Guardian: Η απαγόρευση του ναζιστικού κόμματος Κασιδιάρη, πολύ λίγη και πολύ αργά

Η προσπάθεια για απαγόρευση του κόμματος «Έλληνες» του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, επισημαίνει στο ρεπορτάζ της από την Αθήνα η δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian, Έλενα Σμιθ.

Όπως τονίζει στο ρεπορτάζ, επί δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνεται σε υποστηρικτές ενώ βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές Δομοκού, ενώ διακινεί ομιλίες μίσους, οι οποίες φαίνεται ότι αποδίδουν καθώς στο κανάλι του στο YouTube έχει 134.000 συνδρομητές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μήνυμά του, παρά το γεγονός ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης και τα άλλα μέλη της οργάνωσης έχουν καταδικαστεί για τη στοχοποίηση μεταναστών και αριστερών, αλλά και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, βρίσκει το δρόμο του χωρίς να ξεθωριάζει.

«Αντίθετα φαίνεται να έχει μεγαλώσει», σύμφωνα με τον Κωστή Παπαϊωάννου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Signal, που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Του δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία να διεξάγει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του ενώ ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να κερδίσει υποστήριξη μεταξύ των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν οι γενικές εκλογές γίνονταν αύριο, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο», επισημαίνει.

Το γεγονός ότι ένας τρόφιμος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, καταδικασμένος για πολύ επικίνδυνα εγκλήματα, μπορεί να παραβιάζει τόσο κατάφωρα τον κώδικα της φυλακής, ανεβάζοντας βίντεο στο Twitter, αλλά και προεδρεύοντας συναντήσεις των στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου, είναι περισσότερο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις αρχές του 2022 η δράση αυτή του Ηλία Κασιδιάρη έχει «ανθήσει».

Όσον αφορά την έγκριση της νέας τροπολογίας για να επιτευχθεί η απαγόρευση του ναζιστικού κόμματος, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε ένας πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, την περασμένη Τετάρτη, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά, κι αυτό λίγο πριν από τις εκλογές.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «έπρεπε να είχε δράσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση. Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενωθεί από την εκλογική βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη, ειδικά μεταξύ των δεξιών στη βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους».

Επιπλέον, θυμίζει ότι στην Ελλάδα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν πολλές δεκαετίες εκτός νόμου, η απαγόρευση του ναζιστικού κόμματος εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητά της. Και αυτός είναι ο λόγος που η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο, ενώ μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί