Παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης στο θέμα της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών

Την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν στην επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών προτείνει με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης. Το έγγραφο υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο Γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης.

Η πρόταση αφορά  σε διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου 5027/2023 που αναφέρονται στη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων Δήμων, και καθορίζουν ότι «αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσης τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των 5 τελευταίων ετών»

Όπως τονίζει η ΠΕΔ Κρήτης, «αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εξαιρούνται από την πενταετή παραγραφή ειδικά οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, οι οποίες θα βεβαιώνονται εις βάρος των ιδιοκτητών από τη  γένεση της υποχρέωσής τους(Δηλαδή αναδρομικές χρεώσεις δεκαετιών).

 Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων και της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις  Τοπικές Κοινωνίες από τις ανεφάρμοστες πρακτικά διατάξεις  και λόγω των  υπέρογκων ποσών  που  θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, ΖΗΤΟΥΜΕ περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το αν ισχύουν οι διατάξεις και εάν η ερμηνεία του νόμου είναι ορθή,  ούτως ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις.

Το έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης καταλήγει ως εξής:

Εφόσον η αληθής έννοια της παρ. 2 άρθρ. 39 ν. 5027/2023 είναι ότι καθίσταται εφικτή η αναζήτηση οφειλών από τη γένεση της υποχρέωσης (ήτοι αορίστως από τη θέσπιση τους εν λόγω οικονομικού βάρους ή εν γένει οφειλής η ως άνω διάταξη του ν. 5027/2023  πρέπει να τροποποιηθεί  και  να προβλέπεται  συγκεκριμένος χρόνος παραγραφής (αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης είσπραξης), στο πλαίσιο των κριθέντων με την απόφαση 1738/2017ΟλΣτΕ 

Επίσης προτείνεται το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί