Μουσεία: Προχώρησαν την ιδιωτικοποίηση, τακτοποίησαν και ημέτερους- Ο Ι. Γρυσπολάκης πρόεδρος στο Μουσείο Ηρακλείου

To Υπουργείο Πολιτισμού, μόλις 40 μέρες πριν τις εκλογές, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (!) τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Γενικούς Διευθυντές των πέντε μουσείων, τα οποία μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ με τον νόμο 5021/2023 της κυβέρνησης ΝΔ

Λίγες μόνο ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, 40 μέρες πριν τη διεξαγωγή τους, βράδυ Μεγάλης Πέμπτης, δηλαδή… στη ζούλα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε με ένα δελτίο Τύπου (δείτε παρακάτω) τον διορισμό διοικητικών συμβουλίων και γενικών διευθυντών στα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, που η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε προ εβδομάδων σε ΝΠΔΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Στην προσπάθεια να περάσει στα σιωπηλά αυτή η «επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας», αντέδρασε έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Μόλις 40 ημέρες πριν τις κάλπες η υπουργός Πολιτισμού των σκανδάλων Λίνα Μενδώνη υλοποιεί μια επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας.

Πάνω στο πανικό τους μπροστά στην πολιτική αλλαγή που έρχεται, νομίζουν ότι θα δεσμεύσουν με ύπουλες μεθοδεύσεις την προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια και οι Γενικοί Διευθυντές ανακοινώθηκαν νύχτα Μεγάλης Πέμπτης, σε μια προσπάθεια να μην γίνει αντιληπτή μια ακόμα απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Πολιτισμού»

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κα Μενδώνη να πάρουν πίσω τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και την ύστατη ώρα και να αφήσουν την επιλογή των επικεφαλής των μουσείων στην κυβέρνηση που θα εκλέξει σε λίγες εβδομάδες ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.», καταλήγει σε δριμύ ύφος η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Μόνο ντροπή για τέτοιους διορισμούς Μεγάλη Πέμπτη βράδυ, βράδυ των Παθών και 10 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών

Η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζει για την πρωτοφανή κίνηση Μενδώνη:

Μόνο ντροπή προκαλεί ο διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων στα εμβληματικά Μουσεία της χώρας, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ, βράδυ των Παθών και 10 μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών. Η κυρία Μενδώνη, η Υπουργός που λεηλάτησε  τον πολιτισμό, που άλλαξε τις προθεσμίες διορισμού των διοικητικών συμβουλίων που η ίδια νομοθέτησε , θα μείνει στην ιστορία ως η κατεξοχήν Υπουργός της χειρότερης πολιτιστικής διαχείρισης  και της αθλιότερης νομοθέτησης, που γνώρισε ο τόπος και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν πτοήθηκε η κυρία Μενδώνη από τις πάνδημες αντιρρήσεις της επιστημονικής και αρχαιολογικής κοινότητας για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, δεν έδωσε καμία σημασία στις τεκμηριωμένες απόψεις φορέων και συλλόγων του ΥΠΠΟΑ, αγνόησε επιδεικτικά την αντιπολίτευση.

Αντιθέτως στην εκπνοή της θητείας της, θέλησε να ολοκληρώσει το αντιμεταρρυθμιστικό και εμμονικά νεοφιλελεύθερο σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, βολεύοντας κυρίως όσες «προσωπικότητες» την βόλεψαν στην καταστροφική μανία της για τον πολιτισμό.

Δεν έχει το Θεό της, όπως δεν έχει το θεό της όλη αυτή η κυβέρνηση των κρυφών συναντήσεων, των αντιθεσμικών και παράνομων κινήσεων, των μιαρών «Μυστικών Δείπνων»

Έχουμε δεσμευθεί ρητά ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, για την άμεση κατάργηση μετά τις εκλογές, του συγκεκριμένου Νόμου που αποκόπτει τα μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τι λέει το ΥΠΠΟ, ποιοι διορίζονται

Σύμφωνα με το Υπ. Πολιτισμού, «όπως προβλέπει ο νόμος, τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται αποτελούν προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Επιπλέον, ένα μέλος του ΔΣ κάθε μουσείου, επιλέγεται μεταξύ των προϊσταμένων των Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπονται από τον νόμο. Πρόκειται για το έκτο μέλος σε κάθε σύνθεση. Το έβδομο μέλος υποδεικνύεται από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), με προϋπόθεση την κατοχή, τουλάχιστον, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και με τουλάχιστον τετραετή υπηρεσία σε θέση ευθύνης».

“Σε ό,τι αφορά στους Γενικούς Διευθυντές, ο νόμος προβλέπει ως προϋπόθεση, την κατοχή διδακτορικού τίτλου στην αρχαιολογία, στη μουσειολογία, στην Ιστορία της Τέχνης ή άλλη επιστήμη συναφή προς τους σκοπούς, τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Μουσείου, δημοσιεύσεις αναγνωρισμένων και έγκριτων επιστημονικών εργασιών στην Ελλάδα ή διεθνώς και τουλάχιστον οκταετή ευδόκιμη οργανωτική και διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης. Η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων είναι τριετής”, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Ησύνθεση των Δ.Σ. και των Γενικών Διευθυντών των Μουσείων, όπως τα ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

1. Δημήτρης Οικονόμου, Πρόεδρος

2. Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργαράκου, Αντιπρόεδρος

3. Γεώργιος Δεοδάτης

4. Ανδρέας Κούρκουλας

5. Κωστάντζα Σμπώκου- Κωνσταντακοπούλου

6. Ελενα Κουντούρη

7. Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

1. Γιώργος Πανέτσος, Πρόεδρος

2. Ναταλία Πούλου, Αντιπρόεδρος

3. Νέλλος Κανελλόπουλος

4. Μιχάλης Μαδένης

5. π. Θωμάς Συνοδινός

6. Μαρία Μερτζάνη

7. Κρυσταλλία Μαντζανά

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Κατερίνα Δελλαπόρτα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

1. Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη, Πρόεδρος

2. Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, Αντιπρόεδρος

3. Πασχάλης Ανδρούδης

4. Αλεξάνδρα Λιάγκα

5. Αννα Μιχαηλίδου

6. Κωνσταντίνος Φρισήρας

7. Ευάγγελος Κίτσιος

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αναστασία Γκαδόλου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

1. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Πρόεδρος

2. Γιάννης Κανονίδης, Αντιπρόεδρος

3. Ευάγγελος Γεροβασιλείου

4. Σμαραγδή Δούδου

5. Αναστάσιος Τάντσης

6. Ιουλία Παπαγεωργίου

7. Ανδρομάχη Σκρέκα

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

1. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Πρόεδρος

2. Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Αντιπρόεδρος

3. Ευτύχης Βασιλάκης

4. Πέπη Μαυρουδή- Ταβλαρίδου

5. Τόνια Τζαννετάκη

6. Βάσω Παπαγεωργίου

7. Ελένη Παπαδοπούλου

Γενική Διευθύντρια διορίζεται η Στέλλα Χρυσουλάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί