Στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι ο Γ. Βαρουφάκης – Συναντήσεις και διαφωνούντες στο έργο του αεροδρομίου

Γ. Βαρουφάκης: Αν ο ιστορικός του μέλλοντος θέλει να αποτυπώσει το «επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε.» η καταστροφή στο Αρκαλοχώρι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, με επικεφαλής τον Γραμματέα Γιάνη Βαρουφάκη, συναντήθηκε σήμερα με τον Σύλλογο Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα”.

Η κατάσταση που μας παρουσίασαν ήταν ο ορισμός του κυνισμού και της απανθρωπιάς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία υποσχέθηκε άμεση στήριξη στους σεισμόπληκτους, τους έχει αφήσει στη μοίρα τους και στο έλεος των αρπακτικών ταμείων.

Οι ζημιές, οι οποίες ανέρχονται στα 143 εκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί και από τους 1600 φακέλους που είναι ανοιχτοί, μόνο οι 11 έχουν κλείσει, ενώ υπάρχουν χιλιάδες φάκελοι που δεν έχουν κατατεθεί ακόμα. Πολλά σημεία έχουν ακόμα μπάζα 18 μήνες μετά τον σεισμό, και το χωριό μέρα με τη μέρα ερημώνει καθώς πολλοί απογοητευμένοι και απελπισμένοι κάτοικοι το εγκαταλείπουν.

Τα αιτήματά τους, τα οποία το ΜέΡΑ25 στηρίζει απόλυτα, είναι αυτονόητα: να σταματήσουν άμεσα οι απάνθρωποι πλειστηριασμοί από το ιρλανδικό αρπακτικό ταμείο και οι δεσμεύσεις των λογαριασμών  των σεισμόπληκτων από την εφορία.

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης μηχανικών για να αποκατασταθούν επιτέλους οι ζημιές του σεισμού και να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Είναι υποχρέωση μας να μη ξεχαστεί το Αρκαλοχώρι και να στηριχτούν ουσιαστικά οι κάτοικοι του.

Μετά τη συνάντηση ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ήμουν στο Αρκαλοχώρι. Δυστυχώς είναι ακριβώς το ίδιο και χειρότερο. Έχουν φύγει άνθρωποι. Με αποτροπιασμό έμαθα τα νέα για 22 κατασχέσεις, ακόμα και σπιτιών, ακινήτων σεισμόπληκτων. Αν είναι δυνατόν, αυτό είναι το άκρον άωτον της κακίας των αρπακτικών, που παίρνουν σπίτια ακόμα και σεισμόπληκτων. Αλλά δεν είναι μόνο οι ιδιώτες τραπεζίτες. Όταν η εφορία προχωράει σε κατάσχεση, υποτίθεται ακατάσχετων λογαριασμών, με την αρωγή, εκεί πραγματικά χάνουμε τα λόγια μας, δεν έχουμε κάτι να πούμε. Μαθαίνω για τις εκατοντάδες φακέλους που έχουν κατατεθεί – 11 έχουν εγκριθεί. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και εγγόνια εδώ μέσα.

Απέναντι, έχουμε αυτό το όνειδος του Καστελλίου, μια ανθρώπινη καταστροφή. Εκεί πηγαίνει ο Πρωθυπουργός. Εκεί πηγαίνουν όλοι γιατί εκεί είναι τα λεφτά, στην καταστροφή του Καστελλίου – στο απολύτως αχρείαστο αυτό αεροδρόμιο. Εδώ, στο Αρκαλοχώρι, υπάρχει ανάγκη να γίνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στον κόσμο ο Πρωθυπουργός – πού τι είναι; να τους φτιάξει τα σπίτια τους. Και μάλιστα με σύγχρονες προδιαγραφές. Ούτε σύγχρονες προδιαγραφές θα υπάρξουν, ούτε σπίτια θα υπάρξουν. Εάν το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε ήταν να αποτυπωθεί για τον ιστορικό του μέλλοντος, νομίζω η καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, όχι τόσο από τον Εγκέλαδο αλλά από το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε, είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα. 

Συνάντηση με δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που αγωνίζονται για να ανατραπεί το υποαναπτυξιακό αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Στο πλαίσιο της περιοδείας του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στη Κρήτη, το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη συναντήθηκε με δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που αγωνίζονται για να ανατραπεί το υποαναπτυξιακό αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Μας παρουσίασαν τα πολλαπλά εγκλήματα ενάντια στη τοπική κοινότητα, το περιβάλλον αλλά και τη λογική που διαπράττονται προς όφελος της γνωστής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Περιστέρη, και της οποίας ο αντιπρόεδρος είναι ο πεθερός του εκτελούντος τα χρέη υπουργού μεταφορών και υποδομών κ. Γεραπετρίτη. Στο Καστέλλι μας παρουσιάζεται η διαπλοκή και η διαφθορά της Μητσοτάκης Α.Ε. σε όλο της το μεγαλείο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ύστερα από την συνάντηση:

Τα νέα αεροδρόμια είναι χρήσιμα όταν μειώνουν το χρόνο μεταφοράς, αυτό εδώ το εξάμβλωμα του Καστελλίου θα προσθέσει, τουλάχιστον, ένα τέταρτο στο χρόνο από την Αθήνα εδώ γιατί το αεροπλάνο πρέπει να μπει μέσα από το λυβικό πέλαγο. Θα είναι μικρότερο, ό, τι και να λένε, τουλάχιστον όσον αφορά στη χωρητικότητά του γιατί έχει έναν διάδρομο αντίθετα με το υπάρχον αεροδρόμιο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο που έχει δύο. Προσθέτει 40 χιλιόμετρα να πας και άλλα 40 να έρθεις, μεταξύ Ηρακλείου και αεροδρομίου. Καταστρέφει μια πανέμορφη πεδιάδα, 250 χιλιάδες ελιές. Είναι ένα έργο καταστροφής, είναι ένα αεροδρόμιο υφεσιακό, ένα έργο υποανάπτυξης και υπανάπτυξης. Ο μόνος λόγος που γίνεται είναι η σκοπιμότητα των εργολάβων και κάποιων πολιτικών εκπροσώπων τους οι οποίοι τρώνε με, κυριολεκτικά, χρυσά κουταλιά.

Το ΜέΡΑ25 – η Συμμαχία για τη Ρήξη είμαστε κάθετα εναντίον αυτού του εξαμβλώματος, θεωρούμε ότι το υπάρχον αεροδρόμιο είναι σε μια εξαιρετική τοποθεσία, θα μπορούσε άνετα να εκσυγχρονιστεί, θα μπορούσε να συνδεθεί με το αεροδρόμιο των Χανίων, με άλλα αεροδρόμια σε άλλα μέρη της Κρήτης με ένα υπερσύγχρονο τρένο. Εδώ δεν έχουν προβλέψει καν πώς θα μεταφέρονται τα καύσιμα. Με βυτιοφόρα από το Ηράκλειο, 40 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα;

Ήρθε η ώρα ο λαός της Κρήτης να ξεσηκωθεί εναντίον αυτού του εξαμβλώματος και η Περιφέρεια της Κρήτης να αποκτήσει μία αίσθηση του τι είναι το δημόσιο συμφέρον των Κρητικών.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί