Ηράκλειο: Υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου- Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα ΑΕΙ

Οι αδιέξοδες πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση της ΝΔ αποτέλεσαν και αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα και γενικότερα την κοινωνία (Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τη μείωση των εισακτέων, μηχανισμοί πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ Δευτέρα 20/03/2023, η εκδήλωση που οργανώθηκε  από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με θέμα: “ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ, διαμορφώνοντας μια αριστερή πρόταση” και εισηγητές τους:  Κ. Γαβρόγλου, πρ. υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Κ. Φωτάκη, πρ. αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας. 

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις αδιέξοδες πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση της ΝΔ και αποτέλεσαν και αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα και γενικότερα την κοινωνία (Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τη μείωση των εισακτέων, μηχανισμοί πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών).

Τόνισαν τις  βασικές προτεραιότητες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ που είναι:

  • Η υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου. Η άμεση, ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με μέριμνα για τις ανισότητες και τις γεωγραφικές ιδιομορφίες.
  • Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η αντιμετώπιση της επισφάλειας των νέων επιστημόνων (ανάσχεση του brain drain και brain waste).
  • Η διαμόρφωση του Ενιαίου χώρου Έρευνας – Παιδείας.
  • Ο  διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ -2000 διορισμοί ανά έτος.
  • Η καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.
  • Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Ένας γόνιμος διάλογος και ευρεία  συζήτηση ακολούθησε την εισήγηση των K. Γαβρόγλου &Κ Φωτάκη, με ερωτήσεις, απαντήσεις, τοποθετήσεις Ακαδημαϊκών και φοιτητών με ιδιαίτερη έμφαση στους φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ τμήματος Γεωπονίας και στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σήμερα Τρίτη 21.03.2023, οι δύο εισηγητές με κλιμάκιο της ΟΜ ΑΕΙ-ΕΚ επισκέπτονται ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του Ηρακλείου όπου θα συνομιλήσουν με τις Διοικήσεις, με ΔΕΠ, ερευνητές, εργαζόμενους και εκπροσώπους συλλόγων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί