Ρέθυμνο: Καθολική αντίδραση Δήμων-ΔΕΥΑ-αντιπολίτευσης στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση Α. Ξανθού με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη

Συνάντηση με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Θ. Κρεβετζάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ρεθύμνου Γ. Βλαστός. Θέμα συζήτησης ήταν η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση του νερού, με βάση το οποίο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) περνούν στον έλεγχο μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης επεσήμανε την αντίθεση των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στην εξέλιξη αυτή, που σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, αποτελεί το τελικό βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), χάνουν τον συνταγματικό κατοχυρωμένο κοινωνικό τους ρόλο στη διαχείριση του νερού, ενός δημόσιου αγαθού που οι ΔΕΥΑ οφείλουν να παρέχουν με όρους καθολικότητας, ποιότητας και προσιτής τιμής. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο προωθείται συστηματικά. Προηγήθηκε η κατάργηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε την ευθύνη της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Επίσης η κυβέρνηση «φρόντισε» να βάλει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης την υποχρέωση δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής.

Απέναντι σ’ αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, συγκροτείται ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, των δημοτικών αρχών αλλά και των κοινωνικών φορέων κάθε περιοχής, που θα εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση του νερού και το τελειωτικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και θα δώσει μάχη στη Βουλή για να μην ψηφιστεί αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί