Εκδήλωση του ΚΚΕ στις Αρχάνες με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Υπαίθρου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής της δραστηριότητας, το Σάββατο 11 Μάρτη, στις Αρχάνες, με ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Μαρία Κυπραίου, μέλος του Τομεακού Γραφείου και υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Ορέστη Χαραλαμπάκo, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο Ρ. Μαρούδας μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Αυτές τις μέρες αυτό που επισκιάζει την επικαιρότητα είναι το έγκλημα των Τεμπών, με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στους σιδηροδρόμους, ακριβώς επειδή η ζωή μας δεν αποτελεί κέρδος. Η λογική κόστους – οφέλους που επιχειρήσεις και αστικό κράτος έχουν στην προμετωπίδα τους, δείχνει με τραγικό τρόπο, ότι η ασφάλειά μας είναι κοστοβόρα. 

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν όλες τις κυβερνήσεις, καθώς συντέλεσαν με νόμους και αποφάσεις στην περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στην εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, στον τεμαχισμό του ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων κομματιών του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τεράστια υποστελέχωση σε προσωπικό και  τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και υποδομές.

Αυτές τις μέρες, συντηρητικές φωνές αποπροσανατολίζουν και επιδιώκουν να ξαναμοιράσουν το πολιτικό σκηνικό, διοχετεύοντας την οργή του λαού σε λιγότερο επώδυνα κανάλια για το σύστημα, ενισχύοντας τα ακροδεξιά αναχώματα. Από την άλλη, υπάρχουν φωνές που μιλούν για κρατικοποίηση μεταφορών και ενέργειας, λύση καθόλου ρεαλιστική, γεμάτη αυταπάτες.

Στον αντίποδα, ο ελληνικός λαός με τις συγκλονιστικές, ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις του, ειδικά η νεολαία, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης αυτού του συστήματος και ότι η οργή και αγανάκτηση πρέπει όσο ποτέ, να μετατραπεί σε φωνή διεκδίκησης και αγώνα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, να παρθούν μέτρα. Καμία κοροϊδία περί «ανθρώπινου λάθους» δεν αναχαίτισε τους αγώνες, οι οποίοι θα κλιμακώνονται από εδώ και πέρα καθημερινά, μέχρι και τις εκλογές που θα εκφραστεί και με αυτόν τον τρόπο η παραπάνω λογική.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να τη βγάλει φτηνά η πολιτική που εξοντώνει, δολοφονεί. Θα δώσει όλες τις δυνάμεις του μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στις σχολές και στα σχολεία, ώστε ”να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο” και αυτή τη φορά. Θα είμαστε μπροστά, όπως πάντα, για να γίνει αυτή η οργή απόφαση ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά αυτές τις τραγωδίες. Είναι όλα αυτά που έχουν αναδείξει διαχρονικά οι βουλευτές του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, όπως πριν δύο μήνες στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Είναι όλα αυτά που και μέσα στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι διεκδικούν πολλά χρόνια.»

Σε σχέση με τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις ανέφερε :  «Πρόσφατα, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός και δεν προβλεπόταν καμία επιστροφή φόρου πετρελαίου στο αγροτικό πετρέλαιο, κάτω από την πίεση των μπλόκων ανακοινώθηκαν 76 εκατ. ευρώ. Επίσης, ορισμένα αδιάθετα εγχώρια προϊόντα -κυρίως φρούτα- θα πάρουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, κάτω από την πίεση των αγώνων. Οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις φέτος δίνουν ανάσα, μιλούν για σωτηρία του λαού, την οποία διεκδίκησαν οι ίδιοι οι αγρότες. 

Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, ο οποίος βέβαια αξιοποιείται για μονοπωλιακούς ομίλους. Την τελευταία τετραετία σε 360.000 αγρότες δόθηκαν 68 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί στους εφοπλιστές, που συμβάλλουν ελάχιστα στο ΑΕΠ της χώρας μας, 1.5 δις ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο. Ακριβώς την ίδια στάση ακολούθησε και η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχαμε βγει το 2019 στα μπλόκα, με την πρόφαση ότι υπήρχαν τα μνημόνια, αλλά λίγο πριν πέσουν από την κυβέρνηση όταν υποτίθεται η χώρα μας γλύτωσε από αυτά, δε δόθηκε καμία επιστροφή φόρου, αφορολόγητο πετρέλαιο.»

Ο ομιλητής, αναφερόμενος στην Νέα ΚΑΠ τόνισε τα εξής : «Τα χρήματα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε απόλυτους αριθμούς δε μειώθηκαν, όμως όταν ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφια ποσοστά υπάρχει αντίστοιχη μείωση των κονδυλίων. Ακόμη, το «πρασίνισμα» καταργείται και η εμφάνιση σύνδεσης με νεοφυείς επιχειρήσεις προϋποθέτει επιπλέον κόστος για την ερευνητική μελέτη και την αγορά νέου εξοπλισμού. Επίσης οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν λόγω κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων αλλά και συνολικά λόγω μείωσης των επιδοτήσεων στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Η ίδια η λογική της ΚΑΠ και τα χρήματα που δίνει δεν είναι για την κάλυψη διατροφικών αναγκών και αναγκών της αγροτικής οικογένειας που ξεκληρίζεται, αλλά για την εξυπηρέτηση ανταγωνισμών της ΕΕ και των ομίλων της με Ρωσία, Κίνα, χώρες BRICKS, Αμερική. Αν εξαιρέσουμε το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι και τα φρούτα, η χώρα μας παρουσιάζει φανερή έλλειψη σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά, έλλειψη στενά συνδεδεμένη με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Μία πρόταση του αγροτικού κινήματος που την υιοθετεί και το ΚΚΕ είναι να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή και όχι με τις ανάγκες της μεταποίησης και των βιομηχανιών.»

Για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το νερό είπε : «Το νέο παιχνίδι της κυβέρνησης είναι η μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, ενώ την ίδια στιγμή με τα κατάλληλα έργα πηγαίο νερό μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για ύδρευση όσο και άρδευση των χωραφιών, φθηνά και ασφαλή. Και εδώ θα μας βρουν μπροστά τους!»

Ο Ρ. Μαρούδας, κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε : «Η σχέση μεταξύ ΚΚΕ και κόσμου είναι αμφίδρομη, δηλαδή πιο δυνατό κίνημα σημαίνει πιο δυνατό ΚΚΕ και πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πιο δυνατό κίνημα. Συγκεκριμένα, δυνατό ΚΚΕ στην περιοχή σημαίνει ανασυγκρότηση περισσότερων Αγροτικών Συλλόγων στο Ν. Ηρακλείου και άρα αποζημίωση για το αδιάθετο σταφύλι, κάτι που δεν προβλέπεται για την Κρήτη, το οποίο θα αποτελούσε μια μικρή ανάσα για την αγροτική οικογένεια. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κάψει όλα τα αντιλαϊκά σενάρια, με όπλο την ιστορία, το ήθος, τα συμπεράσματα όλων των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος όπως της efood, COSCO, ΛΑΡΚΟ, τους οικοδόμους. Γιατί μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί