Qatargate: Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου προσφεύγει η Καϊλή

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου προσφεύγει η Εύα Καϊλή, μετά την απόρριψη της έφεσής της.

«Πήγαμε στον Άρειο Πάγο, γιατί έτσι, πετυχαίνουμε απ’ τους δύο μήνες να πάμε στον ένα μήνα για να έχουμε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης» σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο των Βρυξελλών, την περασμένη Παρασκευή, απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή και επομένως η ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παραμείνει στη φυλακή των Βρυξελλών για ακόμη δύο μήνες.

Οι καταθέσεις Παντσέρι ρίχνουν φως στο σκάνδαλο διαφθοράς – Τι λέει για την Εύα Καϊλή

Η συμφωνία που έκανε ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές βασίζεται στην αποκάλυψη των λεπτομερειών στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate προκειμένου να λάβει μειωμένη ποινή για τη συμμετοχή του σε αυτό.

Τα απομαγνητοφωνημένα αρχεία δύο συνεντεύξεων που διεξήχθησαν στις αρχές Φεβρουαρίου από ανακριτές με το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, τα οποία είδε η DW, παρέχουν μια πολύ βαθύτερη εικόνα για το πώς ξεκίνησε η πολιτική απάτη, ποιος συμμετείχε και πώς διαπράχθηκε.

Οι λεπτομέρειες που περιγράφονται σε αυτήν την αναφορά προέρχονται από τις ηχογραφημένες καταθέσεις και παρουσιάζουν μόνο την πλευρά Παντσέρι. Οι καταθέσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο, αλλά πιθανότατα θα αμφισβητηθούν από τους εισαγγελείς.

Το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε με το Μαρόκο

Τα πρακτικά των συνεντεύξεων που διέρρευσαν δείχνουν ότι το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε από το Μαρόκο και όχι από το Κατάρ.

Στις συνεντεύξεις, ο Παντσέρι περιέγραψε πώς ξεκίνησε το 2012, μια σχέση με τον Abderrahim Atmoun, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία.

Ο Παντσέρι είπε ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης πλήρωσε 50.000 ευρώ για μια εκδήλωση της προεκλογικής του εκστρατείας στο Μιλάνο το 2014 και ότι «η φιλία του με τον Atmoun έχει γίνει ισχυρότερη με την πάροδο του χρόνου».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Πρέσβης Atmoun πλήρωσε επίσης για πολυτελή ταξίδια στο Μαρόκο για την Καϊλή, τον Τζόρτζι και δύο άλλους βουλευτές της ΕΕ, τον Αντρέα Κοτσολίνο και τη Μαρία Αρενά.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι, το Μαρόκο άρχισε να τροφοδοτεί με τσάντες με μετρητά τους εμπλεκόμενους από το 2019, όταν αυτός και ο Τζόρτζι συμφώνησαν να παίρνουν 50.000 ευρώ ετησίως με αντάλλαγμα να εργαστούν για να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή εντύπωση για το κράτος της Βόρειας Αφρικής στους κύκλους χάραξης πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισχυρίστηκε επίσης ότι παρόμοια συμφωνία είχε συναφθεί με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μαυριτανίας περίπου την ίδια περίοδο. Ο Παντσέρι είπε ότι αυτή η κατάσταση διήρκεσε μόνο το 2019, με τον ίδιο και τον Τζόρτζι να λαμβάνουν μόνο δύο πληρωμές 50.000 ευρώ ο καθένας.

Η κυβέρνηση του Μαρόκου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο, ενώ η Μαυριτανία δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αίτημα για σχόλιο της DW.

Μεταφορά χρημάτων από το Κατάρ μέσω «Τούρκου επιχειρηματία»

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι το Κατάρ άρχισε να προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ στα τέλη του 2017. Τότε ήταν που οι πληρωμές που έγιναν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ άρχισαν να εκτοξεύονται προς τα πάνω.

Ο Παντσέρι είπε ότι μετά από συναντήσεις στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri, το κράτος του Κόλπου συμφώνησε να πληρώνει αυτόν και τον Τζόρτζι ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως το 2018 και το 2019.

Οι προετοιμασίες για το Κατάρ για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 είχαν ήδη ξεκινήσει για τα καλά εκείνη την εποχή και η χώρα ερχόταν υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών για την κατασκευή γηπέδων και υποδομών για τη διοργάνωση διάρκειας ενός μήνα. Η προηγούμενη θέση του Παντσέρι στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον καθιστούσε το τέλειο άτομο για να προσαρμόσει το αφήγημα στις Βρυξέλλες.

Αφού άφησε τα καθήκοντά του το 2019, ο Παντσέρι ίδρυσε μια μη εγγεγραμμένη ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity για να συνεχίσει αυτό το έργο.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του εκείνη την εποχή άρχισε να εμπλέκεται η σύντροφος της Εύας Καϊλή. Η Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

Ενώ ορισμένες από τις λεπτομέρειες των μεταφορών χρημάτων παραμένουν ασαφείς, ο Παντσέρι είπε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Κατάρ διοχετεύθηκε σε αυτούς μέσω ενός «Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο».

Ο πρώην ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε επίσης ότι ένας άλλος Ιταλός ευρωβουλευτής έλαβε επίσης μετρητά και συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο φερόμενο κύκλωμα διαφθοράς.

Σε απάντηση σε αίτημα της DW για σχολιασμό, το κράτος του Κατάρ απάντησε με επανειλημμένη άρνησή του, λέγοντας ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Οποιαδήποτε συσχέτιση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

«Δεν είμαι ο εγκέφαλος»

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σχεδόν έξι ωρών των συνεντεύξεων, ο Πάντσερι είπε στους εισαγγελείς ότι ήθελε να «διαλύσει την ιδέα» ότι είναι το «μεγάλο αφεντικό».

Είπε ότι ο βοηθός του, Τζιόρτζι, ήταν ο «μαέστρος» και έδινε φακέλους και σακούλες με μετρητά στους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Παντσέρι.

Ο Παντσέρι, ωστόσο, περιέγραψε πώς «προσέγγισε» προσωπικά τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, από το Βέλγιο, με ένα αρχικό ποσό 20.000 ευρώ σε μετρητά και ότι ο Ταραμπέλα έλαβε έως και 140.000 ευρώ σε μια χρονική περίοδο. Ο Ταραμπέλα ψήφισε την άρση της δικής του βουλευτικής ασυλίας τον Φεβρουάριο και συνελήφθη λίγο αργότερα.

Είχε τόσα μετρητά που δεν ήξερε τι να τα κάνει

Μεταξύ πολλών λογαριασμών με μετρητά που αλλάζουν χέρια σε διάφορα μέρη του κόσμου, ο Παντσέρι είπε στους ανακριτές πώς έκλεψαν 15.000 ευρώ από τη βαλίτσα του σε ένα τρένο μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών.

Διηγήθηκε πώς είχε χωρίσει τα μετρητά σε δύο ξεχωριστές δεσμίδες σε διαφορετικά σημεία στην τσάντα του. Ενώ ταξίδευε, είπε ότι τα μετρητά αφαιρέθηκαν από την τσάντα, η οποία έμεινε πίσω.

Ο Παντσέρι είπε επίσης ότι μετά από ανταλλαγή μετρητών με έναν από τους πολλούς βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάστηκαν στη συνέντευξη, αποφάσισε να «πετάξει τα χρήματα σε έναν κάδο απορριμμάτων όταν γυρίσει σπίτι».

Μέχρι το 2021, είπε ο Παντσέρι, ήθελε να αλλάξει το σύστημα πληρωμών, καθώς «είχε ήδη πάρα πολλά [μετρητά] και δεν ήξερε τι να τα κάνει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί