Επανέρχεται ο Χ. Ρίχτερ: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επανέρχεται ο ιστορικός, συγγραφέας και σύμβουλος του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Χάϊινς Ρίχτερ στα θέματα των γερμανικών οφειλών, με προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αρχικά, ο κ. Ρίχτερ είχε προσφύγει κατά της απόφασης ανάκλησης του τίτλου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ωστόσο απέρριψε την προσφυγή του.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η κλήση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία στις 13 Μαρτίου, με τον Γερμανό ιστορικό να υποστηρίζει ότι η ανάκληση του τίτλου του αποτελεί προσπάθεια φίμωσής των απόψεών του.

Σύντομη αναδρομή στην υπόθεση

Στις 25/05/2016 το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, απέδωσε τιμητικό διδακτορικό τίτλο στον Χάινς Ρίχτερ.

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων από το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και ακαδημαϊκούς, ενώ εκδόθηκαν 11 ψηφίσματα από δήμους της Κρήτης και ένα από την Περιφέρεια, με αίτημα την άμεση ανάκληση του τίτλου από τον Χάινς Ρίχτερ. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από όλη την τοπική κοινωνία.

Στις 29 Μαρτίου 2018, με η Σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, δέχτηκε την ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, να ανακληθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Γερμανό Καθηγητή.

Στο κείμενο της απόφασης επισημαίνεται ότι σοβαρό λόγο μεταξύ άλλων, έπαιξε και «η δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί