Διαδηλώσεις και για το νερό στη Γαλλία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και δεκάδες τραυματίες (Βίντεο)

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν στην Γαλλία στην περιοχή Sainte Soline όπου έγιναν συγκεντρώσεις με αίτημα την προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό, ενώ η χώρα συνεχίζει βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό.

Όπως μεταδίδει η Liberation, δεκάδες είναι οι τραυματίες διαδηλωτές εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ σε 11 ανέρχονται για την ώρα οι συλλήψεις.

Την ίδια στιγμή σε 16 ανέρχονται οι τραυματίες αστυνομικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής αστυνομίας με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, να εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις αστυνομικές δυνάμεις, καταδικάζοντας τη βία της «άκρας αριστεράς».

«Στο Σεντ Σολίν η άκρα αριστερά είναι εξαιρετικά βίαιη απέναντι στους χωροφύλακές μας. Απερίγραπτο, ανυπόφορο. Κανείς δεν πρέπει να το ανέχεται αυτό. Πλήρης υποστήριξη για την επιβολή του νόμου μας» έγραψε στο Twitter.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο οχήματα της αστυνομίας πήραν φωτιά, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην κατασκευή μιας τεράστιας δεξαμενής που θα χρησιμοποιείται για το πότισμα γεωργικών εκτάσεων ήταν τουλάχιστον 6.000 σύμφωνα με τη νομαρχία και περίπου 25.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ περισσότεροι από 3.000 ήταν συνολικά οι αστυνομικοί.

Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να πλησιάσουν την περιοχή στην οποία βρίσκεται η δεξαμενή η οποία ήταν περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών, κρότου-λάμψης, καθώς και αντλιών νερού.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση για την δημιουργία της δεξαμενής σημειώνεται πως μετά την χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της Γαλλίας φέτος το καλοκαίρι αποφασίστηκε η κατασκευή της. Οι υποστηρικτές της κατασκευής υποστηρίζουν πως οι τεχνητές δεξαμενές αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη σωστή χρήση του νερού όταν χρειάζεται. Αντίθετα, οι επικριτές τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες δεξαμενές είναι τεράστιες και ευνοούν τους μεγάλους κτηματίες. Όπως σημειώνουν, με τον τρόπο αυτό οι πλούσιοι γαιοκτήμονες και επιχειρηματίες ιδιωτικοποιούν το νερό για την εντατική άρδευση των καλλιεργειών τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί