Μόρφωμα Κασιδιάρη: Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα επικοινωνιακά ψέματα της κυβέρνησης

Το γάντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφορικά με τη νέα κυβερνητική τροπολογία για το εκλογικό «φρένο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη, η οποία αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου.

Δείτε:

Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου καταγγέλλει πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκος που κατήγγειλε πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα απέχει από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, εκτός κι αν η πλειοψηφία κάνει δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τον Φεβρουάριο για υιοθέτηση της εισήγησης Κοντιάδη – Αλιβιζάτου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την τροπολογία, ενώ κατά αναμένεται να ψηφίσουν τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου προβλέπει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο με υποψήφιο που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις), ο υποψήφιος απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές, και ο Άρειος Πάγος μπορεί να κρίνει ότι το κόμμα δεν μπορεί να καταθέσει συνδυασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

  • Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.
  • Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές.

Σχετική δήλωση είχε κάνει νωρίτερα η Πόπη Τσαπανίδου, καλώντας την κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα.

«Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη» είχε σημειώσει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμπληρώνοντας:

«Με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά.

Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα. Παιγνίδια με τους θεσμούς εν ονόματι της προστασίας τους είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί