Στην Αθήνα η LIBE: «Σοβαροί κίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα» (Βίντεο)

Η αποστολή της επιτροπής LIBE στην Ελλάδα παρέθεσε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης, έχοντας πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Ελλάδα για τις καταγγελίες περί κράτους Δικαίου αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η παρουσίαση έγινε από το μέλος της PEGA, Ολλανδή ευρωβουλευτή, Σόφι Ιν’τ Βελντ, στο Γραφείο του Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

ΗΣοφί Ιν’τ Φελντ ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και στη συνέχεια άρχισε την τοποθέτησή της σημειώνοντας ότι η επιτροπή της LIBE ήρθε στην Αθήνα συνεχίζοντας την πανευρωπαϊκή προσπάθειά της να θωρακίσει την ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, να εξετάσει τις πολιτικές μετανάστευσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θέματα ίσης μεταχείρισης, αλλά και για την χρήση κακόβουλων λογισμικών και κράτος Δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν με την επιτροπή. Λυπούμαστε για το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι», όπως είπε.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η διαδικασία λογοδοσίας, απαραίτητη για μια υγιή Δημοκρατία, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων Αρχών και ελεύθερων ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, προκαλώντας την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινό καλό.

Η επιτροπή επισήμανε αρχικά ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ χωρίς ορατή πρόοδο των ερευνών. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και η επιτροπή συστήνει η Ελλάδα να απευθυνθεί στην Europol για βοήθεια.

Οι δημοσιογράφοι είναι εκτεθειμένοι σε σειρά απειλών, τόσο λεκτικών όσο και για την σωματική τους ακεραιότητας, αλλά και σε παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά και αγωγές SLAPP με υπέρογκες χρηματικές απαιτήσεις. Λίγοι ολιγάρχες κατέχουν την ιδιοκτησία των περισσότερων μεγάλων ομίλων ΜΜΕ, περιορίζοντας την ελευθερία και την πολυφωνία τους. Σε συγκεκριμένα θέματα, καταγράφεται δραματική μείωση της δημοσιοποίησης συγκεκριμένων θεμάτων της επικαιρότητας. Μάλιστα, η κα Ιν’τ Φελντ υπογράμμισε ότι για την τραγωδία στα Τέμπη υπήρξε ανακοίνωση και από τα ίδια τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους.

Οι ανεξάρτητες Αρχές υποφέρουν από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παρεμπόδιση στις αρμοδιότητες και δυνατότητές τους, όπως η ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων κ.ά. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που θα έπρεπε να παίξει ζωτικό ρόλο δεν δείχνει αποτελεσματική.

Συνεχίζεται επίσης η παρενόχληση της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, κάτι που προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες. 

Η μεγάλη χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και η αμφισβητήσιμη ακεραιότητα τμήματος του προσωπικού της Αστυνομίας οδηγεί στην κουλτούρα της ατιμωρησίας όπου ανθεί η διαφθορά. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να θεραπευτούν κατά προτεραιότητα.

Η αντιμετώπιση των προσφύγων τόσο στα εξωτερικά σύνορα όσο και εντός της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και με pushback, βία, παράνομες κρατήσεις και κλοπές υπαρχόντων όπως έχει καταγγελθεί, προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία. Ταυτόχρονα, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναφορές δεδομένων και γεγονότων για τα θέματα αυτά από δημοσιογράφους, ΜΜΕ και ΜΚΟ, οι οποίοι θα πρέπει να αρθούν άμεσα.

Θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο.

Η συνέντευξη Τύπου της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου για την επίσημη επίσκεψη και σειρά επαφών στην Ελλάδα, έγινε παρά το σαμποτάζ που επιχείρησε στο έργο της η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την τουλάχιστον παράδοξη σιωπή της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Σημειώνεται ότι στο σαμποτάζ συμμετείχαν επίσης ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, αλλά και η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί