Ο Θρήνος, η οργή και η αναζήτηση της αλήθειας

Της Φαίδρας Καρούτσου*

Η ανείπωτη τραγωδία που ζούμε, ως κοινωνία, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες του ακόμη και στις αυτονόητες μετακινήσεις τους, δεν αφήνει κανέναν από εμάς να μείνει άπραγος. Πλέον, οι πολίτες διαδηλώνουν στις πλατείες και στους δρόμους των πόλεων, βγήκαν κατά χιλιάδες έχοντας το ξεκάθαρο αίτημα να βγει στο φως όλη η αλήθεια και ζητώντας το αυτονόητο, την ασφάλεια.

Είναι το τραγικό γεγονός του δυστυχήματος που προκάλεσε το σοκ και οι συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες που αποκαλύπτονται και ρίχνουν το μαύρο πέπλο τους στην καθημερινότητα όλων μας. Είναι όμως και ο μικροπολιτικός επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης, που έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών, η απόπειρα δηλαδή να «σβήσει» κάθε ευθύνη ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στο «ανθρώπινο λάθος». Κι όταν διαπίστωσε ότι αυτή η τακτική δεν «περνάει» αλλά αντίθετα εξαγριώνει, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παίξει το παιχνίδι της συγγνώμης και της συλλογικής ευθύνης. Παρέβλεψε όμως ότι η «συγχώρεση» εξ αντικειμένου έχει να κάνει με λάθη και ευθύνες εκείνου που την ζητά, δεν μπορεί να γίνει «συλλογική», δεν μπορεί να επιμεριστεί και να μεταβιβαστεί. Η ευθύνη για τις ζωές που χάθηκαν, για τις οικογένειες που θρηνούν δεν μπορεί να μοιραστεί προκειμένου να «διαχυθεί» το όποιο πολιτικό κόστος.

Το χειρότερο είναι πως, ενώ η τραγωδία είναι ακόμη εδώ, με οικογένειες να θάβουν τους ανθρώπους τους, δεν βρέθηκε κανένας από το επιτελείο των «άριστων» του κ. Μητσοτάκη, να σκεφτεί πως δεν είναι αυτή ώρα για επικοινωνιακά σόου. Αντίθετα, η οργή των εργαζομένων που απεργούν και των νέων ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους, τροφοδοτείται από την απροκάλυπτη προσπάθεια στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, να μοιράσουν τις ευθύνες. Αντιλαμβάνονται οι πολίτες το άγχος που έχει προκληθεί σε ολόκληρο αυτό το «σύστημα», επειδή το τραγικό γεγονός ξεσκέπασε το «επιτελικό κράτος Μητσοτάκη» απευθείας αναθέσεων και Πάτσιδων. Είναι τόσο προφανές πια, που κάθε «επικοινωνιακό τρικ» εξοργίζει ακόμη περισσότερο και ακόμη περισσότερους…

Θα περιμέναμε, όπως πιθανότατα περίμεναν όλοι οι Έλληνες, πως μετά τη διαπίστωση ότι η επικοινωνιακή διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος δεν «περνάει», ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάει  στο υπουργικό συμβούλιο και να δώσει την κατεύθυνση που θα έπρεπε να έχουν τα πράγματα από την αρχή… Δηλαδή την αναζήτηση και αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας, την απόδοση ευθυνών καθώς και το σχεδιασμό των λύσεων που θα κάνουν ασφαλείς τις μετακινήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αντί γι’ αυτό όμως είδαμε έναν Κυριάκο Μητσοτάκη να μην έχει κατανοήσει ότι δεν έγινε προχθές πρωθυπουργός, αλλά κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με ρουσφέτια ,αναξιοκρατία και «δε γνώριζα». Ότι ηγείται μιας παράταξης που κυβέρνησε σχεδόν τα μισά χρόνια από τη μεταπολίτευση κι έπειτα. Να μην θέλει να συνειδητοποιήσει ότι ανήλθε στην εξουσία με την υπόσχεση του επιτελικού κράτους και της αριστείας. Να δείχνει πως δεν καταλαβαίνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια απαξιώθηκαν και ξηλώθηκαν οι δικλείδες ασφαλείας με βάση τις οποίες λειτουργούσαν οι σιδηρόδρομοι τόσα χρόνια, που θα είχαν αποτρέψει το δυστύχημα. Μπορεί, άραγε, να πείσει τους Έλληνες πως δε φταίει το επιτελικό κράτος και φταίνε μόνο οι άλλοι;

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι την ώρα που όλη η Ελλάδα πενθεί και ζητά την απόδοση Δικαιοσύνης για την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μία ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Συνεπής με όσα έχουν προηγηθεί στην υπόθεση των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποδεικνύοντας την «επέκταση» των ερευνών σε βάθος χρόνου, θέλοντας έτσι να βάλει στο «κάδρο των ευθυνών» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα ο κ. Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη: Ασφαλώς και να γίνει έρευνα για ό,τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, ελπίζουμε μόνο ο κ. Ντογιάκος να επιδείξει την ίδια επιμέλεια και να διατάξει αντίστοιχες έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα που συνέβησαν από το 2020 έως το 2023.

Θέση μου είναι πως θα πρέπει οι έρευνες της Δικαιοσύνης να ρίξουν φως στην αλήθεια που αγωνιωδώς αναζητούν αυτή τη στιγμή τα θύματα, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία. Το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» πρέπει να βρει πρώτη εφαρμογή σε αυτό το τραγικό γεγονός…Αυτή θα είναι η ελάχιστη δικαίωση τους.

* Η Φαίδρα Καρούτσου είναι δικηγόρος – φιλόλογος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον νομό Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί