Σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 έπληξε την Τρίτη (14/3) τον έλικα ενός αμερικανικού στρατιωτικού drone παρακολούθησης «Reaper», προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδικότερα δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν την αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone και το ένα από αυτά συγκρούστηκε με αυτό στις 7:03 π.μ. (06:03 GMT). Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός.

«Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, σε ανακοίνωσή του.

«Περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την προπέλα του MQ-9, προκαλώντας τις Η.Π.Α. δυνάμεις που αναγκάστηκαν να ρίξουν το MQ-9 στα διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά αβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό» ανέφερε ακόμα ο Χέκερ, σύμφωνα με το CNN.

Όπως αναφέρει το Reuters ο στρατός των ΗΠΑ τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» για ρωσικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και ότι υπήρχαν και άλλες αναχαιτίσεις τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ωστόσο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αξιοσημείωτο, επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματικό» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper». «Οπότε είναι μοναδική (σ.σ. η αναχαίτιση) από αυτή την άποψη», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί