Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για την τραγωδία των Τεμπών – Ποιοι συμμετέχουν

Μπαράζ απεργιών σήμερα, Τετάρτη (8/3) για την τραγωδία στα Τέμπη.

O xoρός των κινητοποιήσεων άνοιξε την Δευτέρα με τη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τον θεσμό της αξιολόγησης, ενώ όπως ανακοίνωσαν συμμετέχουν και στη μεγάλη σημερινή απεργία.

Εχθές, Τρίτη (7/3) προχωρά σε 24ωρη απεργία ο ΕΦΚΑ, με τους εργαζομένους να διεκδικούν την ουσιαστική ενίσχυση του Φορέα, την διασφάλιση των δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς και την μη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε μεγάλη κινητοποίηση καλεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα (8/3) μετατρέποντας τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.

«Για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Γιατί δεν συμμετέχει στην απεργία η ΓΣΕΕ

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην προκηρύξει απεργία σήμερα Τετάρτη λόγω της διεξαγωγής του 38ο Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Καβούρι.

Την απόφαση να μην προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη, λόγω της διεξαγωγής του 38ο Συνεδρίου της στο Καβούρι την Πέμπτη, έλαβε η ΓΣΕΕ αναφορικά με την αυριανή μαζική κινητοποίηση σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, την Πέμπτη 9 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριό της, «γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι “καλοθελητές” κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία».

Με την ίδια ανακοίνωση η ΓΣΕΕ τάσσεται «στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι- όσο ψηλά και αν βρίσκονται-εμπλέκονται», σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου κεντρικό θέμα θα αποτελέσει «η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές».

«Το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψειςμεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών».

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο 24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Επιπλέον, στην απεργία συμμετέχουν σωματεία, συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες και δοθούν απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

«Θέλουμε απαντήσεις στο πώς δε θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες

Αύριο 8 Μάρτη μια σειρά Εργατικών Κέντρων και Σωματεία έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο 9 Μάρτη είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι «καλοθελητές» κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι- όσο ψηλά και αν βρίσκονται-εμπλέκονται.

Στις εργασίες του Συνεδρίου κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές. Το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Τα Συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ και όλες οι δυνάμεις τους θα πρέπει να υπηρετούν τη δική τους αυτόνομη στρατηγική, μακριά από εντάξεις στις κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις».

Συμμετοχή της ΔΟΕ στην απεργία της 8ης Μαρτίου

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ζητά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα, με επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

24ωρη απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ

«Χειρόφρενο» τραβούν λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν τα οδικά μέσα στην Αθήνα (λεωφορεία και τρόλεϊ) καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ), ωστόσο, δεν έχουν παρθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τη μορφή τους καθώς τα μέσα ενδέχεται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια τις μεσημεριανές ώρες προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των απεργών που θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται.

24ωρη παμπειραϊκή απεργία σε όλα τα πλοία

24ωρη απεργία ανακοίνωσε Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την Τετάρτη 8/3 και συγκεκριμένα από τις 00:01 έως 24:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ τονίζει: «Η χώρα μας και η εργατική της τάξη θρηνεί το χαμό 57 ανθρώπων που έγιναν θυσία στο βωμό μιας διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής η οποία απαξίωσε τα δημόσια ΜΜΜ και είτε τα παρέδωσε σε επιχειρηματικούς ομίλους είτε στο όνομα της μείωσης του κόστους εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων εναντίον των εργαζομένων αφήνοντας τεράστια κενά στην ασφαλή τους επάνδρωση, κατακρεούργησαν τις οργανικές θέσεις μετατρέποντας τα σε ανασφαλή και επικίνδυνα μέσα συγκοινωνίας για τον λαό μας!».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Αυτά ακριβώς είναι τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται από το πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Πέντε μέρες μετά από αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα καταδικάζοντας μια πολιτική η οποία στο όνομα κόστους – κέρδους διαμόρφωσε τις συνθήκες για αυτή την απερίγραπτη τραγωδία.

Μαζί με αυτό καταδικάζουν την καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και όλοι μαζί απαιτούμε εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα και παράλληλα να θωρακιστούν τα ΜΜΜ σύμφωνα με τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων».

Η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω αφορούν και τη ναυτιλία. «Το έγκλημα που συνέβη στο σιδηρόδρομο αναδεικνύει αυτό που επαναλαμβανόμενα τονίζει η ΠΕΝΕΝ και αφορά και την Ναυτιλία.

Οι ζημιές, οι μηχανικές βλάβες, οι προσκρούσεις, οι προσαράξεις, οι φωτιές και πολλά ακόμη σε συνδυασμό με την έξαρση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους εργασιακούς χώρους στη Ναυτιλία φέρνουν στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την ανεπάρκεια στους ελέγχους, την κακή συντήρηση των πλοίων και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων οι οποίες μειώνουν την οργανική σύνθεση των πλοίων δημιουργώντας συνθήκες υπερεργασίας, εντατικοποίησης και εργασιακής εξουθένωσης των Ναυτεργατών που αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε κινδύνους για την ασφάλεια των Ναυτεργατών, των επιβατών και των πλοίων.

Η ΠΕΝΕΝ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ και θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις τους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και των δικών μας αιτημάτων για ασφαλείς συγκοινωνίες στη θάλασσα!», υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ.

Η ΠΕΝΕΝ κλείνει την ανακοίνωσή της, γνωστοποιώντας ότι: «Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία που αποφάσισε το Ε.Κ Πειραιά (μαζί με εκατοντάδες ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις) παλεύοντας για τα ίδια αιτήματα και στόχους!

Απορρίπτουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης και τα συγγνώμη κατόπιν εορτής, τα οποία επιστρατεύονται επικοινωνιακά για τον κατευνασμό της οργής και αγανάκτησης του λαού μας!

Μαζί με όλα τα παραπάνω στην απεργία μας διεκδικούμε:

Μέτρα και ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφαλή εργασία των Ναυτεργατών.

Συμμετοχή των Ναυτεργατικών σωματείων με θεσμοθετημένο ρόλο σε όλους τους τομείς των πλοίων με κορυφαίο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που μειώνουν τις συνθέσεις και δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης νέων ατυχημάτων – δυστυχημάτων.

Τέμπη

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή».

Έναρξη απεργίας Τετάρτη 00:01 και λήξη 24:00.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την απεργιακή μας συγκέντρωση».

ΠΝΟ: 24 απεργία στα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Τρένα: Ακινητοποιημένα έως την Τετάρτη 8/3

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη (8/3) τα τρένα, σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης της Κυριακής (5/3). Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τρένα και προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». «Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

«Σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων, ύστερα από κάλεσμα των τριών σωματείων της Hellenic Train και στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία που παραβρέθηκαν αλλά και τους απλούς πολίτες για την συμπαράσταση και τη στήριξη τους στην μάχη, που δίνουμε για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια, και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Μελών των τριών σωματείων και αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι και την Τετάρτη 8/3/2023».

ΠΑΜΕ: Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση 8 Μάρτη 12.30μμ στα Προπύλαια.

pame.jpg

Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανοικοδομικής Πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 8 Μάρτη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι συμμετέχει στην Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας.

«Η οργή που νιώθει ο λαός της χώρας μας, μετά το έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη και η τεράστια συγκέντρωση εργαζομένων και νεολαίας στο Σύνταγμα, ανοίγουν το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους για τους αδικοχαμένους συναδέλφους σιδηροδρομικούς και τους δεκάδες νέους συνανθρώπους μας.

Το «ποτέ ξανά», που όλοι λέμε, για να γίνει πράξη πρέπει να αναδειχτεί η αιτία της καταστροφής.

Είναι ξεκάθαρο, ότι το κέρδος σκοτώνει. Όσο η προστασία της ζωής θα λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες.

Αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι «υποχρεώσεις» στα πλαίσια της ΕΕ.

Υπόλογοι είναι όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια, που σταδιακά έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που τώρα υποκριτικά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Είναι ένοχοι! Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας.

Στην Ελλάδα του 2023, του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαθείς άδικα. Από τρένα τυφλά, από λεωφορεία χρέπια, από πλοία καρυδότσουφλα, από σχολεία ετοιμόρροπα, αλλά και χώρους εργασίας, όπου κάθε 4 μέρες έχουμε και ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα.

Για τους κυβερνώντες, παλιούς και σημερινούς, την μεγαλοεργοδοσία, όλα δικαιολογούνται από την «κακιά στιγμή», από τη «στραβή» που έτυχε στη βάρδιά τους, από το «ανθρώπινο λάθος» που είναι βολικές δικαιολογίες για να κρυφτούν οι δικές τους μεγάλες ευθύνες.

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες, που θεωρούν κόστος την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών. Δεν μπορεί να την δώσουν οι επιτροπές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης οι οποίοι γνώριζαν τις ελλείψεις στην ασφάλεια και τις θεωρούσαν θεμιτές στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας τι πόρισμα τους έχουν παραγγείλει οι ένοχοι να βγάλουν. Ούτε οι δικαστές οι οποίοι έβγαζαν παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων που θέλανε να απεργήσουν για μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν  θέση και να δυναμώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε ένα σύστημα που ξεχειλίζει από παντού η βρώμα του σάπιου, του ξεπερασμένου. Πάνω σε αυτό τον διαρκή αγώνα, θα καταφέρνουμε να επιβάλλουμε μέτρα προστασία της ζωής μας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας:  «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και να επιβάλλει αυτό που έχουμε ανάγκη για το σήμερα και για το μέλλον των οικογενειών μας».

Μαθητικά συλλαλητήρια στις 8 Μαρτίου

mathitiko sillalitirio

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους! Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

«Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει», δηλαδή όπου μας βγάζουν οι «σειρήνες» της εξοικονόμησης πόρων, του «κόστους – οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη, ενώ σε ανάλογες ανακοινώσεις-καλέσματα προχωρούν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, προαναγγέλλοντας την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Στη Θεσσαλονίκη, σωματεία και φορείς καλούν την ίδια ημέρα στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Τα σωματεία και οι φορείς της Κρήτης που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους

ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου

Το Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου καλεί σε 24ωρη Πανελλαδική  Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ για την Τετάρτη, 8 του  Μάρτη 2023, για να απαιτήσουμε μαζί με όλους  τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των  ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το  δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. 

Συγκέντρωση στο Ηράκλειο ώρα 11:00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-Παράρτημα Ηρακλείου

8η ΜΑΡΤΗ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

  • Τετάρτη 8 Μαρτίου 24ωρη απεργία 

Απεργιακή συγκέντρωση στο Ηράκλειο 11 πλατεία Ελευθερίας

  • Στηρίζουμε και την απογευματινή συγκέντρωση και πορεία στις 18:30 στα Λιοντάρια

Η 8 Μάρτη δεν είναι μία γιορτινή επέτειος αλλά αποτελεί μέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής. Παρά το δήθεν προοδευτικό πρόσωπο που προσπαθούν να δείξουν οι  κυβερνήσεις, οι έντονες διακρίσεις στην πρόσβαση και τη θέση στην εργασία, στην παιδεία και αλλού, οι παρενοχλήσεις , οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες δεν μπορούν να αποκρυφθούν.  

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και πραγματοποίησαν μαχητικές διαδηλώσεις διεκδικώντας μείωση ωραρίου εργασίας, εξίσωση των μισθών τους με των ανδρών εργατών και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Η απεργία αυτή αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και έτσι η 8η Μάρτη  αποτελεί ημερομηνία άρρηκτα δεμένη με τους αγώνες του φεμινιστικού και εργατικού κινήματος. 

Η ισότητα ποτέ δεν κατακτήθηκε ουσιαστικά. Η μαζική είσοδος των γυναικών στην παραγωγή είναι στην πράξη ανισότιμη, γίνεται με χειρότερες σχέσεις εργασίας συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους τους και με τρόπο που τελικά διευκολύνει τους εργοδότες στη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για όλους. Οι διακρίσεις και οι ανταγωνισμοί ενισχύονται και εργαλειοποιούνται από την κυρίαρχη  τάξη για την αναπαραγωγή της εξουσίας και της κερδοφορίας της. Η πάλη για ισότητα θα εξακολουθεί να είναι επίκαιρη όσο το παραγωγικό μοντέλο εστιάζει στα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών, όσο τα κέρδη του κεφαλαίου μπαίνουν πάνω από τα δικαιώματα και τις ζωές μας. Σε αυτή την αέναη αλυσίδα εκμετάλλευσης, οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+  παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, οι φτωχότερες και οι πιο εκμεταλλεύσιμες.

Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με μια μεγάλη λίστα γυναικοκτονιών που έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμα μεγαλύτερη λίστα βιασμών. Ο αριθμός καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν πάνω από 5000. Οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά και παρενοχλήσεις στους εργασιακούς χώρους πυκνώνουν. Ταυτόχρονα, εντείνεται η συγκάλυψη-δικαιολόγηση αυτών των πράξεων από τα ΜΜΕ, που τυφλά αναπαράγουν ιδεοληψίες και προβάλλουν αναχρονιστικές σεξιστικές και σκοταδιστικές θέσεις κατηγορώντας τα θύματα. Ταυτοχρόνως, η καταβαράθρωση των δομών κοινωνικής πρόνοιας-φροντίδας επαναφέρει στο σπίτι την  φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, με κυρίως  τις γυναίκες –λόγω και των πατριαρχικά εγκατεστημένων έμφυλων ρόλων– να χρεώνονται την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών αλλά και των οικιακών εργασιών.

Η φετινή 8η Μάρτη πρέπει να αποτελέσει έναν απεργιακό σημαντικό σταθμό στην πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στην γυναικεία εκμετάλλευση, τις έμφυλες διακρίσεις, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό.

Στον κλάδο μας έχουμε εμπειρία διακρίσεων με τις γυναίκες να υποαμείβονται, με καμία προστασία για τη μητρότητα, με παρενοχλήσεις και μια σειρά από συστηματικές διακρίσεις λόγω φύλου. Από τις ερωτήσεις για το αν πρόκειται να κάνουν άμεσα παιδιά στις συνεντεύξεις, ως τις απαξιωτικές και παραβιαστικές συμπεριφορές. Η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ η αμοιβή με το μπλοκάκι σημαίνει συχνά μηδενικά δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που αποτελεί τομή στην επίθεση απέναντι τόσο στα εργασιακά δικαιώματα όσο και στον συνδικαλισμό στους εργατικούς χώρους πλήττει διπλά τις εργαζόμενες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ που ήδη δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες εργασιακές συνθήκες (ασφάλιση, σταθερότητα κλπ). Ο νόμος αυτός που παρουσιάζονταν ως «απάντηση» στις παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την οποιαδήποτε προστασία απέναντι στην έμφυλη βία, αλλά ανοίγει το δρόμο για την απομάκρυνση (απόλυση) του θύματος από τη δουλειά του σε περίπτωση που κακοποιηθεί, παρενοχληθεί! Συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική που βαθαίνει την εκμετάλλευση και πλήττει διπλά τις πιο καταπιεσμένες δίνουν  όλα τα αστικά κόμματα. Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Παλεύουμε για να βελτιωθεί άμεσα η θέση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές, αλλά και για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης που αναπαράγουν και οξύνουν τέτοια προβλήματα.

Το ΣΜΤ θέλει να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην ιδιαίτερη καταπίεση και τις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Θεωρούμε αναγκαία την ανάπτυξη της δράσης μας ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό. Με την συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής για τη στήριξη συναδελφισσών και την καταγραφή περιστατικών έμφυλης βίας και διακρίσεων στους χώρους δουλειάς. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του, τις εργαζόμενες και εργαζόμενους του κλάδου να απευθυνθούν στο σωματείο για κάθε αντεργατική, παραβιαστική, κακοποιητική και σεξιστική συμπεριφορά στους χώρους εργασίας. Στηρίζει τα θύματα παρενόχλησης και βίας στους εργασιακούς χώρους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. 

Διεκδικούμε:

Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος ΧατζηδάκηΊση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Παλεύουμε για κλαδική ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του εργάσιμου χρόνου που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη.

-Καμία απόλυση εγκύουΑπαγόρευση των απολύσεων συνολικά. Πλήρη προστασία της μητρότητας. Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών και για τους δύο γονείς, επιδόματα για όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πλήρη προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (άδειες, επιδόματα κ.ά.). Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες ντόπιες και μετανάστριες χωρίς αποκλεισμούς. 

Γονικές άδειες και για τους δύο γονείς για φροντίδα παιδιών. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη).

– Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. 

-Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας που πλήττει περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες.

-Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μία γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.

-Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.

Να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό, να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία». Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζωσών βίας λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Οικονομική στήριξη των επιζωσών.

Κατάργηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστασία μητέρας-παιδιού από την κακοποίηση.

-Πλήρη δικαιώματα για τους/τις μετανάστες/ριες σε μετακίνηση, άσυλο, υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Προστασία των προσφυγόπουλων.

Παλεύουμε συνολικά για ένα κόσμο ισότητας, χειραφέτησης και ελευθερίας 

ΕΛΜΕ Ηρακλείου

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11.00 Π.Μ. ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Η ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΟΛΜΕ 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην  ΑΠΕΡΓΙΑ που καλεί η ΟΛΜΕ, υλοποιώντας την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, με στόχο την καταδίκη της  αντιλαϊκής πολιτικής των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων των μέσων μεταφοράς και όλης της δημόσιας  περιουσίας που είναι η βασική αιτία για την πολύνεκρη σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη. Η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ -που συνεχίζει και επιτείνει το έργο των προκατόχων της  (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)- βρίσκεται στην υπηρεσία της διόγκωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και  της υπονόμευσης των θεμελιωδών λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν  βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το 2010

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στις οικογένειες των  θυμάτων και των αγνoουμένων, αλλά και στους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή των  Τεμπών.Τονίζει ότι το πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – που οδήγησε δεκάδες επιβάτες,  κυρίως νέους, στο θάνατο (πολλοί είναι αγνοούμενοι ακόμη) και αρκετούς τραυματίες στα νοσοκομεία-φέρει  στο φως τα βαθύτερα αίτια αυτής της τραγωδίας. Αίτια που αφορούν στην αντιλαϊκή πολιτική των  γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα μέσα μεταφοράς, πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ,  συνεχίζοντας και επιτείνοντας το αντιλαικό έργο των προκατόχων της , στην υπηρεσία της διόγκωσης της  κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της υπονόμευσης των θεμελιωδών λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Η  ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν βασικός στόχος της ΕΕ και του ΔΝΤ και «μνημονιακή υποχρέωση» από το  2010

Η τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, ο πόνος των χαροκαμένων οικογενειών  συνθέτουν ένα δραματικό κοινωνικό σκηνικό πλήρους αδιαφορίας και ακύρωσης των δικαιωμάτων  των λαϊκών στρωμάτων σε βασικά αγαθάόπως είναι τα δημόσια, ασφαλή και επαρκώς εξοπλισμένα  μέσα μεταφοράς, που δεν θα παρακολουθούν τους δείκτες του ανταγωνισμού των διαφόρων εταιριών, αλλά θα  υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. 

➢ Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους περιφρόνησης  των λαϊκών αναγκών και αιτημάτων 

➢ Καλούμε τη νεολαία και το λαό σε επαγρύπνηση και μαζική αντίσταση στην αντιδραστική  πολιτική που ποτίζει με αίμα αθώων τους δρόμους. 

➢ Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών μας και συνολικά της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στον κοινό αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές  εγκληματικές πολιτικές.  

Η οργή για τους υπεύθυνους του νέου πολύνεκρου εγκλήματος που συντελέστηκε στα Τέμπη βρίσκει την  έκφραση της στις μαζικές διαδηλώσεις και στις απεργίες. 

Απαιτούμε: 

• Δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους  

• Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς 

• Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και σταθερές εργασιακές σχέσεις  

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνουν αποφάσεις ενάντια στις θεμελιώδεις κατακτήσεις μας και  τα δικαιώματά μας και επιχειρούν τετελεσμένα. Να μην τους επιτρέψουμε -με την τακτική του

αιφνιδιασμού και του κατακερματισμού -να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους ενάντια στο δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εμείς που είμαστε 160.000 εκπαιδευτικοί έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε, όπως κάνουμε εδώ και 41 χρόνια. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταδικάζει την αντιδραστική πολιτική που καταργεί θεμελιώδεις  κατακτήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, καταργεί τη  σταθερή εργασία και την οργανική θέση και γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, η  κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ), 

υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσεις των Συνθηκών της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, με  στόχο την απομόρφωση των λαϊκών στρωμάτων. Για το λόγο αυτό, εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην  εκπαίδευση, διαβαθμίζει τα σχολεία σε ταξικές ζώνες και επιβάλλει το αυταρχικό μέτρο του επιθεωρητισμού,  με στόχο την πειθάρχηση, την παιδαγωγική ανελευθερία και την υποταγή των εκπαιδευτικών στο νέο μοντέλο  του απασχολίσιμου. Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε μαζική αντίσταση απέναντι  στα βάρβαρα μέτρα, σε ενωτική και ανυποχώρητη πάλη και σε κλιμάκωση του αγώνα. 

➢ να περιφρουρήσουμε των αποφάσεων ΕΛΜΕ -ΟΛΜΕ για Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση:  ➢ να διασφαλίσουμε το κλίμα της ενότητας και της συλλογικότητας σε όλα τα συλλογικά όργανα  διδασκόντων 

➢ να αντισταθούμε στο κλίμα της παραπληροφόρησης και του εκφοβισμού  

➢ να αναρτήσουμε πανό σε όλα τα σχολεία 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ 

• ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ των ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ χωρίς καμία  αξιολόγηση. 

• Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.  

• Κάτω ο αντισυνδικαλιστικός νόμος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-Καμία εφαρμογή.  

• Διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και των ωρομισθίων.  • Άμεση επανένταξη των Κοινωνικών Επιστημών και των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. 

• Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την υγεία. 

• Άμεση επίλυση των προβλημάτων της σχολικής στέγης  

• Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους  

• Υγειονομική θωράκιση των σχολείων 

• Κατάργηση ΕΒΕ, Τράπεζα θεμάτων , εξετάσεις PISA 

• Καμία Ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς και Μουσείων . 

• Κατάργηση Κ.Α.Π και στήριξη του αγροτικού κινήματος  

• Δημόσιο δωρεάν καθολικό σύστημα παιδείας, υγείας, περίθαλψης, πρόνοιας, σύνταξης. 

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου

Έχουμε από την αρχή εκφράσει τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες που πληρώνουν το βαρύ αυτό τίμημα της απώλειας αλλά και του τραυματισμού των μελών τους. 

Νιώθουμε κι εμείς την οργή που κατακλύζει το λαό μας για τούτη την τραγωδία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς και σιωπηλοί πλέον. 

Δίνουμε το παρόν στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 του Μάρτη 2023 στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί. Είναι η ελάχιστη συμβολή δική μας και όλου του λαού μας, ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα αυτό, αλλά να αποδοθούν οι ευθύνες και να μην επαναληφθεί. Τα ερωτήματα πολλά και απαιτούν άμεση απάντηση και διερεύνηση:

  • Τι θα εγκαινίαζε ο Πρωθυπουργός; Ποιο ανύπαρκτο σύστημα θα παρουσίαζε;
  • Γιατί δεν εισακούστηκαν ποτέ  οι έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων; 
  • Ποιος και με ποιες διαδικασίες τοποθέτησε στην θέση αυτή το Σταθμάρχη;
  • Γιατί δεν υλοποιήθηκε η «σύμβαση υπό εκτέλεση», που παρέλαβε έτοιμη η σημερινή Κυβέρνηση και αφορούσε τον τηλεχειρισμό και τη σηματοδότηση; 
  • Η περιβόητη επιτροπή διερεύνησης ήδη έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Γιατί δεν συγκροτήθηκε μια διακομματική επιτροπή;

Τούτα τα ερωτήματα απασχολούν όλους μας. «Ο σεβασμός στους νεκρούς σημαίνει σεβασμός στην αλήθεια». Ο πόνος και η οδύνη για τον χαμό τόσων ανθρώπων, θα γίνει στεντόρεια φωνή: «Να γίνουμε οι φωνές των θυμάτων και των τραυματιών».  

Πενθούμε τους νεκρούς μας. Απαιτούμε την αλήθεια.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ και ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

-ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΗ 11.00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Ν. Ρεθύμνου

Τετάρτη 8 Μάρτη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Όλες και όλοι στην  απεργιακή συγκέντρωση στις 11π.μ.στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

Για να μην περάσει η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

Για σύγχρονες-ασφαλείς-φτηνές μαζικές μεταφορές για το λαό κόντρα στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί σε αγώνα και φωνή! Να γίνουμε η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα.

Ότι έγινε στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που ιδιωτικοποίησαν τα τρένα της χώρας μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν το σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού, δεν κρύβονται πίσω από κροκοδείλια δάκρυα και διαγγέλματα.

Όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει μετά από άλλα μεγάλα εγκλήματα, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές και στις πλημμύρες, στους σεισμούς, μετά από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα. Η πραγματική αιτία είναι η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας.

Η σχέση κόστος-όφελος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κάθε εργασιακό χώρο είναι η πραγματική αιτία κάθε εγκλήματος που συντελείται σε όλους τους χώρους δουλειάς! Είναι η βάση που αντιμετωπίζει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, των επιβατών, εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η αιτία για το ατύχημα των Τεμπών, ο λόγος που οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια.

Όλα θυσιάζονται στο βωμό των κερδών! Οι επιβάτες, οι μηχανοδηγοί, οι εργαζόμενοι, αποτελούν την καύσιμη ύλη των κερδών τους, με τη ζωή μας αναλώσιμη.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει στο σύνολο των μεταφορών, στα λεωφορεία, στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια, παντού! Αυτό καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα συνδικάτα σε αυτούς τους κλάδους. Τώρα πρέπει να εισακουστούν, τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα.

Κυβερνήσεις- Ηellenic Τrain- ΟΣΕ είναι οι βασικοί εγκληματικοί κλειδούχοι!

Η ταχύτητα να καταγραφεί το έγκλημα ως «ανθρώπινο λάθος» είχε στόχο να σβήσει τις πραγματικές αιτίες, τους πραγματικούς ενόχους. Ο εργαζόμενος λαός, τα συνδικάτα στο σιδηρόδρομο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς, όλες αυτές τις μέρες έχουν φέρει στο προσκήνιο την πραγματική διάσταση στο έγκλημα των Τεμπών. Δεν πέρασε «η σιωπή» που προσπάθησαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και όσοι έτρεξαν να πουν την πρώτη ημέρα ότι «δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες».

Επιχειρούν να σβήσουν τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν για την υποχρηματοδότηση, την «απελευθέρωση» και την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου και την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως κόστος. Είναι αυτοί που υλοποίησαν διαχρονικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν έδωσε για 45 εκατομμύρια ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Ιταλική Εταιρεία πριμοδοτώντας την μάλιστα με 250 εκ ευρώ. Σύμβαση που ανανέωσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022, δίνοντας επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ στην ιταλική επιχείρηση για 15 χρόνια, για να εκτελεί την.. “άγονη γραμμή” Αθήνα Θεσσαλονίκη!

Να απολογηθούν τώρα όλοι αυτοί που αδιαφόρησαν μπροστά στις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τις ελλείψεις στην ασφάλεια των δρομολογίων και στο σιδηροδρομικό έργο, τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και λίγες μέρες πριν το δολοφονικό έγκλημα.

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο βαρόμετρο των κερδών, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων.

. Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

· Παλεύουμε για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα

· Άμεσα μέτρα για το εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές

· Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς

Μέγιστο χρέος σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των φοιτητών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Ηρακλείου

Φέτος η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μας βρίσκει συγκλονισμένους/νες και οργισμένους/νες. Μας  συγκλονίζει ο χαμός τόσων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων παιδιών. Μας εξοργίζει το προδιαγεγραμμένο  έγκλημα που έχει αυτουργούς τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θυσιάζουν τις  λαϊκές ανάγκες στο βωμό της πολιτικής που τις λογαριάζει ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους  επιχειρηματικούς ομίλους. Η σημερινή πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει  δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες ασφαλείς και σύγχρονες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. 

Γι’ αυτό δεν θα σωπάσουμε. Παλεύουμε για να μη ξεχαστεί το έγκλημα. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι  η ώρα της φωνής και του αγώνα! Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων  κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη» 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 

Σήμερα οι γυναίκες του μόχθου δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση της αντεπίθεσής μας για να  διεκδικήσουμε ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για εμάς και τις οικογένειές μας. Αντλούμε δύναμη από  τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες που τιμάμε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας προς τιμήν του απεργιακού αγώνα που  πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη 1857, όταν οι εργάτριες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης  διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαδήλωση αυτή βάφτηκε κυριολεκτικώς στο αίμα. Το 1910, στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο της Κοπεγχάγης, η  Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε και αποφασίστηκε να ορισθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα των  Γυναικών, η οποία το 1975 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και από τότε γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. 

Το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο γιατί η ανισοτιμία της γυναίκας ζει και βασιλεύει. Η 8η Μάρτη, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άντρες συντρόφους τους  για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο. Τιμάμε αυτούς  τους αγώνες, επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα  σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος.  

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που  μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να  έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το  κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην  κοινωνική δράση.  

Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών Τοπικών  Διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Σήμερα με ευθύνη και της Τοπικής διοίκησης, που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, έχουν τσακίσει κάθε  κοινωνικό δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην προστασία της μητρότητας, στην  ψυχαγωγία. Έχουν υποβαθμίσει και εμπορευματοποιήσει τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και τις  ελάχιστες δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών. 

Μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα. 

Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στην Υγεία, στη δουλειά, στη ζωή  είναι η καλύτερη τιμή για την 8η Μάρτη. Μέσα από αυτόν μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που  λογαριάζει τις ζωές μας με τη λογική του “κόστους” για το κράτος και με κριτήριο το κέρδος των  επιχειρηματικών ομίλων, θα αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο για να παλέψουμε ενάντια στην  εκμετάλλευση, στους εκβιασμούς, την εργοδοτική και κρατική βία. Οι αγώνες των εργατών και των γυναικών  τους στη ΛΑΡΚΟ, στην COSCO, στα μπλόκα του αγώνα των αγροτών, οι μικρές και μεγάλες εργατικές  κατακτήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, μας δείχνουν το δρόμο. 

Διεκδικούμε την ενίσχυση του δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες κάθε  οικογένειας. Θα περιθάλπει άμεσα τους ασθενείς για όλες τις παθήσεις. Θα εξασφαλίζει προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις, προγεννητικού ελέγχου, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ. 

Δεν συμφιλιωνόμαστε με την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, τις ζωές μας με κριτήριο το κέρδος των  μονοπωλίων, που τσακίζει από δέκα μεριές το εισόδημά μας με τους άμεσους και έμμεσους φόρους στα  είδη λαϊκής κατανάλωσης, με τους φουσκωμένους και απλησίαστους λογαριασμούς Ενέργειας, που είναι  προϋπόθεση για τις πράσινες επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών. 

Παλεύουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τα νέα όπλα που ετοιμάζει για να χτυπήσουν τη  συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, γιατί μας  θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες. 

Αντιπαλεύουμε την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων, που στο όνομα της “συμφιλίωσης  οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” και των “ίσων ευκαιριών” μας καταδικάζουν σε ωράρια και ζωή λάστιχο, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί από την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας. 

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτέλεσμα  των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από  την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και  εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους  άλλους λαούς της περιοχής και στεκόμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με  αξιοπρέπεια, κυρίαρχοι στον τόπο τους. 

Καταδικάζουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που κατέστησαν τον λαό στόχο, καθώς έχουν εμπλέξει τη  χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο  πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. 

Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ)  να χαρίζει δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και προνόμια στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, να δίνουν 7 δισ. για  τα “Rafale” και τις φρεγάτες για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ενώ την ίδια  στιγμή καταδικάζει το λαό στην ακρίβεια και τη φτώχεια. 

Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου, δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με  δικαιώματα. Σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της. Ατομικά δεν μπορούμε να  ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα που γεννά η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η ανασφάλεια και η αγανάκτηση 

που νιώθει κάθε γυναίκα για τις συνθήκες εργασίας γενικότερα τις συνθήκες ζωής δεν μπορούν να βρουν  διέξοδο στον ατομικό δρόμο αλλά στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και στον αγώνα, στην αλληλεγγύη,  ιδιαίτερα σ αυτές τις συνθήκες, που ζούμε εδώ και δύο χρόνια. 

Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη  γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Διαφωνούμε με τις  φεμινιστικές “φωνές” που παρουσιάζουν την “κυριαρχία των αντρών” ως κύρια αιτία για τις διακρίσεις που  βιώνουν οι γυναίκες. Έτσι, αθωώνουν την εξουσία των εκμεταλλευτών, ανδρών και γυναικών, την κοινωνία  που έχει στο DNA της την καταπίεση, την ανισοτιμία, παράγει και αναπαράγει τις αντιδραστικές αντιλήψεις  για τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά και τις ανορθολογικές θεωρίες περί “κοινωνικής κατασκευής του  φύλου”. 

Αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας αφήνουν ευάλωτες στην ανασφάλεια και  την πολύμορφη βία. Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι  γυναίκες δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές  σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές  προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ώστε κάθε γυναίκα να είναι  χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των  γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης  και καταπίεσης. 

ΤΙΜΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ & ΤΗΝ  ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ  ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ  ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ  ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΕΙ

Χαιρετίζουμε τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, των εργαζομένων και της νεολαίας  που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταδικάζουμε την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας. 

Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει». Η εξοικονόμηση πόρων, η λογική του «κόστους – κέρδους, οι ιδιωτικοποιήσεις, και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, και των κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική των κυβερνώντων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους. 

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές έχουμε ζήσει τους λέβητες που εκρήγνυνται σε σχολείο και αφαιρούν ζωές, τα αμφιθέατρα που δεν χωράνε τους φοιτητές, εκατοντάδες ακατάλληλα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν σοβάδες. Και όλα αυτά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα σχολεία. Αντιθέτως, είναι διαρκής, με ευθύνη των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια).  

Ως πολίτες βιώνουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, στα τιμολόγια της ενέργειας. Ζούμε την αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης στις δομές υγείας με την ιδιωτικοποίηση σε βασικούς διαρθρωτικούς τομείς.   

Οι εκπαιδευτικοί με τον συνεχή αγώνα μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε ένα σύγχρονο, ασφαλές, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία κατηγοριοποιημένα που θα αναζητούν χορηγούς, με εκπαιδευτικούς που θα ζουν στην ένδεια, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά και να παλέψουμε για:

  • Σύγχρονες δημόσιες, και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με άρτια εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων. 
  • Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.                                       Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων. 
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους. 
  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.  

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 11:00 πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Ενώσεις Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού  

Οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου και Φαιστού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των σωματείων για συμμετοχή στην πανεργατική- πανηρακλειωτικη απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση  εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων 11πμ στην Πλατεία Ελευθερίας, ως συνέχεια των εκδηλώσεων αλληλεγγύης του γονεικού και μαθητικού κινήματος ενάντια στις αιτίες και τις πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τέτοια τραγικά περιστατικά. Οι μαθητές μας, τα παιδιά μας, μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι μόνο ανώριμα δεν είναι ούτε και αδιάφορα σε αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Πρωτοστατούν και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Τα συνθήματά τους ακούστηκαν παντού και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο καταδίκασαν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά ευθύνονται για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Χρέος λοιπόν εμάς των γονέων είναι να στηρίξουμε τα παιδιά μας γιατί όχι μόνο τους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον αλλά και ένα καλύτερο παρόν. Είναι οι ίδιες οι πολιτικές που τα στοιβάζουν σε 25άρια και 27άρια τμήματα σε άθλια στην πλειοψηφία τους σχολικά κτίρια, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο, χωρίς σχεδόν καμία υποδομή σε εργαστήρια, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες και ότι άλλο χρειάζεται για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Τους βάζουν επιπλέον εμπόδια για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την τράπεζα θεμάτων και την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ). 

Ταυτόχρονα τσακίζουν το εισόδημά μας και σμπαραλιάζουν τις εργασιακές μας σχέσεις. Όλοι αυτοί καμώνονται τώρα ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα και θα τα διορθώσουν όλα με μια «Ανεξάρτητη Επιτροπή», που θα βγάλει το πόρισμα. Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή για κάποιον «σωτήρα». Τώρα παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, μόνη μα επιλογή ο δρόμος του αγώνα πλάι στα παιδιά μας, δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στους άλλους εργαζόμενους που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες.

Τιμάμε με τον πιο αγωνιστικό, τον πιο γνήσιο τρόπο την 8η Μάρτη τη Μέρα της Γυναίκας, ημέρα  τιμής και μνήμης για τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες για την χειραφέτηση τους, τα δικαιώματα τους, για την πλήρη ισοτιμία τους, της Μάνας που δεν πήρε απάντηση ποτέ στο «πάρε όταν φτάσεις, ναι;» 

Καλούμε όλους τους Γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν στην απεργία και  στην απεργιακή συγκέντρωση 

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 11ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

«ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ 

ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ»

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου

Η EΓΕΣΥΝΗ καλεί τους γιατρούς ΕΣΥ του νομού μας να συμμετέχουν στην απεργία στις 8 Μάρτη και στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στις 11 π.μ. Η οργή, που ξεχειλίζει για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα του κράτους, των εταιρειών που διαχειρίζονται τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και φυσικά της κυβέρνησης της ΝΔ, που μέχρι χθες διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των τραίνων και λοιδορούσε όποιον την αμφισβητούσε, δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Ένα έγκλημα απόρροια της πολιτικής «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των ιδιωτών, της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια προκειμένου να μειωθεί το κόστος. 

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες όσων άφησαν το σιδηροδρομικό δίκτυο με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, συντήρηση, σηματοδότηση, με τεράστια κενά στην ασφάλεια. 

Δεν θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων. Δεν θα επιτρέψουμε να θεωρηθεί το έγκλημα αυτό αποκλειστικά ατομική ευθύνη και “ανθρώπινο λάθος”. 

Μετατρέπουμε την οργή και τη θλίψη, που κυριαρχούν, σε αγώνα!

Απαιτούμε να μην αποσιωπηθούν τα πραγματικά αίτια, να αποδοθούν και οι πολιτικές ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία. Απαιτούμε σύγχρονα, ασφαλή, φτηνά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας

Φοιτητικοί Σύλλογοι

Απόφαση ΦΣ Φυσικού, Χημικού, ΤΕΤΥ, CSD

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκφράζουμε την θλίψη μας, την οργή μας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, για τους ανθρώπους, τους συμφοιτητές μας που χάθηκαν τόσο άδικα! Βράζουμε από οργή για το πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια! Η αλήθεια που θάβουνε καθημερινά στα δελτία των ειδήσεων! Το χρωστάμε στους νεκρούς συναδέλφους μας, το χρωστάμε στις μανάδες που δεν θα ξαναδούν τα παιδιά τους!

Δε θα αφήσουμε να περάσει η σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος! Όλοι τους ήξεραν και σήμερα κάνουν τους ανήξερους. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν για την θανατηφόρα κατάσταση στα τρένα, αλλά αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Ούτε ατύχημα ήταν, ούτε «η κακιά στιγμή», ούτε «ανθρώπινο λάθος». Γι’ αυτό υπάρχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, για να μην εξαρτώνται οι ανθρώπινες ζωές από «ανθρώπινα λάθη». Αλλά αυτά τα συστήματα δεν μπήκαν ποτέ σε λειτουργία από καμία κυβέρνηση, από καμία εταιρεία, γιατί “αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές”. 

Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι! Όλες οι κυβερνήσεις, το κράτος, η εταιρία της Hellenic Train. Όλοι αυτοί που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή ως κόστος όταν γεμίζουν με εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή «εξοικονομούν» χρήματα από αναγκαία αγαθά (μεταφορές, υγεία, παιδεία) για να τα διαθέσουν ως επιδοτήσεις σε εταιρίες, κ.α. 

Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προώθησαν βήμα-βήμα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» των μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης, το κομμάτιασμα το σιδηρόδρομου για να πουληθεί σε εταιρίες, την τραγική υποχρηματοδότηση στις υποδομές, χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας γιατί κοστίζουν, με 9 μέρες εργασίας για τους σιδηροδρομικούς, φτάνοντας σήμερα να έχουμε 1700 κενές θέσεις εργασίας στα τρένα. Αυτή η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει σε όλον τον κόσμο!

Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους!

Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος, κάθε φοιτητής και φοιτήτρια χρειάζεται να πάρει θέση. Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, οι καταλήψεις στις σχολές έχουν δείξει πως η νέα γενιά δεν συγχωρεί!

Γιατί αν κάτι αποδεικνύεται αυτές τις μέρες είναι η μεγάλη δύναμη των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων που δεν άφησαν να επικρατήσει η σιωπή, να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων! Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη – ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας! Με αυτόν τον αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα!

  • Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι. 
  • Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων Τετάρτη 8 Μάρτη 11:00 στην πλ. Ελευθερίας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί