Έβγαλαν 2 εκατ. € με απάτες από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία! – Τεράστια κομπίνα με market και fuel pass

Αδιανόητη απάτη με επιτήδειους που εκμεταλλεύονταν ανυποψίαστους πολίτες προκειμένου να τους κλέψουν λεφτά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, άτομα το «έπαιζαν» λογιστές και μέσω τηλεφωνικού κέντρου πρόσφεραν την «βοήθειά» τους σε πολίτες, με σκοπό να εξαργυρώσουν τα market και τα fuel pass τους.

Πώς δρούσαν

Οι «λογιστές» έστελναν στους ανυποψίαστους ανθρώπους σύνδεσμο που έμοιαζε με της τράπεζας, όπου τους ζητούσαν να καταχωρίσουν τον κωδικό τους. Έτσι, οι εγκληματίες κατάφερναν να μπουν στους λογαριασμούς των θυμάτων τους και ερχόντουσαν ένα «βήμα» πιο κοντά στον σκοπό τους για οικονομική τους αφαίμαξη.

Όπως φαίνεται από την αστυνομική έρευνα, το target group τους ήταν ευάλωτοι πολίτες, άποροι και χρήστες ουσιών που χρησιμοποιούσαν τραπεζικές κάρτες money mules. Αποκτώντας πρόσβαση στις κάρτες αυτές, μετέφεραν τα υπέρογκα χρηματικά ποσά, τα οποία έβγαζαν από ΑΤΜ.

233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των βλέψεων της εγκληματικής οργάνωσης, συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία.

Τα άτομα αυτά (money mules), φέρονται να συμφωνούσαν για την παροχή των βιβλιαρίων ή των τραπεζικών τους καρτών στους δράστες, ώστε εκεί να μεταφέρονται τα χρήματά τους.

Η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης  αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ.

Κινητά και χρήματα
(POLICE.GR)

Η αστυνομική έρευνα

Μέχρι ώρας έχουν συλληφθεί 15 άτομα, ενώ η αστυνομία αναζητά ακόμη 34 δράστες που στόχευαν σε πολίτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Κέρκυρα, Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία).

Οι δράστες είχαν στην κατοχή τους, μετά και από έρευνα που έγινε στα σπίτια τους: πιστόλι αγνώστου διαμετρήματος με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, πιστόλι κρότου αερίου με φυσίγγιο, κυνηγετικό όπλο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο τμήμα Ασφάλειας Μαραθώνος, αστυνομική ράβδος, 6 ΙΧ αυτοκίνητα, διαβατήριο, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 λάπτοπ, 84 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, 8.310 ευρώ, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 38 χρεωστικές κάρτες, άδειο χρηματοκιβώτιο, 2 usb, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, κοσμήματα και αποδεικτικά έγγραφα μεταφοράς χρημάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχου Γεώργιου ΤΖΗΜΑ:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Σας καλέσαμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε μία σημαντική υπόθεση που αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (4 Απριλίου 2023) σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, τον Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης για τη συστηματική και άοκνη προσπάθεια που κατέβαλλαν.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση.

Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως τα συγχαρητήρια και την ευαρέσκεια του κ. Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Σπυρίδωνα Σκλάβου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων βρίσκεται στα Ιωάννινα, προς τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης σχετικά με την εξιχνίαση δεκάδων περιπτώσεων απάτης με υπολογιστή ανά την επικράτεια.

Για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.

Κλείνοντας, υπενθυμίζεται στους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση θα σας αναφέρει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ ΤΑΝΟΣ Πέτρος.

Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμου Α’ Τάνου Πέτρου:

Ευχαριστώ κύριε Ταξίαρχε.

Καλησπέρα σας.

Η πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε ακόμα 34 άτομα, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας.

Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή.

Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Συνολικά τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

  • 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,
  • 10 βιβλιάρια καταθέσεων,
  • 75 κινητά τηλέφωνα,
  • 20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • 6 αυτοκίνητα,
  • 2 συσκευές καταγραφής εικόνας,
  • διάφορα κοσμήματα,
  • το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και
  • πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων.

Επίσης κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια, 1 πιστόλι κρότου – αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms ή email στα οποία ζητάνε τους προσωπικούς κωδικούς του e-banking.

Αναλυτικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί