Α. Τσίπρας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιο εφικτή από ποτέ- Θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα (βίντεο)

Το μήνυμα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής είναι πιο εφικτή από ποτέ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με τίτλο: «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

«Αν θέλουμε πολιτική αλλαγή, αν θέλουμε άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό πέραν του κυρίου Μητσοτάκη, πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που μπορεί να κερδίσει τον κύριο Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η προϋπόθεση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με απλή αναλογική είναι το κλειδί που θα δρομολογήσει εξελίξεις την επόμενη μέρα για να έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας τετραετίας και σταθερότητας, καθώς όπως είπε, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με αλαζονεία οδήγησαν σε τραγωδίες. Όπως είπε, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Παράλληλα σχολίασε και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε δημόσια μεταγραφές βουλευτών άλλων κομμάτων, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός μιλά για κυβέρνηση “κουρελού” με βουλευτές άλλων κομμάτων. Μία τέτοια κυβέρνηση δεν είναι βιώσιμη και μακρόπνοη σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως είπε, η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης και διερωτήθηκε αν το πρόβλημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι οι πολιτικές του.

Κληθείς να σχολιάσει τις διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην κρίση, είναι όμως τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι στείρες αντιπαραθέσεις βοηθούν αυτούς που κρύβονται

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «ιδιαίτερα στις μέρες μας, μετά το δραματικό δυστύχημα των Τεμπών, όποιοι επιλέγουν αυτές τις στείρες αντιπαραθέσεις μάλλον κακό στον αυτό τους κάνουν. Ο κόσμος θέλει να ακούσει τις προγραμματικές θέσεις, θέλει να ακούσει αλήθειες. Οι στείρες αντιπαραθέσεις ιδιαίτερα την περίοδο που περνάμε τώρα, αν βοηθά σε κάτι είναι σε αυτούς που θέλουν να κρυφτούν».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι εκτός από το προεκλογικό πρόγραμμα, είναι αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να διαψεύσει τα στερεότυπα με τις προεκλογικές υποσχέσεις καθώς θέλουμε «ένα πρόγραμμα που όχι μόνο δεν θα ξεχάσουμε αλλά θα υλοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη χώρα».

Το μήνυμα για τις τράπεζες

Σε ερώτηση σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και τις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού. «Δεν είναι τόσο εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες τώρα, είναι όμως εκτεθειμένα τα ελληνικά νοικοκυριά» ανέφερε και στάθηκε στην μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους. «Το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί δυσανάλογα. Οι τράπεζες φαίνεται να μην υπόκεινται σε τόσο μεγάλους κινδύνους όσο σε άλλες χώρες. Έχουν αρχίσει να έχουν σημαντικά κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και των σταθερά χαμηλών επιτοκίων, την ώρα που τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Έχει εκτοξευτεί στο θεό η δόση των δανείων. Υπαρκτές οι προκλήσεις με την κοινωνική συνοχή, με την ευστάθεια της οικονομικής δυνατότητας των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν. Να υπάρχουν πολιτικές ενίσχυσης των πιο αδύναμων, άμβλυνσης των ανισοτήτων και περιορισμού αυτής της τρομακτικής αναδιανομής πλούτου τα τελευταία 3 χρόνια».

Φυσικό επακόλουθο οι αντιδράσεις στη Γαλλία

Σχετικά με τις μαζικές διαμαρτυρίες για το ασφαλιστικό στη Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για φυσικό επακόλουθο συσσωρευμένων πολλών ετών διερεύνησης των ανισοτήτων. Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. «Μία φυσιολογική αντίδραση στη Γαλλία. Κάποια στιγμή θα ερχόταν. Ήρθε σε μία χώρα που έχει μεγάλη δημοκρατική παράδοση αγώνων».

Παράλληλα σχολίασε με νόημα ότι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν με θαυμασμό τις κινητοποιήσεις Γαλλία, αλλά αν γινόταν στη χώρα μας θα μιλούσαν για αναρχικούς που καίνε τράπεζες και κτίρια.

Δικαιοσύνη στη δικαιοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης, ανασυγκρότηση του κράτους ανάσα της δημοκρατίας «προκειμένου για να γίνει πράξη το όραμά μας για περισσότερη δικαιοσύνη στον τόπο. Το σύνθημα δικαιοσύνη παντού δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο με όλα όσα συμβαίνουν». Ζήτησε επίσης δικαιοσύνη στη δικαιοσύνη, στην αλήθεια, και την διαλεύκανση του δραματικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όπως είπε, δεν πάει άλλο με το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία και ταυτόχρονα ένα αυταρχικό κράτος που παρακολουθεί τον πολίτη (βλέπε σκάνδαλο υποκλοπών).

Τελείωσε η συζήτηση των αυτοδυναμιών

«Αρχίζει και διαφαίνεται σε όλους ότι η κυβέρνηση που θα έχουμε θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας και είτε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοδευτικές δυνάμεις είτε μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που έχει γίνει. Τελείωσε η συζήτηση των αυτοδυναμιών. Ακόμα και αν είχα τη δυνατότητα αυτοδυναμίας, θα επιδίωκα τις συνεργασίες. Θέλουμε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή στην κοινωνία» τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Χαρακτήρσε επίσης περιπέτεια αν κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εκλογές, καθώς, όπως είπε, θα πηγαίνει διαρκώς σε εκλογές μέχρι να αποκτήσει αυτοδυναμία

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής και συμπλήρωσε ότι είναι πιο εφικτό από ποτέ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί