Αρκαλοχώρι: Οργή και αγανάκτηση για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σεισμοπλήκτων

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν για να διεκδικήσουν στο εξής λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν 17 μήνες μετά το φονικό σεισμό οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι.

Σε μια μαζική γενική συνέλευση που έγινε την Κυριακή (12/3) στην κατάμεστη αίθουσα του Πολύκεντρου της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, δεκάδες σεισμόπληκτοι, παρουσία εκπροσώπων φορέων και της Εκκλησίας, της δημοτικής αρχής, βουλευτών κ.α., μίλησαν για τα “αγκάθια” που δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στις ζωές τους και πρότειναν δυναμικές δράσεις για να πιέσουν ώστε αυτά να ξεπεραστούν.

Θλίψη, οργή και αγανάκτηση“, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα” Κώστα Γκαντάτσιο, επικράτησαν στην χθεσινή έκτακτη μαζική γενική συνέλευση, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα υπομνήματα, τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις τα προβλήματα παραμένουν άλυτα όπως αναφέρει η ΕΡΤ. “Τα πράγματα, όπως όλοι διαπίστωσαν, δεν πάνε καλά. Το μελάνι για εμάς έχει τελειώσει και από εδώ και πέρα θα κινηθούμε με άλλες μορφές δράσης, πέραν των εγγράφων, των πρωτοκόλλων, των χαμηλών τόνων που είχαμε κρατήσει μέχρι τώρα“, είπε χαρακτηριστικά.

Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε, όπως εξήγησε, ομόφωνα τον σύλλογο να καταρτίσει ένα υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα των πληγέντων από τον σεισμό, το οποίο μαζικά τα μέλη της “Ελπίδας” θα επιδώσουν τις επόμενες ημέρες καταρχάς στην συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου θα βρεθούν πραγματοποιώντας, παράλληλα, παράσταση διαμαρτυρίας.

Μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι σεισμόπληκτοι θα ζητήσουν λύσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και εφόσον αυτές δεν δοθούν τότε θα προχωρήσουν σε μια σειρά από κλιμακούμενες ενέργειες, με ύστατη την αποστολή υπομνημάτων, που έχουν ήδη ετοιμαστεί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν χθες ήταν και η διαρκής διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έξω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Μπλοκάρισμα ακατάσχετων λογαριασμών, πλειστηριασμοί ακινήτων

Όπως είπε ο κ. Γκαντάτσιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, από τις 26 Οκτωβρίου του 2021, όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος, μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί κανένα θέμα, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο ίδιος απαρίθμησε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς, οι οποίοι εκτός από την γραφειοκρατία έρχονται τελευταία αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους με τα χρήματα της αρωγής από συγκεκριμένη τράπεζα, παρά το ακατάσχετο, ακόμη και με πλειστηριασμούς. Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, οι σεισμόπληκτοι ζητούν την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της αρωγής και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. “Δε μπορεί ένα σπίτι που είναι κόκκινο να αντιμετωπίζεται το ίδιο με ένα πράσινο, με τις ίδιες διαδικασίες” σημείωσε. Ο σύλλογος διεκδικεί την καταβολή, χωρίς την υποχρέωση υποβολής και έγκρισης φακέλου, άπαξ χρηματοδότησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, ώστε να μπορέσουν αν επιδιορθώσουν τις ζημιές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τους 8.000 φακέλους που πρέπει να υποβληθούν έχουν κατατεθεί 1.200 και έχουν πάρει έγκριση ανακατασκευών και επιδιορθώσεων 7. “Όπως καταλαβαίνετε δεν προχωρά τίποτα” τόνισε ο κ. Γκαντάτσιος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και η τοπική Πολεοδομία είναι υποστελεχωμένη, έχει μόνο έναν υπάλληλο και τέσσερις δήμους στην αρμοδιότητά της.

Εκτός από την επίσπευση των διαδικασιών, ζητείται για τους σεισμοπαθείς κατά περίπτωση δικαιούχους επιστροφή/απαλλαγή ΦΠΑ, περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, παράταση αναστολής πλειστηριασμών, επιδότηση ενοικίου κ.α.

Μάλιστα ο κ. Γκαντάτσιος αναφέρθηκε στην περίπτωση σεισμόπληκτου ΑμΕΑ, με εμφανή τα σημάδια της αναπηρίας του, που εδώ και 17 μήνες φιλοξενείται σε ξένο σπίτι καθώς η αίτηση για επιδότηση ενοικίου που έκανε απορρίφθηκε. Ακόμη, τόνισε, πως υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σεισμόπληκτοι των οποίων οι λογαριασμοί με τα ακατάσχετα χρήματα της αρωγής έχουν δεσμευτεί από τράπεζα και παραμένουν μπλοκαρισμένοι, ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις 12 ακινήτων ιδιοκτησίας σεισμόπληκτων σε περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Μάλιστα σε μια περίπτωση, υπογράμμισε, η διαδικασία πλειστηριασμού κινήθηκε 6 μέρες πριν από τη λήξη της αναστολής.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

Στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12/3 στο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου, συμμετείχαν ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Η συνέλευση χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι πολλά και σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 παραμένουν ακόμα και σήμερα άλυτα, με ευθύνη της Πολιτείας. Παράλληλα, το γεγονός των κατασχέσεων ακινήτων σεισμόπληκτων που έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, έχει εξαγριώσει τους πολίτες που αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις ορέξεις των τραπεζών και των funds.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις τοποθετήσεις τους, εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου, ανέλυσαν τις Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς και τις πιέσεις που έχουν ασκήσει στους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεσμεύτηκαν επίσης να μεταφέρουν για πολλοστή φορά τα αιτήματα του Συλλόγου στη Βουλή, να συνεχίζουν να πιέζουν την Κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο να δοθούν, έστω και με καθυστέρηση, δίκαιες και ουσιαστικές λύσεις και επεσήμαναν ότι θα σταθούν δίπλα στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις των σεισμοπλήκτων.

Το ΚΚΕ

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η ΕΛΠΙΔΑ» στο Αρκαλοχώρι, εχθές 12 Μαρτίου, για τα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών- Αστερουσίων.

Μετά την παρέμβασή του ο Μ. Συντυχάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα ευχολόγια και τις υποσχέσεις, τα προβλήματα των πληγέντων συνεχίζονται και επιδεινώνονται, 18 μήνες μετά τον σεισμό στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων.

Η κωλυσιεργία, η γραφειοκρατία, τα εμπόδια και οι εκβιασμοί για να μην λύνονται προβλήματα, δεν είναι καινούργια πρακτική. Είναι το διαχρονικό παιχνίδι όλων των κυβερνήσεων αλλά και Περιφέρειας – Δήμων για να κρύψουν ότι το μέλημα τους είναι να ενισχύουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα σχέδιά τους και όχι το λαό και τις ανάγκες του.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για σεισμό, πλημμύρες, πυρκαγιές, το πρόσφατο εγκληματικό περιστατικό με τον σιδηρόδρομο και τους 57 νεκρούς, αποδεικνύεται ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ικανοποίηση ζωτικών ανθρώπινων αναγκών θεωρούνται κόστος γιατί δεν έχει κέρδος για τους λίγους.

Απόδειξη ότι το κράτος τους είναι φιλικό και fast track εξυπηρετικό για τους λίγους είναι η σκανδαλώδης συμπληρωματική χρηματοδότηση με 104 εκ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, εκτός των 180 εκ. ευρώ που την προικοδότησε το ελληνικό δημόσιο κατά την αρχική σύμβαση. Ενώ τα δίνουν όλα για όλα στο κεφάλαιο, 17 μήνες τώρα, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πληγέντες, ροκανίζει το χρόνο με ψεύτικες υποσχέσεις, για να μην στραπατσαριστεί η εικόνα του δήθεν επιτελικού κράτους.

Η υπομονή έχει εξαντληθεί. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Διότι ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Το ΚΚΕ καλεί τους πληγέντες, τους φορείς του, όλους τους κατοίκους των πληγέντων δήμων, σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι γονέων, άλλους φορείς του νομού Ηρακλείου, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ο αγώνας τους είναι μονόδρομος!

Πρέπει να πιάσουν το νήμα των συγκλονιστικών συλλαλητηρίων των τελευταίων ημερών για το έγκλημα στα Τέμπη και να επιλέξουν : Ή θα συνεχίσουν να ζουν στη μιζέρια και ξένοι στον τόπο τους, χωρίς σπίτι, χωρίς τα υπάρχοντά και τις δουλειές τους στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα ακολουθήσουν τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Τα μέλη, οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία και την κλιμάκωση αυτού του αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση. Το έχουν άλλωστε αποδείξει, μέσα και έξω από τη βουλή.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί