ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου: Τελειώνει το πάρτι των funds στις 21 Μαΐου- Τα βασικά σημεία της πρότασης για πρώτη κατοικία

 Προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, υποχρεωτικότητα ρύθμισης με δεσμευτικότητα των πιστωτών, δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, κανόνες στη λειτουργία των funds.

Δείτε:

Α. Τσίπρας: Αυτό είναι το σχέδιό μας για πρώτη κατοικία και κόκκινα δάνεια – Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση

Ποιους και σε ποιες οφειλές αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για Α’ κατοικία και ρύθμιση χρεών – Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Λούκα Κατσέλη: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι το πρώτο νομοθέτημα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης

  • Αφορά όλες τις οφειλές προς “θεσμικούς” πιστωτές: Τράπεζες, Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, Εταιρείες Απόκτησης και Διαχείρισης Απαιτήσεων, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. 
  • Αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προϋποθέσεις απλές και αυτονόητες, χωρίς παραθυράκια για αποκλεισμούς: Μόνιμη και γενική αδυναμία. Απουσία καταδολιευτικής ή απατηλής συμπεριφοράς. Υποχρέωση ειλικρίνειας, που εξασφαλίζεται με την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου για να ενταχθεί στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

  Διαδικασία σε δύο στάδια: 

α. Στο πρώτο στάδιο της εξωδικαστικής ρύθμισης, κρίσιμο στοιχείο είναι η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής του πιστωτή. Καμία τράπεζα και κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορεί πια να κάνει bypass την υποχρέωση του να προτείνει μια βιώσιμη λύση στον οφειλέτη, αντί να προχωρά σε express αναγκαστικές εκτελέσεις και χιλιάδες πλειστηριασμούς: Δύο εναλλακτικές: 1. Ρύθμιση οφειλής με διαγραφή του 40 – 60% και κρατική επιδότηση ως 50%, αλλά σύντομη διάρκεια αποπληρωμής. Ή 2. Ρύθμιση της οφειλής με καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας και μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής με σταθερό επιτόκιο 2%. 

β. Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δικαστική προσφυγή: Εάν παρά την υποχρεωτικότητα, τελικά οι δανειστές για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετάσχουν στο εξωδικαστικό στάδιο ή εάν θεωρεί ότι εσφαλμένως απορρίφθηκε η αίτηση ρύθμισης στον εξωδικαστικό ή εάν κρίνει αιτιολογημένα την ρύθμιση ως μη βιώσιμη ή εσφαλμένη και επιθυμεί εξατομικευμένη κρίση από δικαστή, υποβάλλοντας σχετική πρόταση.

  • Μέχρι την έναρξη εφαρμογής της λύσης όμως δε θα αφήσουμε κανέναν στο κενό: Η πρώτη μας ενέργεια θα είναι να προχωρήσουμε αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
  • Για τους πάνω από 70.000 δανειολήπτες, που έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό φράγκο: Νομοθετική ρύθμιση ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία τους και να ρυθμιστεί η οφειλή τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία την περίοδο που έλαβαν το δάνειο αλλά και το ποσό που έχουν ήδη αποπληρώσει.

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει: πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών  – χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες – που θα φέρει τη Δικαιοσύνη παντού. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

  • Την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος. 
  • Η ΝΔ, έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού γιατί δεν νοιώθει τα προβλήματα των πολιτών. Είναι παράγοντας αστάθειας, καθώς λέει ότι θα οδηγεί τη χώρα σε συνεχείς εκλογές. 
  • Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι η μόνη λύση σταθερότητας για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα την επόμενη ημέρα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί