Δυναμικές και οι σημερινές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη – Πλήθος κόσμου στους δρόμους του Ηρακλείου (Φωτο)

Μαζικές και δυναμικές είναι και σήμερα οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε: Δεν κοπάζει η οργή: Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα (Βίντεο & φωτο)

Μαζικές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη και σε Χανιά & Ρέθυμνο (Βίντεο & φωτο)

Πλήθος κόσμου, φοιτητές, εργάτες, μαθητές, γονείς και φορείς, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε νέους συνανθρώπους μας με συνθήματα όπως «Οι ζωές μας μετράνε».

Παρά τον βροχερό καιρό μετά τη συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες του Κώστα Μεταξάκη για το imageonline.gr:

Οι συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Στην Κρήτη έχουν ανακοινωθεί συλλαλητήρια:

Στο Ηράκλειο στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας

Στο Ρέθυμνο τις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Στα Χανιά στις 10 το πρωί στη Δημοτική Αγορά Χανίων

Στον Άγιο Νικόλαο στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου

Στην Ιεράπετρα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας

Στην Σητεία στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων

Τα καλέσματα

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και τώρα της κρίσης κόστους ζωής.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, συναδ. Στέλιος Βοργιάς «Ζούμε σε μία περίοδο θλίψης και οργής. Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία. Δυστυχώς, όλοι ασχολούμαστε με το «δέντρο», τον σταθμάρχη και δεν ασχολούμαστε με το «δάσος» και τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού μας συστήματος. Δεν βλέπουμε υπουργούς να τους καλούν οι εισαγγελείς. Δεν βλέπουμε διαδικασίες, που θα άρμοζαν σε μία δημοκρατική χώρα. Μόλις σε λίγες βδομάδες το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών δημιουργήθηκε και εγκαταστάθηκε. Το ψηφιακό σύστημα, όμως, ελέγχου και ασφάλειας κίνησης των τρένων έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια και ακόμα να εγκατασταθεί. Δυστυχώς, το πληρώνουμε με απώλειες ανθρώπινων ζωών».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

1. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

2. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

3. ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

4. ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

5. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ

6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

7. ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

8. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

• Η χώρα συγκλονίστηκε από την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά. Καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβούν ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες.
• Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: Ασφάλεια στους χώρους εργασίας και στις μετακινήσεις, Ποιότητα Υπηρεσιών, Άμεση απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους Εργαζομένους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους και τους Φοιτητές, καλώντας τους να συμμετέχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 11 το πρωί.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ :

  1. ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.
  2. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ.
  3. ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  4. ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
  5. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ.
  6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.
  7. ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ.
  8. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

Εργατικό Κέντρο Χανίων

Μετά από τις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε τους πάντες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί ξανά όλους τους εργαζόμενους του νομού μας να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου που κήρυξε η ΓΣΕΕ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στην Δημοτική Αγορά Χανίων για να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο την διαχρονική μας απογοήτευση για όσα
δεν έγιναν, μα περισσότερο την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Καλούμε όλα τα σωματεία τις επόμενες ώρες με μαζικές διαδικασίες και με όλους τους τρόπους να ενημερώσουν κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Είναι ανάγκη τώρα να παλέψουμε για  άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους
χώρους δουλειάς.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ
ΚΟΙΝΟ

1.ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
2. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
3. ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
4.ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
5.ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
6. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
7.ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
8.ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 10:00 Π.Μ. ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ

ΕΛΜΕ Ηρακλείου

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11.00 Π.Μ. 

ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Η ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΟΛΜΕ 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην  ΑΠΕΡΓΙΑ που καλεί η ΟΛΜΕ, υλοποιώντας την απόφαση της ΑΔΕΔΥ , με στόχο την καταδίκη της  αντιλαϊκής πολιτικής των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων των μέσων μεταφοράς και όλης της δημόσιας  περιουσίας που είναι η βασική αιτία για την πολύνεκρη σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη. Η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ -που συνεχίζει και επιτείνει το έργο των προκατόχων της  (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)- βρίσκεται στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και  της υπονόμευσης των θεμελιωδών λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν  βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στις οικογένειες των  θυμάτων και των αγνoουμένων, αλλά και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή των  Τεμπών.Τονίζει ότι το πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – που οδήγησε δεκάδες επιβάτες,  κυρίως νέους, στο θάνατο (πολλοί είναι αγνοούμενοι ακόμη) και αρκετούς τραυματίες στα νοσοκομεία-φέρει  στο φως τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Αίτια που αφορούν στην αντιλαϊκή πολιτική των  γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ,  συνεχίζοντας και επιτείνοντας το αντιλαικό έργο των προκατόχων της , στην υπηρεσία της διόγκωσης της  κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Η  ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το  2010

Η τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, ο πόνος των χαροκαμένων οικογενειών  συνθέτουν ένα δραματικό κοινωνικό σκηνικό πλήρους αδιαφορίας και ακύρωσης των δικαιωμάτων  των λαϊκών στρωμάτων σε βασικά αγαθάόπως είναι τα δημόσια, ασφαλή και επαρκώς εξοπλισμένα  μέσα μεταφοράς, που δεν θα παρακολουθούν τους δείκτες του ανταγωνισμού των διαφόρων εταιριών, αλλά θα  υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. 

➢ Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους περιφρόνησης  των λαϊκών αναγκών και αιτημάτων 

➢ Καλούμε τη νεολαία και το λαό σε επαγρύπνηση και μαζική αντίσταση στην αντιδραστική  πολιτική που ποτίζει με αίμα αθώων τους δρόμους. 

➢ Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών μας και συνολικά της νεολαίας και των λαϊκών  στρωμάτων και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στον κοινό αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές  εγκληματικές πολιτικές.  

Η οργή για τους υπεύθυνους του νέου πολύνεκρου εγκλήματος που συντελέστηκε στα Τέμπη βρίσκει την  έκφραση της στις μαζικές διαδηλώσεις και στις απεργίες. 

Απαιτούμε: 

• Δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους  

• Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς 

• Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και σταθερές εργασιακές σχέσεις  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνουν αποφάσεις ενάντια στις θεμελιώδεις κατακτήσεις μας και 

τα δικαιώματά μας και επιχειρούν τετελεσμένα. Να μην τους επιτρέψουμε -με την τακτική του αιφνιδιασμού και του κατακερματισμού -να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους ενάντια στο δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εμείς που είμαστε 160.000 εκπαιδευτικοί έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, όπως κάνουμε εδώ και 41 χρόνια. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταδικάζει την αντιδραστική πολιτική που καταργεί θεμελιώδεις  κατακτήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, καταργεί τη  σταθερή εργασία και την οργανική θέση και γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, η  κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ), 

υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις των Συνθηκών της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, με  στόχο την απομόρφωση των λαϊκών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό, εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην  εκπαίδευση, διαβαθμίζει τα σχολεία σε ταξικές ζώνες και επιβάλλει το αυταρχικό μέτρο του επιθεωρητισμού,  με στόχο την πειθάρχηση, την παιδαγωγική ανελευθερία και την υποταγή των εκπαιδευτικών στο νέο μοντέλο  του απασχολίσιμου. Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε μαζική αντίσταση απέναντι  στα βάρβαρα μέτρα, σε ενωτική και ανυποχώρητη πάλη και σε κλιμάκωση του αγώνα. 

➢ να περιφρουρήσουμε των αποφάσεων ΕΛΜΕ -ΟΛΜΕ για Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση:  ➢ να διασφαλίσουμε το κλίμα της ενότητας και της συλλογικότητας σε όλα τα συλλογικά όργανα  διδασκόντων 

➢ να αντισταθούμε στο κλίμα της παραπληροφόρησης και του εκφοβισμού 

➢ να αναρτήσουμε πανό σε όλα τα σχολεία 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ 

• ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ των ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ χωρίς καμία  αξιολόγηση. 

• Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.  

• Κάτω ο αντισυνδικαλιστικός νόμος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-Καμία εφαρμογή.  

• Διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και των ωρομισθίων.  • Άμεση επανένταξη των Κοινωνικών Επιστημών και των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. 

• Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την υγεία. 

• Άμεση επίλυση των προβλημάτων της σχολικής στέγης  

• Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους  

• Υγειονομική θωράκιση των σχολείων 

• Κατάργηση ΕΒΕ, Τράπεζα θεμάτων , εξετάσεις PISA 

• Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς και Μουσείων . 

• ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 

• Κατάργηση Κ.Α.Π και στήριξη του αγροτικού κινήματος  

• Δημόσιο δωρεάν καθολικό σύστημα παιδείας, υγείας, περίθαλψης, πρόνοιας, σύνταξης. 

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ! 

ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ! 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:

  • να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.  

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί όλες/όλους τις/τους συναδέλφισσες/ους να συμμετέχουμε ξανά, μαζικά και δυναμικά, στη νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Μόνο με την ενότητα και τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε αυτό που σήμερα έχουμε ανάγκη: Υγεία, ευημερία, ασφάλεια για ‘μας και όλο το λαό.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την  εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη  24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής  κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των  δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να  απαιτήσουμε με τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ:  

• να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος  των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους. 

• να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της  εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με  ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία  της εργασίας και της ζωής ως κόστος. 

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. 

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα  καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. 

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ Συγκέντρωση: στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, ώρα 11:00πμ 

Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου

Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν πρέπει να πνίξουν την οργή που νιώθουν σε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει φέρει θρήνο σε δεκάδες οικογένειες, δάκρυα σε όλο τον εργαζόμενο λαό.

Το έγκλημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Είναι πολιτική επιλογή που ακολούθησαν στο σιδηροδρομικό έργο διαχρονικά και σε συνέχεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η καθεμία στη δική της κυβερνητική “βάρδια”.

Η Ένωση Συνταξιούχων είναι  στο πλευρό των εργαζομένων  στο σιδηρόδρομο που εδώ και χρόνια έγκαιρα  επισήμαναν  και κατήγγειλαν  επανειλημμένα τα προβλήματα  και τους κινδύνους .

Καλούμε σε συγκέντρωση  όλους του συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, την Πέμπτη 16 Μόρτη 2023 στη Πλατεία Ελευθερίας στις 11.00 πμ, να ενώσουμε τη φωνή μας με τα εργατικά σωματεία, τους φορείς, να πούμε ένα φτάνει πια. Η ζωή των παιδιών μας δεν μπαίνει στο ζύγι δεν παζαρεύεται.

Ως εδώ. Δεν σιωπούμε. Είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα για να μην θρηνήσει ο λαός μας άλλα θύματα. Για να παλέψουμε για φθηνές κι ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο το λαό, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας .

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – Παράρτημα Κρήτης

Οι Συνταξιούχοι, στηρίζουν την 24άωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Ε.Κ.Η,. την Πέμπτη 16/3/2023 και ώρα 11.00 π.μ. στην Πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – Παράρτημα Κρήτης, συμμετέχει και συμπαρίσταται ενεργά στην γενική απεργία της Πέμπτης, στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11.00 π.μ., που προκήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ε.Κ.Η. την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαρτίου, ζητώντας άμεση και πλήρη απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, λήψη μέτρων για την ασφάλεια των μεταφορών και αντιστροφή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Διεκδικούμε:

  1. Άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
  2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφάλειας.
  4. Συνευθύνη του Κράτους και της Εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας.
  5. Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
  6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
  7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές, και εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας.
  8. Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να μην αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής, ως κόστος.

Ταυτόχρονα, είμαστε σθεναρά, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ως κοινωνικού αγαθού, που σήμερα μεθοδεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουμε τη δράση μας με τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, για να απαιτήσουμε με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

• Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους.

• Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας νοσοκομείων και όλων των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια & κριτήριο τη πολιτική κόστους οφέλους, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς ανεξάρτητους και δικλείδες ασφαλείας που θα εποπτεύουν για την ασφάλεια των πολιτών στις μεταφορές και σε άλλους οργανισμούς. 

Οι προϋπολογισμοί του κράτους αγνοούν επιδεικτικά τις λαϊκές ανάγκες. Δίνουν ελάχιστα για στοιχειώδεις υποδομές. Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή, «σκάνε» καυστήρες και σκοτώνουν μαθητές, πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

Καμιά ανοχή – καμιά αναμονή

• Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

• Φτάνουμε το απεργιακό κάλεσμα παντού. Για να νεκρώσουν οι υπηρεσίες μας και να κατεβούμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση.

• Με δυνατή φωνή να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα των Τεμπών να συγκαλυφθεί.

Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου 

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους. Η ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη μας έχει συγκλονίσει όλους. Είναι υποχρέωση όλων να αναζητηθούν άμεσα οι απαντήσεις για τα αίτια  που προκάλεσαν το τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο στέρησε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους πολλοί νέοι. Είναι απαίτηση όλων μας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών. Είναι χρέος στις ψυχές όσων χάθηκαν.

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου (ΕΦΕΕΗ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (ΠΟΦΕΕ) αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη Πανελλαδική κινητοποίηση που διοργανώνεται μεθαύριο  Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

Καλεί όλα τα μέλη της να παρακινήσουν τα μέλη τους για μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου, στην Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 11.00 π.μ.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Των ΝΕΩΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι όλοι οι χώροι δουλειάς, στον κλάδο μας και σε όλους τους κλάδους, είναι μια «απέραντη κοιλάδα των Τεμπών». Γι΄ αυτό θρηνούμε την τελευταία εβδομάδα ακόμη τρεις νεκρούς συναδέλφους μας.

Για τους κυβερνώντες, σημερινούς και προηγούμενους, οι ζωές μας μετρούνται με βάση τα κέρδη των λίγων. Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πράξη ισχύει «ο θάνατός μας, το αίμα μας φουσκώνει τα κέρδη τους».

Οι συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, την προηγούμενη βδομάδα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, μαθητών, φοιτητών, είναι η ελπιδοφόρα βάση για να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας.

Η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, να γίνει καταδίκη των υπεύθυνων, όλων των κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους έχουν φέρει τις ζωές μας σε αδιέξοδο.

Να γίνει οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης και αγώνα, ώστε να μη ξαναγίνουν τέτοια εγκλήματα.

Να μπορούμε να πηγαίνουμε στις δουλειές μας ξέροντας ότι θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας γεροί. Να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε σχολεία ασφαλή. 

Συνεχώς προβάλλουμε και διεκδικούμε λύσεις για την αντισεισμική θωράκιση των κτιριακών υποδομών. Είναι γνωστό, ότι αρκετά σχολεία είναι επικίνδυνα και ακατάλληλα. Τι θα γίνει σε ένα σεισμό; Θα αφήσουμε τους κυβερνώντες να μας λένε ότι έφταιγε η κακιά η ώρα; Θα φταίνε οι καθηγητές που δεν πρόλαβαν να βγάλουν τα παιδιά από τις τάξεις; 

Διεκδικούμε να μην πνιγόμαστε με το πρώτο ψιλόβροχο, ούτε να καιγόμαστε επειδή οι κυβερνήσεις, στο βωμό των κερδών, κάνουν στην άκρη την ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τη ζωή και το μέλλον που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. 

Δεν θέλουμε λόγια παρηγοριάς μετά το κακό. Εμείς θα σταματήσουμε την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας στη λογική κόστους – οφέλους.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, είναι πολιτικές και διαχρονικές. Αυτοί, που μας βγάζουν το σπίτι στο σφυρί με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτοί που έχουν φέρει στη χώρα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας να παρακολουθούν τον εχθρό – λαό, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τον λαό κυριολεκτικά στην τύχη του. Αυτοί, που προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, που φτιάχνουν δυνάμεις καταστολής, που αγοράζουν φονικά όπλα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, είναι οι ίδιοι, που δεν προσλαμβάνουν γιατρούς, που ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίησαν την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα τρένα με τις ολέθριες συνέπειες. Τώρα, ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Γινόμαστε η φωνή όλων των νεκρών για να γίνει πράξη το «Ποτέ ξανά!»

Παλεύουμε:

  • Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.
  • Για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος, εδώ και τώρα, αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Όλοι στην Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση  Πέμπτη 16 Μάρτη στις 11 πμ Πλατεία Ελευθερίας. 

Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου

Πέμπτη 16 Μάρτη, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από το έγκλημα στα Τέμπη και η χώρα σείεται από οργή και τον καθημερινό αγώνα. Η απεργία στις 8 Μάρτη που τράνταξε κάθε πόλη της χώρας από τον παλμό των εργαζόμενων και της νεολαίας, τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια, οι καθημερινές κινητοποιήσεις, τα πανό σε σχολεία, γειτονιές, γήπεδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη.

Το αίτημα να μη συγκαλυφτεί το έγκλημα στα Τέμπη σημαίνει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα του κέρδους, το κράτος και τις κυβερνήσεις του, σημαίνει να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Η απεργία της Πέμπτης να γίνει ένα παλλαϊκό ηφαίστειο αγώνα που η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα, να ακουστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας!

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας

Οι μέρες περνούν, όμως τίποτα δε μπορεί να σβήσει τις πραγματικές ευθύνες της δολοφονίας στα Τέμπη! Είναι πλέον πιο καθαρό πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Έχουμε γύρω μας αρκετές «κοιλάδες των Τεμπών»!

Όλες αυτές τις μέρες δυναμώνει ο προβληματισμός στο μυαλό αρκετών εργαζομένων από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς.

Είναι σύγχρονο και φυσιολογικό να χαρακτηρίζει τη ζωή μας η φράση «πάμε και όπου βγει»; Να ξεκινάει η βάρδια μας, με τη ζωή μας στα ζάρια; Τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» δηλαδή τα εργοδοτικά εγκλήματα που πληθαίνουν έχουν την ίδια αιτία με το έγκλημα στα Τέμπη. Το κέρδος των λίγων!

Η ασφάλεια μας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής συμπιέζεται στα όρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Μικρό «κόστος» έχει ο φτηνός εργάτης, ο εργάτης που δουλεύει χωρίς μέτρα προστασίας, ο εργάτης που η πρόσβαση του στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας γίνεται πιο δύσκολη, σπρώχνεται με το αζημίωτο στους κλινικάρχες.

Στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης «καλές» μεταφορές είναι οι ακριβές σε εισιτήρια με το όσο δυνατόν μικρότερο μισθολογικό κόστος. Για αυτό το λόγο πίσω από τις βιτρίνες των ασημένιων βελών στον ελληνικό σιδηρόδρομο, το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν ανύπαρκτο, οι απολύσεις και ο περιορισμός των εργαζόμενων οδηγούσε σε περικοπές της ασφάλειας και στην εντατικοποίηση της εργασίας, η εργολαβία (πχ καθαρίστριες) χτυπούσε κόκκινο. Αυτά έρχονται στο φως τώρα παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων τους.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί κόστος, η αξιοπρέπεια θα βρίσκεται μεταξύ πλειστηριασμών, αυξήσεων-ψίχουλα που θα αναγκάζεσαι να κόβεις από τις βασικές ανάγκες. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με κουπόνια και θανάτους με εισιτήριο άνευ επιστροφής.

Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές!

Όχι μόνο δεν είναι σύγχρονο αλλά είναι και εξοργιστικό, να μετράμε 3 νεκρούς, νέους εργάτες μόνο στις κατασκευές τις τελευταίες 10 μέρες και αυτό να περνάει στα ψιλά. Δεν μπορεί να αποδεχτούμε να ζούμε με την αγωνία αν θα γυρίσουμε στα δύο πόδια πίσω στις οικογένειες μας επειδή στα σύγχρονα γκέτο η εντατικοποίηση της εργασίας θερίζει και οι θάνατοι μαζί με τις επαγγελματικές ασθένειες πληθαίνουν λόγω της ανυπαρξίας των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής.

Δυνάμωσαν τα ερωτήματα ειδικά τις τελευταίες μέρες για τα απλά που όμως δεν είναι και δεδομένα. Που είναι οι έξοδοι κινδύνου σε σταθμούς, σε χώρους δουλειάς; Ποιο σχέδιο διαφυγής υπάρχει σε μεγάλους χώρους δουλειάς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών; Που είναι οι περίφημοι γιατροί εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια, στα logistics, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στους χώρους δουλειάς που συγκεντρώνεται μεγάλο τμήμα εργαζόμενων;

Με μεγαλύτερη ορμή, πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι!

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, είναι πολιτικές και διαχρονικές. Αυτοί, που μας βγάζουν το σπίτι στο σφυρί με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτοί που έχουν φέρει στη χώρα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας να παρακολουθούν τον εχθρό – λαό, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τον λαό κυριολεκτικά στην τύχη του. Αυτοί, που προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, που φτιάχνουν δυνάμεις καταστολής, που αγοράζουν φονικά όπλα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, είναι οι ίδιοι, που δεν προσλαμβάνουν γιατρούς, που ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίησαν την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα τρένα με τις ολέθριες συνέπειες. Τώρα, ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό.

Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαροτητας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες»! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Δεκάδες τα νιάτα που “δεν έφτασαν” και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι!

Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί!

Να δυναμώσει ο αγώνας για:

– Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

– Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας

– Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

– Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Να νεκρώσει ξανά όλο το Ρέθυμνο την Πέμπτη!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ!

ΟΕΒΕΝΗ

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους. Η ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει όλους τους Έλληνες. Είναι υποχρέωση όλων να αναζητηθούν άμεσα οι απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο στέρησε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους πολλοί νέοι. Είναι απαίτηση όλων η διαχρονική διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών. Είναι χρέος στις ψυχές όσων χάθηκαν. 

Στο πλαίσιο αυτό, η OEBENH, αποφάσισε να συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική κινητοποίηση που έχει καθοριστεί για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, από κοινού με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να μη ξαναθρηνήσει η χώρα ανθρώπινες ζωές. 

Καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της να παρακινήσουν τα μέλη τους για μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου, στην Πλατεία Ελευθερίας  και ώρα 11.00 π.μ.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Των ΝΕΩΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.

Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό  δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τόσους συνανθρώπους μας.

Η σκέψη μας αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι στις οικογένειες των θυμάτων προς τις οποίες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Τα λόγια είναι περιττά αυτές τις τραγικές στιγμές του θρήνου  αλλά η απόδοση ευθυνών και οι αλλαγές που θα αποτρέψουν άλλες τραγωδίες στο μέλλον, θα πρέπει να είναι για όλους μας ο στόχος της επόμενης ημέρας.

Να αποδοθούν ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη άμεσα και σε βάθος.
Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Ανείπωτη η θλίψη μας.

   Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, προτείνει την συμμετοχή του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου στη  συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 16 Μαρτίου 10:00 -12:00.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

Πέμπτη 16 Μάρτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Όλες & όλοι στη συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Ελευθερίας! 

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ 

Ούτε δυστύχημα, ούτε ατύχημα! 

Προδιαγεγραμμένο & διαρκές έγκλημα! 

Δεν περιμένουμε τίποτα απ’ τους συνενόχους που παριστάνουν τους «σωτήρες» τώρα και προεκλογικά υπόσχονται λύσεις! 

Όποια κι αν είναι η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση θα κινηθεί στις αντεργατικές ράγες Κεφαλαίου – ΕΕ – ΝΑΤΟ : 

• Της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδείαΕνώ εν μέσω λαϊκής οργής η κυβέρνηση επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει και το νερό! Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής, που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ–ΠΑΣΟΚ, της «απελευθέρωσης» της ΕΕ των σιδηροδρομικών μεταφορών και όταν το κράτος διαχειρίζεται τις υποδομές με κριτήριο το κέρδος και όταν παραχωρεί φιλέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική επέβαλε την κρατική υποχρηματοδότηση, την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και την ιδιωτικοποίηση της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων. Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, όπως επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστών για το κακοσυντηρημένο δίκτυο, για τις ελλείψεις και τα κενά σε συστήματα ασφάλειας, προσωπικό και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι η σήμανση. 

• Της πολιτικής που με τον πληθωρισμό περικόπτει τον ήδη συρρικνωμένο μισθό, κατά το 1/3 την προηγούμενη δεκαετία. Μετατρέπει σε πολυτέλεια βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, τις βασικές υπηρεσίες, τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση. 

• Με τη ληστρική φορολογία των άμεσων & έμμεσων φόρων εξασφαλίζει κρατική στήριξη στο κεφάλαιο. «Αναδιανέμει» τη φτώχεια απ’ τους φτωχούς προς τους φτωχότερους, με επιδόματα και κουπόνια που εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα. 

• Με τους μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών μετατρέπει σε ομήρους των funds και των τραπεζών 700.000 λαϊκές οικογένειες. Η εκτόξευση των επιτοκίων γιγαντώνει τα κέρδη των τραπεζών οδηγώντας σε νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το νομοθετικό πλαίσιο τερατούργημα που συνδιαμόρφωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζεται μέσω της ταξικής δικαιοσύνης και μένει ανέγγιχτο απ’ τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ–ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς γιατί υπηρετούν τις δεσμεύσεις ΕΕ -ΕΚΤ, την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων. 

• Με την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ που φέρνει ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση. Επιβάλλει την απολιγνιτοποίηση με ανάδειξη του ακριβού εισαγόμενου φυσικού αεριου σε βασικό καύσιμο «μετάβασης» μέσω των κοινοτικών δεσμεύσεων για το «εμπόριο» ρύπων, τις τιμές του χρηματιστήριου Ενέργειας, τις εγγυημένες τιμές για το καρτέλ των ΑΠΕ, τη βαριά φορολογία στα καύσιμα, την πολιτική των ευρωατλαντικών κυρώσεων στη Ρωσία που εκτοξεύει περαιτέρω τις τιμές για χάρη του πανάκριβου LNG των ΗΠΑ. 

• Με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο πλευρό του ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία απειλεί την ίδια τη ζωή μας. Ο ανταγωνισμός και τα παζάρια συνδιαχείρισης τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, απειλούν την ειρήνη, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. 

Ο δρόμος της σύγκρουσης είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας δε συμβιβάζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στις δικές μας απώλειες, τις δικές μας ζωές. Δεν είναι ατυχήματα… είναι κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα! Είναι η εγκληματική κρατική πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει την ασφάλεια της εργασίας, των μεταφορών, των κατασκευών, την πολιτική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία στη λογική «κόστους -οφέλους» των ομίλων –επενδυτών. 

Ανατροπή της πολιτικής που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση,

κρατικά-εργοδοτικά εγκλήματα και πολέμους

Καμία προεκλογική ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, καμιά αναμονή από νέους επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες» με «φιλελεύθερο» ή «προοδευτικό» πρόσημο. Με τους αγώνες, τη μαζική οργάνωση και το σωστό προσανατολισμό μπορούμε και θα παρέμβουμε καθοριστικά ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για την αντιλαϊκή πολιτική και τους υπηρέτες της. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα για να μη στερούμαστε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να μη χάνουμε τη ζωή μας για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων-επενδυτών. 

Δεν υπάρχει χώρος για νέες αυταπάτες που καλλιεργεί η ολέθρια για το κίνημα κατεύθυνση του «αντιδεξιού-αντικυβερνητικού» μετώπου. Θολώνει στην εικόνα την ανάγκη σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν. 

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας: 

– Παλεύουμε για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ και των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, ενιαιοποίηση και λειτουργία υπό εργατικό έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου

– Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.). Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. 

– Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Απειθαρχία στην ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών νοικοκυριών. 

– Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Γερή φορολογία στον πλούτο. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο που την προκαλεί! Ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα, νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας χωρίς αποζημίωση, υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. 

– Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.

– Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

– Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Παύση της απαράδεκτης και προκλητικής πρακτικής της άμεσης βεβαίωσης εισφορών στο ΚΕΑΟ, που εγκαινίασε η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. 

– Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια πριν τον τοκετό για τη χορήγηση επιδόματος και άδειας μητρότητας. 

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χαιρετίζει και στηρίζει, την πανελλαδική-πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16/03/2023. Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για αλήθεια και δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για τη στήριξη των δημόσιων αγαθών. Των εργαζομένων που προειδοποιούσαν επί μήνες την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τους κινδύνους που υπήρχαν για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών και αυτοί απειλούσαν και αδιαφορούσαν. 

Οι παλλαϊκές συγκεντρώσεις μια βδομάδα πριν, απαίτησαν την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των ενόχων του πρωτοφανούς αυτού εγκλήματος στα Τέμπη. Η συστηματική διάλυση του δημόσιου τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς, δεν γίνεται πλέον ανεκτή. 

Σε τούτη την εκφρασμένη θέληση του λαού μας, η κυβέρνηση κωφεύει. Επιχειρεί τη συγκάλυψη των ευθυνών  και των υπευθύνων της τραγωδίας, διαχέοντας τις ευθύνες σε όλους και τελικά σε κανέναν. Έντεχνα, σε συνεργασία με τα κεντρικά ΜΜΕ, βάζει στο κάδρο εργαζόμενους, συνδικάτα, προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, κρύβοντας τον «παραιτηθέντα» Υπουργό και τους υφυπουργούς, που είχαν την ευθύνη ασφαλούς λειτουργίας των συγκοινωνιών. Το έργο τους: 

  • Απογύμνωσαν τον ΟΣΕ από προσωπικό σε κρίσιμες θέσεις. Το μόνιμο προσωπικό του μειώθηκε κατά περίπου 40% από το 2019 και μετά! Οι σταθμάρχες ανά βάρδια μειώθηκαν.
  • Καταργήθηκαν οι πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που αν υπήρχαν θα είχαν αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος, ο δευτεροβάθμιος έλεγχος της κυκλοφορίας από την Αθήνα, το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε το καλοκαίρι 2019 και έκτοτε δεν αποκαταστάθηκε ποτέ! 
  • Δεν έχει προχωρήσει το παραμικρό έργο εκσυγχρονισμού των υποδομών. Στο «ψηφιακό» επιτελικό κράτος Μητσοτάκη όλα συνεχίζουν να γίνονται χειροκίνητα, με το έργο της σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης να μένει στάσιμο εδώ και 3 χρόνια.

Απεργούμε και βγαίνουμε στον δρόμο. Αγωνιζόμαστε για ασφάλεια, εργασία, δικαιώματα. Ενάντια στην κυβέρνηση της καταστροφής και της φτώχειας. Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους. 

Στο «πάμε και όπου βγει» εμείς απαντάμε με ένα μεγάλο ως εδώ!

Δεν θα ανεχθούμε τη συγκάλυψη – Απαιτούμε να έρθουν όλα στο φως.

Δεν ανεχόμαστε να παίζουν άλλο με τις ζωές μας – Απαιτούμε ασφαλείς υποδομές και μεταφορές.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετέχουν στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση  στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11.00πμ.

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χανίων καλεί όλες και όλους στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Διαδηλώνουμε απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης

Μητσοτάκη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία στα Τέμπη. Απαιτούμε να μην

υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν οι ευθύνες ως ελάχιστη υποχρέωση

απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα. 

Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την

τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των

συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων

αγαθών. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία

τους που πρωτοστατούν στις  απεργιακές κινητοποιήσεις  την Πέμπτη

16/3. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη

διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς

απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και

προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας: 

Πέμπτη 16/3  και ώρα 10.00 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Όλες και Όλοι στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

15/3/2023

Οι καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη επί 4 χρόνια, που οδήγησαν στην πλήρη εγκατάλειψη του Δημόσιου Σιδηροδρομικού Δικτύου και στην μείωση του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού που χειρίζεται την ασφάλεια των τρένων, είναι δεδομένες. Δεδομένες είναι και οι ευθύνες της για την τραγωδία των Τεμπών. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας:

Τις ίδιες πολιτικές αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή, προς όφελος ιδιωτικών κερδών εφάρμοσε και με την πανδημία και το ΕΣΥ, με συνέπεια χιλιάδες άδικους θανάτους για “να μην πετάξουμε εκατομμύρια”. Τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζει για όλα τα δημόσια αγαθά (παιδεία, συντάξεις, ρεύμα και τώρα στο νερό).

Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, τους καθεστωτικούς μηχανισμούς της και τους πρόθυμους προπαγανδιστές της, για να συγκαλύψει και για να διαχύσει τις ευθύνες της σε όλους, άρα σε κανέναν, όχι μόνο έχουν καταρρεύσει αλλά προκαλούν την οργή των πολιτών. 

Θα διατρανώσουμε την απαίτηση 

  • Για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους, σαν ελάχιστη υποχρέωση στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα.
  • Για να σταματήσουν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά
  • Για να μην ζούμε με κουπόνια και με θανάτους με εισιτήρια. Η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλεια πάνω από τα κέρδη,

με την μεγάλη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και των Συνδικάτων την 

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 

με συγκεντρώσεις και στις τρεις πόλεις του Λασιθίου στις 6.30 μμ

  • Άγιος Νικόλαος  Κεντρική Πλατεία
  • Ιεράπετρα  Πλατεία Ελευθερίας στο Ηρώο
  • Σητεία  Κεντρική Πλατεία Ηρώων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.   

Λαϊκή Ενότητα Ηρακλείου

Γενική Απεργία: Να παγώσουν όλα, ν’ ακουστούμε εμείς!

Πέμπτη 16/3/2023, 11.00 Πλατεία Ελευθερία.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  • Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών
  • Να συντριβεί η εγκληματική κυβέρνηση
  • Να ανατραπούν οι πολιτικές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που γεννούν φτώχεια και θάνατο

Επί ημέρες όλος ο λαός και η νεολαία είναι στους δρόμους. Η οργή και η αγανάκτηση για το έγκλημα των Τεμπών ξεχειλίζει. Επί ημέρες γίνονται καθημερινά μαζικές κινητοποιήσεις, που εκφράζουν την απαίτηση του λαού για τιμωρία των πραγματικών ενόχων, για να σταματήσουν οι νεοφιλελεύθερες – μνημονιακές πολιτικές, που οδηγούν στην εξαθλίωση, στο ξεπούλημα των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, που οδηγούν ακόμα και στο θάνατο.

Η κυβέρνηση μετά την υποκριτική συγνώμη του πρωθυπουργού, προσπαθεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνης, επιρρίπτοντας τα πάντα στο ανθρώπινο λάθος, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει τον εργατικό συνδικαλισμό και τους εργαζόμενους, τις παρεμβάσεις και τις προειδοποιήσεις των οποίων είχε προκλητικά και εγκληματικά αγνοήσει.

Τα κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις τους προσβάλουν ακόμη περισσότερο  τα συναισθήματα και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Δεν πείθουν όμως κανένα, όπως δεν πείθουν και τα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που κατά την διακυβέρνηση τους υποβάθμισαν και ξεπούλησαν βασικές δημόσιες υποδομές και τον ΟΣΕ, με τραγικές συνέπειες για το λαό.

Ούτε η συγκάλυψη, ούτε η καταστολή και η αστυνομική βία μπορούν να κάμψουν τη μαζική παρουσία του λαού στις πλατείες και τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Η λαϊκή οργή γιγαντώνεται και θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο στη γενική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023.

Οι εργαζόμενοι/ες και η νεολαία απαιτούν:

  • Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, πολιτικές και ποινές, όσο ψηλά κι αν είναι στην πολιτική ιεραρχία.
  • Κρατικοποίηση τώρα! Ενιαίος, αδιαίρετος, δημόσιος ΟΣΕ.
  • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των δημόσιων – κοινωνικών αγαθών, της αντιμετώπισης των εργασιακών-κοινωνικών δικαιωμάτων και της προστασίας της ζωής ως κόστος.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους με το πανό της ΛΑ.Ε. – ΑΑ, όλους και όλες τους Ηρακλειώτες, ιδιαίτερα τη νέα γενιά να δώσου δυναμικά το παρόν στην απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, 11:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Σύλλογος Γονέων 54ου Δημοτικού Σχολείου

Καλούμε όλους τους γονείς, μαζί με τα παιδιά μας, όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουμε μέρος αύριο Πέμπτη  16 Μάρτη στη νέα 24ωρη απεργία που έχουν καλέσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και δεκάδες άλλοι φορείς και στη μεγάλη συγκέντρωση 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για όλους τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας και απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί καμία από τις αιτίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Είμαστε όμως οργισμένοι και αγανακτισμένοι γιατί όλοι πια καταλάβαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Γιατί το τραγικό αυτό δυστύχημα είναι αποτέλεσμα της διαρκούς απαξίωσης της ανάγκης μας για ασφαλείς μεταφορές.

Είναι η ίδια εγκληματική διαχρονική «αμέλεια» που οδήγησε πριν μήνες στον τραγικό θάνατο του μαθητή στις Σέρρες, είναι η ίδια εγκληματική διαχρονική «αμέλεια» για την αντισεισμική θωράκιση και συντήρηση των σχολικών κτιρίων!

Όμως οι ζωές μας, οι ζωές των παιδιών που χάθηκαν, οι ζωές και των δικών μας παιδιών ΑΞΙΖΟΥΝ! Δεν σας ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ άλλο να παίζετε μαζί τους! Και η ασφάλεια στις μετακινήσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η ασφάλεια που πρέπει να νιώθουμε στα σχολικά κτίρια και τόσα άλλα!

Μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, τα ασφαλή σχολικά κτίρια, η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας και τόσα άλλα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή για τα παιδιά και τις οικογένειές μας, για σας είναι κόστος…

Ως εδώ! Φτάνει πιά!

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ,

ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

 Ενώσεις Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού 

Συνεχίζουμε! Μετατρέπουμε την οργή σε οργάνωση του αγώνα μέχρι τέλους!

Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των σωματείων για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μαρτίου για να  μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και τα πραγματικά αίτια. 

Χαιρετίζουν τους εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που είναι συνεχώς στο δρόμο πρωτοστατώντας στις μεγαλειώδες κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα. 

Για το αδιαπραγμάτευτο και χιλιοπληρωμένο από τις τσέπες μας δικαίωμα για δημόσιες, σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές!

Για το αδιαπραγμάτευτο και χιλιοπληρωμένο από τις τσέπες μας δικαίωμα για δημόσια σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη!

«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!»

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας , καλούμε σε νέο ξεσηκωμό την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας! 

Καλούμε όλους τους Γονείς να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τα παιδιά τους, τους Συλλόγους Γονέων, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς 

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 11ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Μαρτίου 2023, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του για την συνεχιζόμενη αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία στα θέματα της δημόσιας υγείας, που μεταξύ άλλων έχουν οδηγήσει τα φαρμακεία να λειτουργούν χωρίς βασικά αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και πολλά άλλα φάρμακα. Η πολιτική και οι αντιλήψεις που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη εμείς οι φαρμακοποιοί κατά αντιστοιχία τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής. Η ζωή και η υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε την πολιτεία να παρέμβει δραστικά και αποτελεσματικά και να αντιστρέψει την πορεία προς την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί