Το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

Πριν από 115 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αναμετρήσεων. Σήμερα, 166 χρόνια μετά την απεργία των γυναικών στα κλωστουφαντουργεία της Νέας Υόρκης για καλύτερες συνθήκες εργασίας, η ανάγκη για αγώνα και διεκδίκηση των γυναικών του μόχθου δεν έχει σωπάσει και στον κλάδο της υγείας, όπως απέδειξαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των υγειονομικών! 

Η γυναίκες υγειονομικοί, καλούνται να προσαρμόσουν τη ζωή τους, με βάση τις ανάγκες ενός υποστελεχωμένου νοσοκομείου. Καλούνται να εργάζονται όσο, όπου και όποτε επιτάσσουν οι ανάγκες της υπηρεσίας με άστατα, πολύωρα, εξαντλητικά ωράρια, χωρίς προσωπικό ελεύθερο χρόνο για κοινωνική ζωή και δράση.

Δε συμβιβαζόμαστε τον 21ο αιώνα να στερούμαστε τα αναγκαία μέτρα προστασίας της Υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προστασίας της μητρότητας.  Την ώρα που υποβαθμίζονται τα δημόσια μαιευτήρια και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, ενισχύεται με κάθε τρόπο η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

Σε έναν κλάδο που αποτελεί μια από τις πιο βαριές  και ανθυγιεινές  εργασίες, που  η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα, οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια των συμβάσεων (ΙΔΟΧ, τρίμηνα), οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Σε έναν κλάδο με εργαζόμενους “πολλών ταχυτήτων” που το δικαίωμα στην προστασία της μητρότητας, στην ασθένεια, στην ξεκούραση, εξαρτάται από… τη σύμβασή σου!

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των γυναικών της Νέας Υόρκης του χθες! Δεν σταματάμε να παλεύουμε για την ισοτιμία και την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών του σήμερα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί