Aντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου με τον Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου στο Καβούσι

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, τους υποψήφιους/ες Βουλευτές/Βουλεύτριες Μανώλη Καλαϊτζάκη και Πελαγία Πετράκη, τον Συντονιστή της ΝΕ Λασιθίου Γιώργο Καλλιντέρη και μελών των Οργανώσεων του νομού ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους φορείς του Μουσικού Σχολείου για τα προβλήματα στέγασης και την καθυστέρηση των μελετών για την κατασκευή Μουσικού Λυκείου στο Καβούσι σε παρακείμενο οικόπεδο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, η Διευθύντρια του Σχολείου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου, ο πρώην Πρόεδρος της κοινότητας και κάτοικοι.

“Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε για τις πολύ καλές προοπτικές και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου που έχει σαν συνέπεια τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μαθητών. Είναι και μια επιβεβαίωση της απόφασης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύσει το Μουσικό Γυμνάσιο στο γεωγραφικό κέντρο του νομού και να πραγματοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα των Λασιθιωτών μετά από 20 χρόνια. Το Λασίθι ήταν ο μόνος νομός της Κρήτης που δεν είχε μουσικό ή καλλιτεχνικό σχολείο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου και προσθέτει: “Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως δημιουργεί και προβλήματα, καθώς φτάνουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και το ερώτημα είναι πού θα φοιτήσουν οι απόφοιτοι της Γ’ τάξης του μουσικού γυμνασίου. Υπάρχουν βέβαια πρόχειρες και προσωρινές λύσεις, όπως αυτές των προκάτ αιθουσών και “καθαρίζουμε” υποσχόμενοι στο μέλλον “λαγούς με πετραχήλια”. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την λειτουργία του σχολείου και λύση στο κτιριακό πρόβλημα δεν έχει δοθεί, ούτε καν έχει αρχίσει η μελέτη”.

Όπως τόνισε στην παρέμβασή της η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πελαγία Πετράκη, το Μουσικό Σχολείο πρέπει να αποκτήσει κατάλληλη στέγαση και αυτή η διαδικασία πρέπει να αρχίσει άμεσα γιατί ο χρόνος ολοκλήρωσης θα είναι μεγάλος. 

Ο Μανώλης Καλαϊτζάκης επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη οι προσωρινές λύσεις να μην γίνουν μόνιμες και ότι πρέπει να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή και κατάλληλη στέγη.

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης στο τέλος της ενημέρωσης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό και στις μεγάλες προσπάθειες για την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου, παρουσίασε τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει (με ερωτήσεις και αναφορές προς τα αρμόδια υπουργεία) όλο αυτό το διάστημα. Από τις απαντήσεις προκύπτει η αδιαφορία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς αν και ο Δήμος Ιεράπετρας είχε ζητήσει από 11/2/2021 τη χρηματοδότηση μελέτης για το νέο κτίριο, το Υπουργείο Εσωτερικών … θυμήθηκε να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία από τον Δήμο στις 15/3/2022, τέσσερις (4!) μέρες μετά την κατάθεση της Αναφοράς! Στην δεύτερη Αναφορά (στις 31/10/2022) το Υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε ποτέ, ενώ το Υπουργείο Παιδείας απαντά διαρκώς ότι έχει επιτελικό (!) ρόλο και δεν έχει υπόψη του τίποτα! 

Ο Βουλευτής έκλεισε την τοποθέτηση του, τονίζοντας ότι ειδικά η σημερινή κυβέρνηση απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο και δεν νομίζουμε να δώσει λύσεις για τα δημόσια σχολικά κτίρια.

Η λειτουργία του σχολείου και η ίδρυση νέου Μουσικού Λυκείου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους τοπικούς φορείς, γονείς και μαθητές, οι οποίοι πρέπει να εντείνουν την πίεση προς αρμοδίους για την ανέγερση του νέου Μουσικού Λυκείου. 

Το κτιριακό πρόβλημα των σχολικών μονάδων, όλων των βαθμίδων είναι έντονο σε όλο το Λασίθι και σε όλη την Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε για αίθουσες διδασκαλίας υπόγεια, ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια και στην καλύτερη περίπτωση προκατασκευασμένες αίθουσες εκτός προδιαγραφών, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο. 

Με αφορμή την συγκεκριμένη συνάντηση, θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ότι από την στιγμή που καταργήθηκε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (το 2013 συγχωνεύθηκε με άλλους δημόσιους κατασκευαστικούς οργανισμούς), τα προβλήματα σχολικής στέγης εντάθηκαν.

Οι Δήμοι δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης για τις κτιριακές σχολικές υποδομές, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Συνεπώς χρειάζεται επειγόντως φορέας του Δημοσίου, αρμόδιος για την ανέγερση δημόσιων εκπαιδευτικών υποδομών και για τον εξοπλισμό τους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι προτεραιότητα η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό φοιτητικών εστιών και σχολικών κτιρίων. Η επανασύσταση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί