Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές ακόμη και μετά την εξαγορά από τη UBS

Εξαφανίζονται 17 δισ επενδύσεων σε ομόλογα

Oρατός παραμένει ο κίνδυνος για μια γενικευμένη τραπεζική κρίση παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, με τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας να κινούνται ήδη πτωτικά.

Τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού βρίσκονται στο κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στο 3,4%, πτώση 1,4% κατέγραφε και ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Ανάλογες ήταν οι απώλειες για τον BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, πτώση 0,6% για τον Kospi Seoul και 1,2% για τον S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές των τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ιαπωνίας –των Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho και Sumitomo Mitsui Financial Group- άνοιξαν με μικρά κέρδη, που όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν.

Εξαφανίζονται πάνω από 17 δισ. επενδύσεων στα ομόλογα ΑΤ1

Ήδη πάντως το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης, την ώρα πάντως που μεγάλες αναταράξεις έχουν προκληθεί και στην αγορά ομολόγων.

Κι αυτό γιατί η πώληση της Credit Suisse στην ελβετική UBS προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στους κατόχους ομολόγων, καθώς η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα ομόλογα της πρώτης – αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων – θα αποτιμηθούν στο μηδέν.

Έτσι, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1. Οι εν λόγω επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους δημιουργώντας μια «καταιγίδα» 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής αντανακλά την επιθυμία των αρχών να δουν τους ιδιώτες επενδυτές να «μοιράζονται τον πόνο» από τα προβλήματα της Credit Suisse.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά για τα νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.

Η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει οργή και ερωτήματα στους επενδυτές.

«Αυτό δεν έχει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management.

Διευθύνων Σύμβουλος βρετανικής τράπεζας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί ανέφερε στο Bloomberg, «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών».

«Η εκμηδένιση της αξίας των AT1 την ώρα που θα πληρωθούν σημαντικά ποσά οι κάτοχοι μετοχών, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδίδονται από την Credit Suisse.

Τα AT1 πληρώνουν υψηλότερους τόκους, καθώς ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές από το κανονικό χρέος.

Τα AT1 ανήκουν συνήθως σε επαγγελματίες επενδυτές ομολόγων και hedge funds, αλλά είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών λιανικής και διαχείρισης περιουσίας στην Ασία.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί