Με το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ηρακλείου

Συνάντηση για εργασιακά θέματα που απασχολούν τον κλάδο των Ιατρικών Επισκεπτών πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας Εργατικής Πολιτικής και Συνδικαλισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, με εκπροσώπους του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης (Σ.Ι.Ε.Κ.).

Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το θέμα της μη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα από την πλευρά των εργοδοτών, της δραστικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2010, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται το γεγονός ότι, τα κέρδη των Φαρμακευτικών Εταιριών παραμένουν σε πολύ υψηλά νούμερα. 

Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Επισκεπτών τόνισαν δε, ότι δεν επιζητούν την υπογραφή μία Σ.Σ.Ε. που θα σχετίζεται με τον Κατώτατο Μισθό, αλλά ζητούν αύξηση των μισθών πάνω στον τελευταίο κλαδικό μισθό, που είχε διαμορφωθεί το 2010.

Συνέπεια της μη υπογραφής Σ.Σ.Ε. και των νομοθετημάτων της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι, η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, η παγίωση της τηλεργασίας χωρίς όρους και η επέκταση του θεσμού των ατομικών συμβάσεων, αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους. 

Οι αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες του κλάδου προς το χειρότερο μάλιστα, καταδεικνύονται από τη δραματική μείωση των εργαζομένων στον κλάδο, που φτάνει τα τελευταία χρόνια έως και το 70%.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Σ.Ι.Ε.Κ. δήλωσαν ότι δεν περιορίζονται μόνο στην καταγραφή των ζητημάτων-προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά περιόδους στον εργασιακό χώρο τους, αλλά μέλημά τους είναι επίλυση τους σ´ ένα πλαίσιο διεκδίκησης και στοχευμένων παρεμβάσεων σε θεσμικό επίπεδο, με συγκεκριμένες προτάσεις και αναφορές.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ευχαρίστησαν αρχικά τους εκπροσώπους του Σωματείου για την αποδοχή της πρόσκλησης σε ένα γόνιμο διάλογο, ενώ τόνισαν ότι κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, αποδείχθηκε εμπράκτως η προστασία που υπήρξε στις εργασιακές σχέσεις, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η προστασία των ομαδικών απολύσεων, κ.ά. Υπενθύμισαν δε, ότι τα τελευταία 4 χρόνια οι ρυθμίσεις αυτές, όχι μόνο ισοπεδώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά επιβλήθηκαν και νέοι δυσμενέστεροι εργασιακοί όροι, όπως η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, κά. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικοί Συμμαχία σημείωσαν ότι η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη, για τον κόσμο της εργασίας που συνεχίζει και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του και στις επερχόμενες εκλογές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Στρατής Περγαλίδης» του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) και στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Πολίτης και τα μέλη Κώστας Τριτσικάκης και Βαγγέλης Μαματζάκης που είναι και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελματικών Κλάδων. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρέστησαν οι κ. Μάνος Τσαγκαράκης και Μάνος Παπαντωνάκης, ενώ παρόν στη συνάντηση ήταν και το μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Η. Τάσος Ξενάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί