«Φυσικής Δρώμενα»:  18 & 19 Μαρτίου το δεύτερο συνέδριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Το διήμερο 18 & 19 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, θα πραγματοποιήσει το 2ο Συνέδριο, «Φυσικής Δρώμενα», στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες. Οι εργασίες του διημέρου, αφορούν ένα «πανηγύρι» Φυσικής, όπου καλούνται να αλληλοεπιδράσουν όλοι όσοι θα εμπλακούν και θα συμμετάσχουν. 

Το συνέδριο έχει δύο βασικούς πυλώνες, «Φυσική στην εκπαίδευση» και «Φυσική στην έρευνα». Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας θα μας παρουσιάσουν καλές πρακτικές στη διδασκαλία της Φυσικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο που σχετίζονται με τα καινούρια προγράμματα σπουδών που βρίσκονται υπό πειραματική υλοποίηση στα πρότυπα σχολεία της χώρας καθώς και άλλες προσεγγίσεις εκπαίδευσης που βρίσκονται τα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται σήμερα στα σχολεία, παρουσίαση βραβευμένων σε Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς εργασιών για τη χρήση πειραματικής Φυσικής και νέων τεχνολογιών για να γίνει το μάθημα της Φυσικής πιο διαδραστικό . Θα υπάρξουν επίσης παρεμβάσεις από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής καθώς και την Αστρονομική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων της Κρήτης που συμμετέχουν στον 4ο Παγκρήτιο διαγωνισμό κατασκευών, θα εκθέσουν τις προσπάθειες τους και θα κριθούν από την αρμόδια επιτροπή που έχει ορίσει ο Σύλλογος Φυσικών. 

Τη δεύτερη ημέρα, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το ακαδημαϊκό περιβάλλον του νησιού μας με εισηγήσεις από ερευνητές των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων της Κρήτης. Συγκεκριμένα συμμετέχουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και τα ερευνητικά τους ινστιτούτα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά αντίστοιχα. Επιπλέον θα παρακολουθήσουμε εισηγήσεις για τον τομέα της Ιατρικής Φυσικής, της Φυσικής των Υλικών, της Γεωφυσικής και Φυσικής των Καταστροφών ,για τους Κβαντικούς υπολογιστές καθώς και εισήγηση από καθηγητή του Παιδαγωγικού τμήματος του ΠΚ για τον τομέα της Διδακτικής της Φυσικής. Με αυτό τον τρόπο γίνεται μία προσπάθεια οι μαθητές να γνωρίσουν τον κόσμο της Φυσικής σε διάφορους τομείς εργασίας πλην της εκπαίδευσης καθώς και οι φοιτητές τα πεδία με τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν σε μεταπτυχιακό και γενικότερα σε ερευνητικό επίπεδο.

Την προσπάθεια μας αυτή στηρίζει για ακόμη μία φορά έμπρακτα η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής  του συνεδρίου. Σημαντική είναι και η βοήθεια των υπόλοιπων υποστηρικτών μας, Πλαστικά Κρήτης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, καθώς και του ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV, τους οποίους και ευχαριστούμε.   

Ευχόμαστε η εποχή που εγκαινιάστηκε πριν από μερικά χρόνια στο 1ο Συνέδριο «Φυσικής Δρώμενα» να έχει την ίδια και γιατί όχι μεγαλύτερη αποδοχή από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους αγκαλιάζουν με ενδιαφέρον την επιστήμη της Φυσικής.  

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το Συνέδριο ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί