ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την αντισεισμική θωράκιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών από τους Χάρη Μαμουλάκη και Σωκράτη Βαρδάκη, με τη συνυπογραφή 34 Βουλευτών

Ενημέρωση σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντισεισμική θωράκιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας, ζητούν με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Σωκράτης Βαρδάκης, με την συνυπογραφή 34 ακόμη Βουλευτών.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι πρόσφατοι σεισμοί σε Ελλάδα και Τουρκία, φέρνουν στο προσκήνιο το ότι ζούμε σε μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά γειτονιές της Ευρώπης. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη σημασία εφαρμογής ενός καλά μελετημένου σχεδίου για την αντισεισμική θωράκιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας καθώς και την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να αποφευχθεί μία επικείμενη τραγωδία. Ο χάρτης ζωνών σεισμικής επικινδυνότητας και ο ελληνικός αντισεισμικός Κανονισμός, θέτουν καταρχήν τα κριτήρια και τους κανόνες σχεδιασμού και εφαρμογής αντισεισμικής μόνωσης των κτηρίων.
Ωστόσο, δεν έχουν επικαιροποιηθεί εδώ και 20 έτη. Παράλληλα, και ειδικότερα αναφορικά με τα παλαιά κτίρια, η αποτίμηση της τρωτότητάς τους στη βάση των προδιαγραφών κατασκευής τους αλλά και των νέων σεισμικών και αντισεισμικών δεδομένων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισής τους προκειμένου να είναι δομικά ασφαλή.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η άσκηση αντισεισμικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μίας διεξοδικής οικονομοτεχνικής και κοινωνικής ανάλυσης και όχι να ακολουθεί τη ροή των καταστροφικών γεγονότων, γι’ αυτό και ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με:

1. Πότε σχεδιάζεται να αναθεωρηθούν ο Χάρτης Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας και ο αντισεισμικός Κανονισμός προκειμένου να ανταποκρίνονται και να αποτυπώνουν την υφιστάμενη πραγματικότητα.

2. Πότε διενεργήθηκε τελευταία φορά προσεισμικός έλεγχος στα κτήρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, καθώς και ποιο είναι το πόρισμα ελέγχου αναφορικά με τη δομική τρωτότητα και την αντισεισμική συμπεριφορά τους.

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον έλεγχο της δομικής τρωτότητας και αντισεισμικής συμπεριφοράς, συνολικά, των κτηρίων υψηλής σπουδαιότητας και σημασίας όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώροι συνάθροισης κοινού αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων.

4. Πως σχεδιάζεται να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα επιφορτιστεί με την αποτύπωση της δομικής τρωτότητας και αντισεισμικής συμπεριφοράς του δημόσιου και ιδιωτικού κτηριακού αποθέματος.

5. Ποιες πολιτικές προτίθεται να εφαρμόσει για τη σεισμική θωράκιση του υφιστάμενου δημόσιου και ιδιωτικού κτηριακού αποθέματος της χώρας.

Η σχετική Ερώτηση​

Ο σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αλλά και ο πρόσφατος ασύλληπτου μεγέθους καταστροφικός σεισμός στη Τουρκία μας υπενθυμίζουν ότι ζούμε σε μία από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά γειτονιές της Ευρώπης. Παράλληλα, αναδεικνύουν τη σημασία εφαρμογής ενός καλά μελετημένου σχεδίου για την αντισεισμική θωράκιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας καθώς και την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να αποφευχθεί μία επικείμενη τραγωδία.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών και η διαχείριση των συνεπειών του, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών της χώρας, συναρτώνται άμεσα, μεταξύ άλλων, από την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός αναφέρεται στο σχεδιασμό κατασκευών ικανών να ανθίστανται επαρκώς σε σεισμικές διεγέρσεις με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των ανθρώπων. Κάθε κατασκευή είναι ξεχωριστή λόγω της περιοχής, της γεωλογίας του εδάφους αλλά και γεωμετρικών και σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του κτιρίου. Έτσι, ο χάρτης ζωνών σεισμικής επικινδυνότητας και ο ελληνικός αντισεισμικός Κανονισμός (Β’ 1564/22.12.2000) θέτουν καταρχήν τα κριτήρια και τους κανόνες σχεδιασμού και εφαρμογής αντισεισμικής μόνωσης των κτιρίων. Ωστόσο, δεν έχουν επικαιροποιηθεί εδώ και 20 έτη. Παράλληλα, και ειδικότερα αναφορικά με τα παλαιά κτίρια, η αποτίμηση της τρωτότητάς τους στη βάση των προδιαγραφών κατασκευής τους αλλά και των νέων σεισμικών και αντισεισμικών δεδομένων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισής τους προκειμένου να είναι δομικά ασφαλή. 

Με δεδομένα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι η άσκηση αντισεισμικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μίας διεξοδικής οικονομοτεχνικής και κοινωνικής ανάλυσης και όχι να ακολουθεί τη ροή των καταστροφικών γεγονότων που συνεπάγεται μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Πότε σχεδιάζετε να αναθεωρηθούν ο Χάρτης Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας και ο αντισεισμικός Κανονισμός προκειμένου να ανταποκρίνονται και να αποτυπώνουν την υφιστάμενη πραγματικότητα;
  2. Πότε διενεργήθηκε τελευταία φορά προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης; Ποιο είναι το πόρισμα ελέγχου αναφορικά με τη δομική τρωτότητα και την αντισεισμική συμπεριφορά τους;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τον έλεγχο της δομικής τρωτότητας και αντισεισμικής συμπεριφοράς, συνολικά, των κτιρίων υψηλής σπουδαιότητας και σημασίας όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώροι συνάθροισης κοινού αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων;
  4. Πως σχεδιάζετε να ενισχύσετε τον ελεγκτικό μηχανισμό που θα επιφορτιστεί με την αποτύπωση της δομικής τρωτότητας και αντισεισμικής συμπεριφοράς του δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος;
  5. Ποιες πολιτικές προτίθεστε να εφαρμόσετε για τη σεισμική θωράκιση του υφιστάμενου δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος της χώρας; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρδάκης Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί