Βουλή: ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για το νερό

Αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού για το οποίο γίνεται η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατέθεσε το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Καππάτος είχε τονίσει ότι σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται, αυτό που λέει η αντιπολίτευση, για ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά αναφέρεται συγκεκριμένα στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος ως δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, δεν ασχολείται σε κανένα άρθρο του με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε με τη μετοχική σύνθεση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η νέα Ρυθμιστική Αρχή έχει καθαρά εποπτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, ενώ οι κανονιστικές αρμοδιότητες για την κοστολόγηση του νερού παραμένουν αρμοδιότητα των υπουργών και για τον σκοπό αυτό εκδίδουν ΚΥΑ, είπε ο κ. Καππάτος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού θα φέρει νέες επιβαρύνσεις και ανισότητες. «Με το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Ξανθός «ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή επιβάρυνση των δημοτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Για νομοσχέδιο-συνονθύλευμα «φωτογραφικών» διατάξεων με έντονο ρουσφετολογικό χαρακτήρα, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας.

«Τακτοποιείτε ορισμένα ανεξόφλητα ακόμα πολιτικά γραμμάτια προς την προνομιακή κομματική σας πελατεία, την οικονομική ολιγαρχία δηλαδή, και είναι επείγον να γίνει αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες που σας απομένουν στη διακυβέρνηση της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, «όταν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας ορίζουν ότι η εποπτεία και ο δημόσιος έλεγχος καθορίζονται από το ίδιο το δημόσιο και το Υπουργείο. Άλλωστε ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αποστολή της πολιτείας να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να επιταχύνει την παραχώρηση του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιπλέον, σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί