Ζητούν λύση για τη Βικελαία οι Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου

Τα προβλήματα στελέχωσης της Βικελαίας μεγεθύνονται σε τέτοιο βαθμό που καθιστούν προβληματική την συνέχεια της ομαλής λειτουργίας της

Τα προβλήματα στελέχωσης της Βικελαίας τα οποία παραμένουν και μεγεθύνονται σε τέτοιο βαθμό που καθιστούν προβληματική την συνέχεια της ομαλής λειτουργίας της, αναδεικνύουν με ερώτησή τους οι Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου, οι οποίοι ζητούν δράση και λύσεις, καθώς και να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Κύριε Πρόεδρε , Κύριε Δήμαρχε Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι

Από τις αρχές του 2022  με μια σειρά εγγράφων και δημοσιευμάτων έχει γίνει γνωστό το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος υπολειτουργίας ή ακόμα και κλεισίματος της.

Είναι προφανές από τα στοιχεία στα οποία είμαστε όλοι κοινωνοί   ότι η προηγούμενη αναφορά για κλείσιμο αυτής της κοιτίδας γραμμάτων και πολιτισμού δεν είναι κινδυνολογική, ούτε αβάσιμη. 

Αυτή τη στιγμή στη Βικελαία υπηρετούν οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι ενώ στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων με κατάλληλες ειδικότητες.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρείς συνταξιοδοτήσεις αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Είναι σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών άμεση ανάγκη η πρόσληψη :

Δύο αρχειονόμων, δύο βιβλιοθηκονόμων, ενός τεχνικού πολυμεσικών εφαρμογών , ενός τεχνίτη χάρτου, ενός ιστορικού και ενός μουσειοπαιδαγωγού.

Όμως καταγράφεται μέχρι σήμερα μια χαρακτηριστική αδράνεια και αδυναμία διεκδίκησης και λύσης του ζητήματος.

Από ότι επίσης έχουμε πληροφορηθεί η επιτροπή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης δεν έχει συνεδριάσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είναι αμφίβολο αν με τη νέα σύνθεση της έχει συνεδριάσει έστω και μία φορά.

Κύριε Πρόεδρε ,Κύριε Δήμαρχε

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης μας δεν αφορά μόνο την δημοτική αρχή είναι ευθύνη όλου του δήμου των πολιτών και των εκπροσώπων τους σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης με το αντίστοιχο βάρος ευθύνης που αναλογεί.

Όμως η Δημοτική αρχή οφείλει να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την εύρυθμη λειτουργία του πνευματικού μας φάρου, την προοπτική  και την εξέλιξη του.

Να απαντήσει στην πραγματική αγωνία των εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για τον κίνδυνο επιβίωσης της .

Να μας πληροφορήσει για τις ενέργειες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της .

Να μας ενημερώσει για τις προτάσεις και τις άμεσες ενέργειες της .

Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα της λειτουργίας της Βικελαίας θα βαρύνει τη σημερινή δημοτική αρχή θα επηρεάσει όμως όλους τους πολίτες που στους κόλπους της βρίσκουν πνευματική απαντοχή και θα είναι μαύρη σελίδα στο βιβλίο του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Παρακαλούμε  για την  εισαγωγή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ 

«Στα πρόθυρα διάλυσης η Βικελαία»: Στη βουλή το θέμα της υποστελέχωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την υποστελέχωση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου, Νίκου Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου, Μανόλη Θραψανιώτη, Χανίων, Παύλου Πολάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι στα πρόθυρα διάλυσης, καθώς  χρόνια τώρα βουλιάζει σε ένα αδιέξοδο αναντικατάστατων απωλειών προσωπικού, που προκάλεσαν τη δραματική συρρίκνωσή της. Σήμερα λειτουργεί με 8 μόνιμους υπαλλήλους και 5 συμβασιούχους, με τους τελευταίους να περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους από τους 8 μόνιμους υπαλλήλους θα συνταξιοδοτηθούν οι 4, με αποτέλεσμα να μένουν μόλις 4 άτομα για να στηρίξουν τη Βιβλιοθήκη.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει πώς προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα υποστελέχωσης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ώστε να βγει από το αδιέξοδο αναντικατάστατων απωλειών προσωπικού, που προκάλεσαν τη δραματική συρρίκνωσή της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί