Εποικοδομητική κριτική από τον Γενικό Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία παραρτήματος του ΟΟΣΑ στην Κρήτη (Βίντεο)

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ασκώντας εποικοδομητική κριτική στο νομοσχέδιο κύρωσης του μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – Ο.Ο.Σ.Α., πραγματοποιήθηκε η πρώτη τοποθέτηση του Γενικού Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, το πρωί της Τετάρτης 15/3 στη Βουλή.

Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε την έλλειψη πρόβλεψης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας με το υπό δημιουργία παράρτημα Κρήτης του Ο.Ο.Σ.Α., αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για δυναμικούς φορείς που μπορούν να προσφέρουν και είναι καλό να υπάρχει διακριτή αναφορά. Όταν συζητάμε για ένα κέντρο του ΟΟΣΑ, έστω και εν είδει παραρτήματος στην Κρήτη, θα πρέπει να ενισχύεται και από τα εκπαιδευτικά της Ιδρύματα».

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι στην Κρήτη θα λειτουργεί απλώς ένα παράρτημα, ενώ η έδρα θα παραμείνει στην Αθήνα, όπως επίσης ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η διαδικασία προσδιορισμού του προσωπικού, γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις για ρουσφετολογικές καταστάσεις. Ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε κριτική και σε διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου που μεταφέρουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων προσωπικά στον Πρωθυπουργό, όπως είναι η χρηματοδότηση και ο ορισμός των μελών του ανώτατου οργάνου διοίκησης, καθώς και στο ότι παραχωρείται εξ ολοκλήρου στον Ο.Ο.Σ.Α. η πνευματική ιδιοκτησία οποιουδήποτε έργου δημιουργηθεί, παρότι θα έχει παραχθεί με χρηματοδότηση της Ελληνικής Πολιτείας.

Καταλήγοντας, ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναρωτήθηκε γιατί ορίζονται ως βασικοί υπεύθυνοι επικοινωνίας από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, στελέχη των Υπουργείων οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντί για εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θεματικό – επιστημονικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του κέντρου του Ο.Ο.Σ.Α. είναι η ανάδειξη και η ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό. Το Κέντρο θα λειτουργεί ως κόμβος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την έρευνα και τον διεθνή πολιτικό και επιστημονικό διάλογο για την υποστήριξη και τη συμπλήρωση του έργου του Οργανισμού.

Η έδρα του θα είναι στην Αθήνα, σε χώρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ θα χρησιμοποιεί και συνεδριακούς χώρους του Δήμου Χανίων στην Κρήτη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη 16/3 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί