Σ. Βαρδάκης: «Δεν έχει σταματημό ο κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ιδιωτικοποίηση του νερού προ των πυλών»

Με αφορμή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια αγαθά με την εισαγωγή νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, εκχωρώντας νευραλγικούς και μονοπωλιακούς τομείς του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα χωρίς διαβούλευση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Η εμμονή ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ επιστρέφει, μετά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης του νερού, λόγω κοινωνικών αντιδράσεων και αποφάσεων του ΣτΕ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, ολοκλήρωσε όλες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε ύδατα, λύματα, πλημμύρες και απορρίμματα, δέσμευσε και ξεκίνησε μελέτες και έργα 2,2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, με κεντρική επιλογή τα έργα αυτά να σχεδιαστούν και να μείνουν στην αυτοδιοίκηση.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου ενέργειας, αποδεχόμενη επί της ουσία την αδυναμία ελέγχου των υπηρεσιών νερού, σήμερα προχωρά σε:

  • ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ.
  • Σχέδιο συγχωνεύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
  • Μελέτη για εφαρμογή των ΣΔΙΤ ακόμα και στη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί.
  • Ένταξη σε ΣΔΙΤ μεγάλων αρδευτικών έργων (ταμιευτήρες και δίκτυα) που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε ως δημόσια έργα για να μην ανέβει το κόστος του αρδευτικού νερού και για να μην ελέγχει ιδιώτης το νερό άρδευσης και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ενώ ιδιωτικοποιεί και τη διαχείριση απορριμμάτων, με τη δημιουργία ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, και μετατρέπει σε έργα ΣΔΙΤ μεγάλα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεντάξει στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα. 

Με την προσφιλή της πρακτική η κυβέρνηση, σκόπιμα άφησε απροστάτευτες τις ΔΕΥΑ μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ενέργειας,  οι οποίες συσσώρευσαν χρέη, με στόχο να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Με το παρόν πολυνομοσχέδιο αφαιρούνται πολύτιμοι πόροι από την Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα το κόστος ιδιωτικοποίησης βαραίνει πολίτες και επαγγελματίες, αποκρύπτοντας εντέχνως τόσο καιρό ότι η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης αποτελεί προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Χρέος μας είναι ο αγώνας για να ανακόψουμε τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί