεκρός στο μηχανοστάσιο. Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα της εταιρείας EMFI (πρώην ΕΒΓΑ). Ο συνάδελφος μας δούλευε συνεχόμενα 12ωρα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ότι κανείς δεν αντέχει τέτοιους εξοντωτικούς ρυθμούς.

Εκκλήσεις που η εργοδοσία έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια προκειμένου να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραφε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο. Δουλεύουν συνεχώς υπερωρίες, γιατι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους συναδέλφους του εργαζόμενου.

Κάθε μέρα τα σωματεία προειδοποιούν ότι τόσο η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας, όσο και η εντατικοποίηση σακατεύουν τους εργάτες και προκαλούν τραγικά εγκλήματα που οδηγούν στο θάνατο.

Κάθε μέρα τα σωματεία δίνουν αγώνα για την εφαρμογή του 8ωρου και του 5θημέρου, κόντρα στους άθλιους νόμους που τους θέλουν αναλώσιμους, καύσιμο στη μηχανή κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία.

Για μας και αυτό το έγκλημα είναι προδιαγεγραμμένο όπως στα Τέμπη, όπως στο λιμάνι, όπως παντού.

Καλούμε όλα τα σωματεία να παλέψουμε πιο αποφασιστικά για την προστασία της ζωής μας.

Να συντονίσουμε τη δράση μας βάζοντας τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας, της αντεργατικής  πολιτικής που εγκληματεί σε βάρος μας.

Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο έγκλημα.

Να παρθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν οι εργάτες σπίτια τους αρτιμελείς και στην ώρα τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και να στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί