Στην Περιφέρεια της Εξτρεμαδούρας στη Ισπανία η Γενική συνέλευση της ένωσης AREPO

Η Γενική Γυνέλευση, η συνάντηση των παραγωγών της ένωσης AREPO και οι τεχνικές συναντήσεις σε μονάδες παραγωγής προϊόντων προέλευσης, πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία, όπου συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. 

Η  Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της ένωσης AREPO για το έτος 2023 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες μέλη της ένωσης, παρουσία του εκπροσώπου του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Barreti. 

Στην έναρξη της ολομέλειας η Πρόεδρος της ένωσης AREPO κα Begoña GARCÍA BERNAL,  Περιφερειακός Υπουργός Γεωργίας της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Extremadura (Ισπανία) παρουσίασε τον ετήσιο απολογισμό δράσεων της AREPO και αναφέρθηκε στο κλίμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των περιφερειών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις αναφορικά με την υποχρεωτική επισήμανση στο πλαίσιο της Στρατηγικής από το αγρόκτημα στο πιάτο και την αναθεώρηση  των κανονισμών (ΕΕ), 1308/2013, 2017/1001, 2019/787 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Στην εισήγηση του ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Baretti ανέφερε ότι λόγω των αντιδράσεων των ευρωπαϊκών περιφερειών το θέμα της υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας θα τεθεί να συζητηθεί εκ’ νέου το ερχόμενο Φθινόπωρο και έχει προταθεί να ψηφισθεί από τη νέα σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αυτό επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της συστράτευσης των περιφερειών και της ένωσης AREPO στη μη αποδοχή ενός απλοποιημένου συστήματος επισήμανσης αλλά και την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Κρήτης στο σημαντικό αυτό θέμα για τον τομέα των τροφίμων. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αύξηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για την πολιτική προώθηση όπου ένα μέρος εξειδικεύεται στα προϊόντα Προέλευσης. Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που θα δώσει η επιτροπή την ερχόμενη περίοδο στη βιωσιμότητα των πιστοποιημένων προϊόντων προέλευσης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης και επιστημονικός συνεργάτης του δικτύου AREPO Χαράλαμπος Πίτερης, μετέφερε τους χαιρετισμούς της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Πρωτογενούς Τομέα  Ειρήνης Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη προς την Πρόεδρο της ένωσης AREPO και στην παρέμβαση του τόνισε την πολύ σημαντική προεργασία που έχει γίνει για την αναθεώρηση των Καν (ΕΕ), 1308/2013, 2017/1001, 2019/787 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 και την ενοποίηση τους σ’ ένα κανονισμό. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Γραφείο Πνευματικής Διανόησης (EUIPO) όπου η Περιφέρεια Κρήτης συμφωνεί με τη θέση της ένωσης AREPO και του εισηγητή κ. De Castro αναφορικά με το σαφή ρόλο του EUIPO που πρέπει να έχει στην αξιολόγηση των προτάσεων για τις νέες καταχωρήσεις ως τεχνικός σύμβουλος της ευρωπαϊκής επιτροπής. Τέλος επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης  για την αναγκαιότητα της στήριξης όλης της παραγωγικής αλυσίδας των προϊόντων προέλευσης με σαφώς ορισμένα μέτρα από τον παραγωγό έως και την εμπορία των προϊόντων αυτών ενώ πρέπει να συνεχισθεί η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη  στήριξη της βιωσιμότητας των μικρών παραγωγών των προϊόντων προέλευσης.    

Μετά την παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη κας Χουδετσανάκη στις Βρυξέλλες στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με τον κανονισμό για τη διατροφική επισήμανση των τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής από το αγρόκτημα στο πιάτο, όπου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις για τα προϊόντα Προέλευσης από την υιοθέτηση ενός απλοποιημένου συστήματος επισήμανσης, προσκλήθηκε και ως ομιλήτρια στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου  στις Βρυξέλλες αναφορικά με την αναθεώρηση των κανονισμών, παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί