Τα δικά μας παιδιά πνίγουν;

Ανακοίνωση εξέδωσε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, για το ναυάγιο νότια του Ηρακλείου την 25η Μαρτίου.

Δείτε: Συναγερμός για σκάφος με 50 μετανάστες στα νότια της Κρήτης – Ανάμεσά τους παιδιά (φωτο)

Η κυβέρνηση επαναπροώθησε στην Τουρκία τους Κούρδους πρόσφυγες και τα παιδιά που έφτασαν στην Κρήτη… (εικόνες)

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα δικά μας παιδιά πνίγουν;

Το περασμένο Σάββατο (25/03) το απόγευμα, ιστιοφόρο με περίπου 60 ναυαγούς πρόσφυγες (ανάμεσά τους και παιδιά) εξέπεμψε σήμα κινδύνου από θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κοντά στην περιοχή Καλοί Λιμένες Ηρακλείου.
https://twitter.com/alarm_phone/status/1639635037950812163

Βάσει των αναφορών, το ιστιοφόρο (με χαλασμένη μηχανή και εισροή νερού) όχι μόνο δεν οδηγήθηκε στη στεριά για την ασφαλή μεταφορά και φροντίδα των ανθρώπων, αλλά ρυμουλκήθηκε από λέμβο της Ελληνικής ακτοφυλακής σε παραπέρα θαλάσσιο σημείο όπου και αφέθηκε.
https://www.candiadoc.gr/2023/03/26/synagermos-skafos-50-metanastes-s/

Για ακόμα μία φορά, οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες ή να επιβεβαιώσουν το συμβάν.

Τελικά, σύμφωνα με το Aegean Boat Report, την Κυριακή το ιστιοφόρο δεν φαινόταν πουθενά, σαν να είχε γίνει καπνός. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής στις 22.20 η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε 3 σωσίβιες σχεδίες να παρασύρονται έξω από την Ντάτσα της Τουρκίας. Στις σχεδίες βρίσκονταν 59 άτομα, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που είπαν ότι είχαν μείνει αβοήθητοι από την ελληνική ακτοφυλακή. Οι πρόσφυγες ήταν από το Αφγανιστάν (19), το Ιράκ (18), την Παλαιστίνη (12), το Ιράν (9) και τη Συρία (1).

Pushback, παραβίαση των διεθνούς δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου… όπως και να το ονομάσουμε, όποιες λέξεις και να χρησιμοποιήσουμε αδυνατούν να περιγράψουν την εγκληματική αυτή κατάσταση που επιτελείται έξω απ’ τις πόρτες μας και αντιμετωπίζεται ως κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, τοπικοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία. Κανείς δεν βρίσκει μια λέξη να πει ή να αναρωτηθεί για τις τύχες των ανθρώπων αυτών που με κίνδυνο την ζωή τους προσπαθούν να βρουν έναν ασφαλή τόπο; Και εκείνοι που δίνουν τις εντολές και συμμετέχουν σε αυτές τις παράνομες πρακτικές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές πώς κοιμούνται άραγε τα βράδια;

+ Συνέντευξη του Στέφανου Τζαφ (δημοσιογράφου από το Pishti-News) στην ΕΡΑ Χανίων ο οποίος παραθέτει φωτογραφικό υλικό που δείχνει πως οι ναυαγισμένοι άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν στα παράλια της Τουρκίας: https://www.mixcloud.com/sofia-theodoraki/%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%86-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD-2832023/

++ Έκκληση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) για διαφύλαξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα προς ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/2124-ekklisi-esp-kai-eleda-diafylakste-to-kratos-dikaiou-stin-ellada

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί