Σ. Βαρδάκης: Ανασυγκρότηση των σεισμοπλήκτων περιοχών ώστε να γίνουν ξανά τόποι  που να σφύζουν από ζωή

Ομιλητής στην εκδήλωση για την οικονομία και την ανάπτυξη των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Ηρακλείου, που έλαβε χώρα, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι:

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής είναι να διασφαλιστούν οι αρχικές προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης του νέου αεροδρομίου για τα αντισταθμιστικά οφέλη και να προβλεφθούν στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εξειδικευμένα αναπτυξιακά κίνητρα για  τους μικρούς σεισμόπληκτους οικισμούς.

Μάλιστα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κατασκευή του αεροδρομίου θα πρέπει να αντισταθμιστεί με δημιουργία χώρων πρασίνου και δημόσιων χώρων κατασκευασμένους σύμφωνα με τη σύγχρονη προσέγγιση της αστικής πολιτικής οικολογίας, που αμφισβητεί τον παραδοσιακό διαχωρισμό της οικιστικής περιοχής από την φύση, αναγνωρίζει την πολυεπίπεδη φυσική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική σύσταση της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και την μεταβολική και όχι στατική  φύση της.

Η δημιουργία ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης τόσο του Αρκαλοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, των σεισμόπληκτων Δήμων, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Εύβοιας μετά τις τρομερές πυρκαγιές.

Για να μιλάμε όμως για την επόμενη ημέρα, πρέπει πρώτα να επιλυθούν θέματα που εκκρεμούν για τους σεισμόπληκτους, όπως η διεκπεραίωση των φακέλων που κατατέθηκαν στη ΔΑΕΦΚ, η προστασία των σεισμόπληκτων δικαιούχων από παράνομη αφαίρεση του ποσού της στεγαστικής συνδρομής από τραπεζικούς λογαριασμούς, να δοθεί παράταση στην προστασία ακινήτων από κατασχέσεις, η αποκατάσταση των σχολικών μονάδων.

Παράλληλα είναι αναγκαίο να προχωρήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση, η ολοκλήρωση των απαραίτητων αρδευτικών έργων, όπως το φράγμα του Μπαδιά και η βελτίωση υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δικτύων, η βελτίωση υφιστάμενων και η ολοκλήρωση νέων αθλητικών υποδομών, η συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχής με κάθε σημείο του νομού, αλλά και των όμορων νομών, η υποστήριξη του παραγωγικού ιστού της περιοχής και του εμπορικού κόσμου, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Εξάλλου τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η πρόσφατη απογραφή, καθώς ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας απειλείται με ερημοποίηση.

Συνεπώς, ανάπτυξη και αποκατάσταση της συγκεκριμένης περιοχής που έσφυζε από ζωή, νέα παιδιά, οικονομική, πολιτιστική, αθλητική δραστηριότητα, αποτελεί για εμάς προσωπική υπόθεση. Μάλιστα θα είμαστε επιβλέποντες, ώστε αυτό να συντελεστεί με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους, στη φύση, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους και τελικά να επιστρέψουν οι άνθρωποι που μετεγκαταστάθηκαν αλλού μετά τον σεισμό».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί